Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК з планування міст і транспорту.docx
Скачиваний:
280
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
18.8 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

Шилова т.О., омельяненко м.В.

«ПЛАНУВАННЯ МІСТ І ТРАНСПОРТ»

КИЇВ 2013

Оглавление

ВСТУП 4

1. ВИДИ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ НАСЕЛЕНИХ МІСЦЬ 6

2. СТРУКТУРА НАСЕЛЕННЯ МІСТА. ТРУДОВІ РЕСУРСИ 9

2.1. Визначення чисельності населення нового міста 9

2.2. Визначення перспективної структури населення існуючого міста (Осітнянко А.П.)/26/ 12

3. ФУНКЦІОНАЛЬНО-ПЛАНУВАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ МІСТА 17

3.1.Основні функціональні зони міської території 17

3.2. Загальні вимоги до території міста 28

3.3. Зонінг сельбищної території 32

3.4. Промислові вузли і райони міста 39

3.5. Наукова та науково-виробнича зона 50

3.6. Комунально-складська зона міста 50

3.7. Ландшафтно-рекреаційна зона міста 51

4. ПЛАНУВАЛЬНА СТРУКТУРА СУЧАСНОГО МІСТА 58

4.1. Структурні одиниці сельбищної території 58

4.2. Система громадських центрів, установ і підприємств обслуговування 64

5. ВУЛИЧНО-ДОРОЖНЯ МЕРЕЖА МІСТА 70

5.1. Основні функції та класифікація вулично-дорожньої мережі міста 70

5.2. Вузли міських шляхів сполучення 78

5.2.1. Класифікація вузлів 78

5.2.2. Перетини міських вулиць в одному рівні 80

5.2.3. Перетини міських вулиць і доріг в різних рівнях 83

5.2.4. Міські площі 86

5.3. Основні елементи міських вулиць і доріг 90

5.3.1. Основні елементи траси міських вулиць і доріг 90

5.3.2. Елементи плану і поперечного профілю міських вулиць і доріг 91

5.3.3. Елементи траси шляхів сполучення міського рейкового транспорту 93

6. ЗОВНІШНІЙ ТРАНСПОРТ МІСТА 94

6.1. Залізничний транспорт 96

6.2. Водний транспорт 109

6.3. Повітряний транспорт 120

6.4. Зовнішній автодорожній транспорт 126

6.5. Трубопровідний транспорт 131

6.6. Транспортний вузол міста 132

7. АВТОТРАНСПОРТНІ СПОРУДИ 135

8. МІСЬКИЙ ТРАНСПОРТ 141

8.1. Транспорт і місто 141

8.2. Класифікація міського транспорту 143

8.3. Міський транспорт 148

8.4. Перспективи розвитку транспорту 170

9. ЗАБУДОВА І БЛАГОУСТРІЙ ЖИТЛОВИХ КВАРТАЛІВ 172

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ 184

ЛІТЕРАТУРА 187

ВСТУП

Місто є місцем проживання великої кількості людей. Життя людини в місті пов’язане з її багатогранною діяльністю і повинно забезпечуватися повноцінним культурно-побутовим і транспортним обслуговуванням.

Із зростанням кількості міських поселень і чисельності населення в них збільшується і кількість проблем, що підлягає вирішенню при проектуванні міст. В нашій країні розвиток і реконструкція старих міст та будівництво нових здійснюються за генеральними планами міст, які розробляють проектно-планувальні і науково-дослідні організації (зокрема, «Київгенплан», «ДІПРОМІСТ», «Київпроект). В розробці генеральних планів міст приймають участь фахівці-планувальники: соціологи, економісти, інженери, архітектори, геологи, лікарі-гігієністи, екологи та ін. Тільки за умови комплексної розробки генеральних планів міст можна досягти оптимальних планувальних рішень. Істотну допомогу проектувальникам надають науково-дослідні інститути, що працюють в галузі містобудування (НДПІмістобудування), а також вищі навчальні заклади.

Інженерні питання в плануванні сучасного міста мають дуже велике значення. Вирішити генеральний план великого міста – це означає в першу чергу вирішити його транспортну проблему, що пов’язана із загальною структурою міста, з системою його магістральних вулиць і доріг, використанням підземних просторів.

В кожному місті доводиться вирішувати цілу низку часто вельми складних питань інженерної підготовки і благоустрою міських територій: по вертикальному плануванню, освоєнню і благоустрою яристих, зсувних, затоплюваних і заболочених територій, по обводненню і зрошенню територій в містах, що розташовані в засушливих районах, по освоєнню територій під міське будівництво в сейсмічних районах та районах вічної мерзлоти. В містах, що розташовані по берегах річок і морів, доводиться займатись регулюванням і благоустроєм водоймищ та їхніх берегових територій. Крім того, однією із серйозніших проблем міст, особливо великих і значних (крупних), є проблема збереження чистоти повітряного басейну міста й уберігання міського населення від впливу шуму, що утворюється промисловими підприємствами, рухом транспорту всіх видів. Всі ці чисельні і багатогранні інженерні питання вирішуються в генеральних планах міста в загальному комплексі архітектурно-планувального рішення міста.

Генеральний план міста, що розробляється на основі народногосподарського плану розвитку країни, визначає перспективи його розвитку, загальну структуру, характер забудови, систему транспортного обслуговування і напрямки заходів щодо інженерної підготовки міських територій і благоустрою. В генеральному плані також встановлюється поверховість житлових і громадських будівель і черговість міського будівництва, виходячи із виконання умови, щоб місто на всіх етапах свого розвитку було благоустроєним, зручним і приємним для проживання в ньому людей.

Генеральний план міста є не лише технічним, але й політичним документом, що відображає життєві інтереси трудящих, передбачає можливості реалізації їхніх потреб в культурно-побутовому медичному обслуговуванні, відпочинку. Складність проблеми проектування міст полягає не тільки в створенні цікавого і своєрідного архітектурного обрису міста, але й в необхідності довгострокового прогнозування прогресу в галузі наук, що пов’язані з містобудуванням, у визначенні можливостей використання перспективних досягнень науки і техніки з урахуванням існуючого рівня планувальних рішень міст та їхнього інженерного благоустрою і додержання принципу спадкоємності в розвитку міста як складного живого організму. До того ж вирішити проблеми міста – це в першу чергу означає вирішити його транспортні проблеми.

Метою курсу «Планування міст і транспорт» є ознайомлення студентів із сучасними принципами та методами територіально-планувальної організації та забудови міст, оснащення їх засобами міського та зовнішнього транспорту, проектування шляхів сполучення.

Завдання курсу – навчити студентів аналізувати містобудівну ситуацію та визначати основні параметри міського розвитку, створювати соціальну й транспортну інфраструктуру, вирішувати інженерні питання проектування міста та міського транспорту.