Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧ. посібник МЕНЕДЖМЕНТ і МАРКЕТИНГ частина 1...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
539.65 Кб
Скачать

§2.4. Управлінські ролі в організації.

Управлінські ролі, на відміну від посад, визначають місце робітника не в організації, а в процесі прийняття рішень. Роль може змінюватись при одній і тій же посаді. Розрізняють наступні групи та види управлінських ролей:

  1. Ролі при прийняті рішень:

1.а - головний керівник;1.б - лідер;1.в - сполучна ланка.

  1. Інформаційні ролі:2.а - поширювач інформації (від ланки, від підрозділу); 2.б - той, хто сприймає інформацію; 2.в - представник організації (щодо поширення інформації у зовнішньому середовищі).

  2. Міжособові ролі:3.а - підприємець; 3.б - той, хто усуває перешкоди; 3.в - розподілювач ресурсів; 3.г - той, хто веде переговори.

§2.5. Методи управління.

Методи управління - сукупність прийомів, за допомогою яких, керівник впливає на підлеглих. За ознаками засобів впливу розрізняють наступні методи управління : організаційно – розпорядчі, економічні, соціально-психологічні та методи моделювання.

Перша група методів передбачає, що управління здійснюється за встановленою вертикаллю влади в даній структурі, а в якості засобів впливу використовуються : накази, розпорядження, посадові інструкції, посадові інструкції, державні та галузеві стандарти (нормативи), статут організації. Використовується негативна спонукальна мотивація (штрафи, покарання та ін.). Друга група методів використовує позитивну заохочувальну мотивацію - додаткова винагорода за більшу велику якість або продуктивність, винагорода, яка безпосередньо пов’язана з результатами роботи організації.

Третя група методів спрямована на створення сприятливого психологічного клімату в колективі.

Методи моделювання не використовуються засоби безпосереднього впливу на персонал , а лише як специфічні (такі, що відображають зміст рішення, що приймається, враховують зовнішні та внутрішні обставини їх прийняття в даній організації ) засоби розробки, оцінки та вибору альтернатив особами, що приймають рішення (ОПР) та фахівцями, що їх готують.

§2.6. Основні підходи в теорії управління:

Теорія менеджменту визначає 4 основні підходи до управління :

  • системний - полягає у тому, що модель формальної організації подається у вигляді складної системи внутрішніх змінних, а все зовнішнє складне оточення організації подається у вигляді кількох факторів. Діяльність організації подається як реакція організації на вплив зовнішнього середовища ;

  • процесний підхід в управління - полягає у створенні моделі безперервного управління у вигляді циклу з кількох послідовних універсальних функцій, а також у розробці єдиної в управлінні методології прийняття рішень.

  • операційний -- модель формальної організації подається у вигляді трьох підсистем: планування та контролю, переробки (безпосередньо створення продукції та послуг.), забезпечення. Поділ організації на підсистеми є умовний.

  • ситуаційний - передбачає, що раціональні форми та методи управління – це ті, які змінюються з часом і забезпечують організації пристосування до змін навколишнього середовища.