Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 ЗАПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
507.39 Кб
Скачать

66. Створення логістичної інформаційної системи.

Логістичні інформаційні системи являють собою відповідні інформаційні мережі, що починаються з денних вимог замовників ( що представляють чисто стохастичну величину), що поширюються через розподіл і виробництво до постачальників.

Створення інформаційних систем вимагає системного мислення. Структура логістичної системи підприємства, матеріальний потік, що забезпечують логістичні інформаційні системи взаємозалежні. Щоб логістичні інформаційні системи могли забезпечити необхідну ефективність логістичних процесів, їх треба інтегрувати вертикально і горизонтально.

Вертикальна інтеграція – зв'язок планових, диспозитивних і виконавчих систем. Під горизонтальною інтеграцією розуміється зв'язок окремих комплексів задач у диспозитивних і виконавчих системах. Головну роль у всій архітектурі логістичних систем грають диспозитивні системи, що визначають вимоги до відповідного виконавчим системам.

Обчислювальна техніка також застосовується в окремих ланках логістичного ланцюжка для керування складними технічними процесами і для контролю за ними. В області економічного контролю, навпаки, роль регулятора (прерогативу прийняття рішень) залишає за собою людина, а обчислювальна техніка надає йому потрібну інформацію. Для керування оперативними логістичними процесами і для контролю за ними важливим є діалог з ЕОМ у режимі on-line, що дозволяє мінімізувати час реакції регулятора. Для економічного контролю часто досить періодичної пакетної обробки даних.

Для побудови логістичних інформаційних систем на базі ЕОМ важливі наступні принципи:

  • потрібно прагнути до модулярної структури систем як в апаратному устаткуванні, так і в програмному забезпеченні;

  • треба забезпечити можливість поетапного створення системи;

  • дуже важливим є чітке встановлення місць стику;

  • потрібно забезпечити гнучкість системи з погляду специфічних вимог конкретного застосування;

  • ведучу роль грає прийнятність системи для користувача діалогу «людина-машина».

68. Інвестиції в інформаційні технології.

На прикладі готелю.

Існують три основні критерії оцінки доцільності інвестицій у системі керування: 

1) досягнення конкурентної переваги; 

2) підвищення продуктивності роботи  

3) максимальне використання наявних ресурсів. 

Конкурентна перевага можна визначити як досягнення прихильності клієнтів при максимізації обсягу продажів розраховуючи на один гостя.

Для досягнення конкурентної переваги необхідно розуміти, що крім ціни номера і якості відчутних активів готелю (будинок, обробка, меблі, устаткування й т.п.) усе більше значення набувають невловимі активи — бренд-імідж готелю серед різних категорій клієнтів, рівень сервісу в готелі в цілому й індивідуальний підхід до кожного клієнта. Сучасні системи керування покликано дати управлінському персоналу інструменти для підвищення віддачі від невловимих активів готелю. 

Підвищення продуктивності досягається завдяки оптимізації використання ресурсів готелю, економії витрат на обробку даних і більш ефективному здійсненню основних виробничих операцій. 

Основним ресурсом готелю є її номерний фонд, і правильне керування процесом бронювання дозволить його використовувати найбільше ефективно. 

Насамперед, необхідно переконатися, що готель користується всіма можливими каналами продажів. Сучасні технології дозволяють відкрити готель для бронювання через власний інтернет-сайт і безліч як російських, так і міжнародних туристичних інтернет-сайтів, глобальні системи бронювання, власний call-центр (для готельних компаній) і call-центри туристичних операторів. 

69. Ризики в міжнародних інвестиціях.

Ризики міжнародних інвестицій включають:

      • ризики систематичні національних ринків;

      • додаткові ризики для нерезидентів, пов’язані з можливим введенням обмежень на вивіз капіталу і доходів;

      • ризики падіння курсу валют, що призводить до зниження доходності інвестицій в перерахунку на валюту інвестора.