Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19867.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
582.14 Кб
Скачать

38

Дипломна робота

Тема: ”Облік, аналіз і аудит фінансових результатів суб’єктів малого підприємництва (на прикладі ТОВ «Софіт»)”

ЗМІСТ

Вступ 3

РОЗДІЛ 1. Теоретичні і методологічні основи обліку та аудиту фінансових результатів СМП 6

1.1. Сутність і принципи діяльності малого підприємства 6

1.2. Сучасні тенденції розвитку малого підприємництва 8

2.2. Синтетичний та аналітичний облік фінансових результатів на підприємстві 21

3.3. Шляхи покращення фінансового стану підприємства через податковий та кредитний механізм 28

Висновки та пропозиції 30

Список використаних джерел 34

Вступ

Актуальність теми дипломної роботи визначена в першу чергу об`єктивно важливою роллю малих підприємств в сучасній соціально орієнтованій ринковій економіки, перехід до якої є головним вектором реформ в Україні. Малі підприємства – це істотна складова ринкового господарства, невід`ємний елемент конкурентного механізму. Існування економічно ефективних малих підприємств дає ринковій економіці гнучкість, мобілізує фінансові і виробничі ресурси населення, несе в собі могутній антимонопольний потенціал, слугує серйозним фактором структурної перебудови, вирішує проблему зайнятості та інші соціальні проблеми ринкового господарства. Ось чому становлення та розвиток малого підприємництва (звичайно, в єдності з великим) являє собою стратегічну задачу реформаційної економічної політики.

В умовах переходу України до ринкової економіки створення та розвиток малого підприємництва має стати основою соціальної реструктуризації суспільства, яка забезпечить зміну психології населення і переорієнтацію економіки на нові умови господарювання. Малі підприємства вважаються гнучкими і ефективними з точки зору витрат, вони швидко пристосовуються до кон'юнктури ринку, причому не тільки в сферах близьких до споживачів, але й в промислових галузях. Малі підприємства формують ядро прошарку населення з середнім достатком, дозволяють реалізуватися сімейному підприємництву, що є стабілізуючим фактором політичного життя країни.

Протягом довгого історичного періоду економісти, історики й політичні діячі всіляко применшували роль малого бізнесу (МБ) в економіці. Окрім того, незважаючи на внесок працівників малих підприємств (МП) у розвиток суспільства, донедавна до них ставилися без належної поваги. Хоча еволюція вільної ринкової економіки створила чимало можливостей для всіх видів підприємницької діяльності, проте спочатку малий бізнес не мав особливих переваг. Але прогресивні політики усвідомили, що ринкова економіка сприятиме конкурентоспроможності вітчизняних виробників, матиме вирішальний вплив на всю економіку, хоча, водночас, висловлювали побоювання щодо закриття державних підприємств і втрати робочих місць через банкрутство неприбуткових підприємств. Після появи позитивних результатів лібералізації у прогресивніших сусідів поступово змінювалось ставлення до лібералізації з боку консервативних політиків і населення інших колишніх соціалістичних країн. Економічний прогрес у цих країнах дає підстави для висновку про те, що його поступ значною мірою був забезпечений створенням малого бізнесу [44,c.257].

Важливим елементом ринкової економіки є існування та взаємодія великих, середніх і малих підприємств. При цьому мале підприємництво розглядається не лише як додаток до великого виробництва, а й як самостійна форма функціонування і розвитку сучасних продуктивних сил – гнучка, життєздатна, ефективна, прогресивна..

Метою дослідження є розробка реального, дієвого механізму щодо перспективних шляхів розвитку МП на основі оцінки обліку, аналізу та аудиту фінансових результатів суб’єктів малого підприємництва.

Об’єктом дослідження є мале підприємство ТОВ «Софіт». Предметом дослідження є особливості обліку, аналізу та аудиту фінансових результатів малого підприємства.

В дипломній роботі будуть виконані наступні завдання:

- розкрити сутність та принципи діяльності малого підприємства;

- показати сучасні тенденції розвитку малого підприємництва;

- охарактеризувати особливості бухгалтерського обліку фінансових результатів суб’єктів малого підприємництва;

- показати як організований документообіг на підприємстві;

- охарактеризувати фінансову звітність СМП та як вона використовується для управління;

- провести аудит фінансових результатів підприємства;

- провести аналіз фінансового стану підприємства;

- намітити шляхи покращення фінансового стану підприємства використовуючи податковий механізм.

При написанні дипломної роботи було використано цілу сукупність методів наукового дослідження, які включали в себе як загальні (порівняльний, історичний) так і спеціальні (метод статистичного аналізу, зведення та групування, індексний метод, а також метод відображення результатів досліджень у графічній та табличній формі).

Мале підприємництво - це невід'ємна складова високорозвиненої ринкової економіки, атрибут сучасної моделі ринкового господарства. Ця форма бізнесу надає економіці гнучкості, мобілізує масштабні фінансові та виробничі ресурси, створює сприятливе середовище для конкуренції, що в результаті підвищує якість товарів та послуг, а також є важливим фактором перебудови та раціонального використання ресурсів й вирішення різних соціальних проблем. Дана тема є актуальною й її проблемами займались О.І. Барановський, Н.Ф.Козачук, Я.І.Жаліло, Н.І. Галан, Ю.І.Єхануров, І.С.Кузнєцова, Т.В.Кондратюк, С.М. Кожем'якіна та інші.

Без підтримки держави і без власної внутрішньогрупової взаємодії малий бізнес не завжди може протистояти у конкурентній боротьбі великому капіталу, відстоювати свої економічні, політичні і соціальні інтереси.

Таким чином, особливості діяльності, економічна та суспільна значимість малого підприємництва потребують усунення в Україні перешкод, які гальмують процес розвитку цього важливого сектору економіки.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що результати аналізу та рекомендації будуть застосовані ТОВ «Софіт» для покращення фінансової діяльності підприємства.

Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та пропозицій, списку використаних джерел, додатків. Робота викладена на 112 сторінках, ілюстрована 23 таблицями, 9 рисунками та 15 додатками. Список використаних джерел включає 65 найменувань.