Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-30.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
75.9 Кб
Скачать

16. Система законодавства України: поняття, структура

Система законодавства - поняття й структура

Система законодавства - це впорядкована безліч всіх діючих нормативно-правових актів даної держави.

У системі законодавства тих або інших держав можна розрізняти, наприклад:

- галузеве законодавство, тобто однойменне з галузями права, що збігає з ними по предметі правового регулювання, наприклад, карне, трудове й т.д.:

- комплексне законодавство, тобто таке, котре містить норми різних галузей права: карного, адміністративного, цивільного, наприклад, екологічне законодавство;

- загальфедеральне законодавство й законодавство суб'єктів федерації (у федераціях);

- законодавство автономії (якщо вищий представницький орган автономії вправі приймати закони);

- конституційне й інше законодавство, закони й підзаконні акти (по юридичній чинності).

Структура системи законодавства - це внутрішній підрозділ законодавства на відносно відособлені групи нормативно-правових актів.

Структура системи законодавства (її внутрішня будова):

-галузева («горизонтальна») - галузеве законодавство (трудове, цивільне, карне й т.д. законодавство ),тобто в системі законодавства підсистеми нормативних актів розрізняються по предметі правового регулювання (наприклад, предмет регулювання трудового законодавства - трудові відносини, а також відносини , тісно пов'язані із трудовими);

-ієрархічна («вертикальна») - закони й підзаконні акти, тобто в системі законодавства підсистеми нормативних актів (закони, підзаконні акти) розрізняються по юридичній чинності.

Різновидом ієрархічної структури є ієрархічна структура законодавства у федеративній державі, т.зв. «федеративна структура законодавства» - федеральне законодавство й законодавство суб'єктів федерації.

17. Поняття державного (політичного) режиму. Види державних режимів, їх характеристика.

Політичний режим являє собою сукупність способів і методів здійснення влади державою. Державно-політичний режим - це сукупність методів і засобів легітимації та здійснення влади певним типом держави. Легалізація державної влади як юридичне поняття означає встановлення, визнання, підтримку влади законом перш за все конституцією, опертям влади на закон. Легітимація же державної влади - це прийняття влади населенням країни, визнання її права управляти соціальними процесами, готовність їй підпорядковуватися. Державно-політичний режим - це поняття, що позначає систему прийомів, методів, форм, способів здійснення державної і політичної влади в суспільстві.

Виділяють такі різновиди політичних режимів:

Демократичний. Він властивий насамперед країнам із соціально орієнтованою економікою, де існує сильний «середній клас». Державна влада здійснюється з урахуванням конституційних положень про розподіл влади, системи стримувань та противаг і т.д. Методи примусу строго обмежені законом, масове або соціальненасильство виключається. Державна влада застосовує різні методи прямих і зворотних зв'язків з населенням.

Можна виділити дві групи ознак, властивих даному виду політичного режиму.

Перша група це формальні ознаки: а) народ - основне джерело влади; б) юридичну рівність всіх громадян;

в) переважання більшості над меншістю при прийнятті рішень; г) виборність основних державних органів.

Друга група це реальні ознаки: а) розвинені інститути представницької і безпосередньої демократії; б) гарантування громадянам політичних прав і свобод; в) свобода інформації та незавісімостьСМІ; г) партійний і політичний плюралізм; д) поділ влади; е) незалежність профспілок; ж) місцеве самоврядування; з) сильна обмеженість політичного та правоохоронного насильства; і) визнання етнічних та інших соціальних меншин.

Демократичний державний режим існує в США, Великобританії, Франції, Японії, Канаді, Австралії, ряді країн Європи.

2. Авторитарний. При такому режимі переважають методи примусу, але при цьому зберігаються деякі риси лібералізму. Вибори в різні органи державної влади є формальними. Існує спотворений принцип поділу влади і як результат цього спотворення явне домінування виконавчої влади. Переобрання глави держави (якщо це президент) не обмежена.

Авторитаризм - це система влади, характерна для антидемократичних політичних режимів. Характеризується зосередженням всієї державної влади в руках однієї особи або органу, відсутністю або обмеженням основних політичних свобод (слова, друку), придушенням політичної опозиції. Зазвичай поєднується з особистою диктатурою. Залежно від поєднання методів правління може варіюватися, від помірно авторитарного режиму з формальним збереженням атрибутів демократії до класичної фашисткою диктатури.

Авторитарний політичний режим є проміжним між тоталітарним і демократичними режимами, перехідним від одного до іншого. При цьому перехід може здійснюватися як убік демократії, так і в бік тоталітаризму. Перехідний, проміжний характер авторитарного режиму визначає «розмитість», нечіткість його властивостей. У ньому спостерігаються риси і тоталітаризму, і демократії. Головна його особливість полягає в тому, що державна влада не має тоталітарного характеру і не досягає повного контролю над усіма сферами життя. У ньому немає єдиної державної, обов'язкової для всіх ідеології, що замінюється ідеологічними конструкціями типу теорії національного інтересу, ідеями патріотизму. Управління здійснюється не настільки жорстким, як при тоталітарному режимі способом. Масовий терор відсутній.

Авторитарні політичні режими, як правило, з'являються на сцені історії тоді, коли владамають намір приступити до корінних реформ суспільного ладу і здійснити «революцію згори».

3. Тоталітарний. Режим цілком грунтується на методах фізичного, психічного, ідеологічного примусу. Існують злиті партійно-державні органи. Законом встановлюються різні градації прав громадян. Місцеве самоврядування та поділ влади відсутня.

Тоталітаризм - це одна з форм панування (тоталітарна держава) характеризується його повним (тотальним) контролем над усіма сферами життя суспільства; фактичною ліквідацією конституції, прав і свобод; репресіями щодо опозиції та інакодумців. Для політичного режиму тоталітарного штибу характерно насильницьке нав'язування населенню держави суспільних порядків, чиї моделі розроблені на основі єдиної ідеології. Панування цих порядків досягається за допомогою монопольного тоталітарного контролю над політикою, економікою, культурою і побутом. Ідеологічне і організаційна єдність забезпечується політичним пануванням партії, очолюваної вождем. Вона підпорядковує собі державу. В її руках знаходяться засоби масової інформації, друк. У методах управління переважають політичне і фізичне насильство, поліцейський і жандармський терор. Подібні властивості, здавалося, виключають можливість ненасильницької зміни тоталітарної влади. Однакдосвід держав Східної Європи і СРСР показав, що тоталітарний політичний режим здатний до самовилікування, з поступовим і відносно мирним переходом посттоталітарному, а потім, мабуть, і до демократичного державно-політичного режиму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]