Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19867.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
582.14 Кб
Скачать

1.2. Сучасні тенденції розвитку малого підприємництва

Становлення малого бізнесу України проходило (і зараз проходить) в динамічних, часто змінюваних умовах. З перших років здійснення економічної реформи в Україні, попри об’єктивні труднощі перехідного періоду, відбувається швидке зростання недержавного сектора економіки, яке супроводжувалось зростанням кількості суб’єктів малого бізнесу.

Одним із основних показників, що характеризують процес становлення малого бізнесу, є динаміка зміни кількості діючих суб’єктів малого підприємництва (додаток А).

У 2005-2008 рр. динаміка кількісних показників розвитку малого підприємництва в Україні в цілому характеризувалася позитивними тенденці­ями (додаток А). У 2008 р., порівняно з попереднім роком, кількість СМП збільшилася на 10%, у 2007 р.- на 13%, у 2006 р. приріст становив близько 14%. Загальна чисельність СМП протягом зазначеного періоду зросла в 1,4 раза і перевищила 1,55 млн. При цьому кількість діючих МП зросла на 35% і становила понад 233,6 тис. одиниць. Чисельність діючих ФО-СПД збільшилася на 43% та становила близько 1,32 млн. осіб.

Завдяки цьому зросла кількість діючих МП на 10 тис. населення, яка в 2008 р. досягла 48 одиниць та перевищила показник 2005 р. в 1,4 раза. Ана­логічно збільшилася чисельність діючих ФО-СПД на 10 тис. населення і ста­новила 272 підприємця, або в 1,5 рази більше, ніж у 2005 р. На початок 2006 р. загальна кількість СМП на 10 тис. населення досягла 320 одиниць. Слід, однак, зазначити, що зростання цих показників значною мірою зумов­лено зменшенням загальної чисельності населення України. Крім того, протягом тривалого часу на тлі позитивних зрушень спосте­рігалися істотні несприятливі тенденції, зокрема в секторі МП. Так, у 2005 - 2008 рр. темпи кількісного зростання діючих МП характеризувалися сталою тенденцією до уповільнення: у 2005 р., порівняно з попереднім роком, вони становили понад 127%, у 2006 р. - близько

показниках розвитку всіх підприємств - суб'єктів підприємницької діяльності (табл. 1.3). Незважаючи на те, що упродовж 2005 - 2008 рр. мали місце окремі позитивні зрушення, тут виразно простежувалися елементи стагнації та за­грозливі тенденції. Так, питома вага діючих підприємств зупинилася на рівні 82-84%, а економічно активних МП - на рівні 78-81%. При цьому обидва показники в 2008 р. були нижчими за рівень 2006 р. (піковий протягом пері­оду, що аналізується). Аналогічні незначні коливання характерні і для загаль­ного показника фонду заробітної плати працівників МП - 9,2-10,6%. Від­чутно вирізнялася лише динаміка частки МП в обсягах виробленої продукції (робіт, послуг) у діючих цінах, яка в 2007 р. була меншою, порівняно з 2005 р., в 1,6 рази.

Таблиця 1.3

Питома вага малих підприємств у загальних показниках розвитку підприємств - суб'єктів підприємницької діяльності у 2005—2008 рр., %

Показник

2005р.

2006р.

2007р.

2008р.

Кількість діючих підприємств

Кількість економічно активних підприємств

Середньорічна чисельність працівників

Фонд заробітної плати

Співвідношення розмірів середньомісячної заробітної плати

Обсяг виробленої продукції у діючих цінах

співвідношення обсягів виробництва продукції на 1 працюючого

співвідношення витрат на одиницю виробленої продукції

Кількість промислових підприємств

частка у виробництві промислової продукції

Дебіторська заборгованість

Кредиторська заборгованість

Обсяг інвестиції в основний капітал

у промисловості

На тлі економічного занепаду та кризового стану багатьох колишніх дер­жавних підприємств, широкомасштабного вивільнення з них робочої сили, за­кономірними позитивними зрушеннями характеризувалася частка серед­

Спрощений план рахунків відображено в Додатку В. Він передбачає тільки синтетичні балансові рахунки, кількість яких становить 25 (замість 68 Плану рахунків, який застосовують решта підприємств і організацій України, крім бюджетних та фінансових установ). До вищевказаного Плану не включено жодного рахунку класу 9 «Витрати діяльності» це і є однією із основних особливостей, що значно спрощує облікову систему СМП.

При такій системі витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) витрати пов’язані із здійсненням торгівельної діяльності, а також інші витрати періоду СМП відображають безпосередньо за дебетом рахунку класу 8 «Витрати за елементами» спрощеного Плану рахунків. Це правило є загальним для всіх СМП. Закриття рахунків класу 8 спрощеного Плану рахунків здійснюється у дебет рахунків фінансових результатів або рахунків класу 2 спрощеного Плану рахунків. За рахунок цього зменшується обсяг аналітичної інформації, яка здебільшого для СМП є непотрібною. Крім того, форми фінансової звітності, встановлені Положенням №196 не вимагають інформації, яку містять рахунки класу 9 «Витрати діяльності» Плану рахунків. Обліковуючи решту господарських операцій (щодо необоротних активів, запасів, власного капіталу, зобов’язань тощо) СМП керуються загальними нормами П(С)БО 25 та Інструкції №291[17,c.9].

Є також інші особливості спрощеного Плану рахунків. До нього не включають рахунки 17 «Відстрочені податкові активи» та 54 «Відстрочені податкові зобов’язання», оскільки з вимогами чинної нормативної бази СМП не повинні обчислювати різниці між податковим прибутком (збитком) і обліковим прибутком (збитком) за певний період, що виникає у звітному періоді. Також не входять до спрощеного Плану рахунків рахунки 49 «Страхові резерви» та 76 «Страхові платежі» Плану рахунків, оскільки вони передбачені для суб’єктів страхової діяльності, які не входять до переліку СМП і на них не поширюється дія П(С)БО 25 та спрощеного Плану рахунків.

Порівнюючи прощений План рахунків для суб’єктів малого підприємництва із загальним для всіх підприємств Планом рахунків

  • журнальну;

  • автоматизовану.

Невеликі обсяги господарської діяльності СМП здебільш зумовлюють їх вибір на користь спрощеної форми бухгалтерського обліку, який визначений у Положенні №196 і можливий за умов здійснення СМП за місяць не більше 300 господарських операцій і можливий у таких варіантах:

  • проста форма (без використання реєстрів обліку майна);

  • форма бухгалтерського обліку з використанням реєстрів обліку майна.

При простій формі обліку реєстрація первинних облікових документів, відображення операцій на рахунках, визначення собівартості продукції і фінансового результату ведеться в одному бухгалтерському реєстрі – Книзі обліку господарських операцій за формою №К-1:

Таблиця 1.4

Книга обліку господарських операцій

№ п/п

Дата і номер

документа

Зміст операції

Сума

Витрати операційної діяльності

Каса

Поточний

рахунок

Д-т

К-т

Д-т

К-т

Д-т

К-т

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.

Виписка банку 10.03.09р.

Отримано грошові кошти у касу з банківської установи

20000

20000

20000

2.

Виписка банку

11.03.09р.

Сплачено за оренду

750,00

750,00

750,00

Дана книга містить всі бухгалтерські рахунки, які використовує СМП і є комбінованим реєстром аналітичного і синтетичного обліку, на підставі якого можна визначити наявність засобів та їх джерел на визначену дату та скласти бухгалтерську звітність.

Поряд з Книгою обліку для обліку розрахунків по оплаті праці з працівниками та бюджетом по прибутковому податку СМП ведуть Відомість обліку заробітної плати за формою № В-8. Ця відомість заповнюється на основі особистих рахунків, затверджених тарифів відрахувань із заробітної плати в бюджет, не бюджетні фонди, Пенсійний фонд.

Таблиця 1.5

Операції по обліку заробітної плати і пов’язаних з нею утримань на СМП

№ п/п

Зміст господарської операції

Дебет рахунка

Кредит рахунка

1

Нараховано зарплату

2

Віднесення витрат на оплату праці на затрати виробництва (якщо ці витрати включають в себе собівартість продукції,робіт, послуг)

3

Віднесення витрат на оплату праці на фінансові результати (якщо понесені затрати відносяться до затрат звітного періоду і не є прямими або виробничими)

4

Утримання із зарплати сум податку з доходів фізичних осіб

5

Утримання із зарплати внески в Пенсійний фонд

6

Утримання із зарплати сум внесків у Фонд соцстрахування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

7

Утримання із зарплати внесків по страхуванню на випадок безробіття

8

Отримано грошових коштів з банку на виплату зарплати

9

Виплата зарплати

Нарахування в Фонд оплати праці (платниками єдиного податку не впроваджується)*

10

Нарахування на Фонд оплати праці:

10.1

Внески в Пенсійний фонд

10.2

Внески у Фонд соцстрахування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

10.3

Внески в Фонд обов’язкового страхування по страхуванню на випадок безробіття

10.4

Внески у Фонд соцстрахування від нещасних випадків

11

Включення у виробничу собівартість суми відрахувань на соціальні міроприємства на Фонд оплати праці робітників, зайнятих безпосереднім виробництвом продукції:

11.1

в Пенсійний фонд

11.2

у Фонд соцстрахування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

11.3

в Фонд обов’язкового страхування по страхуванню на випадок безробіття

11.4

у Фонд соцстрахування від нещасних випадків

12

Списання відрахувань на соціальні міроприємства на Фонд оплати праці робітників апарату управління:

12.1

в Пенсійний фонд

12.2

у Фонд соцстрахування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

12.3

в Фонд обов’язкового страхування по страхуванню на випадок безробіття

12.4

у Фонд соцстрахування від нещасних випадків

*платники єдиного податку звільняються від всіх відрахувань крім внеску у Фонд соцстрахування від нещасних випадків;

**такий субрахунок може бути відкритий для зручностей нарахування внесків.

місяця по кожнім рахунку підводяться підсумки по дебету і кредиту і виводиться сальдо на перший день місяця;

- відомість обліку реалізації – форма В-6. При заповненні цієї відомості варто врахувати, що в залежності від установленого порядку визначення виторгу від реалізації продукції СПД можуть вести відомість реалізації форми В-6 (відвантаження) або відомість форми В-6 (оплата);

- відомість обліку розрахунків з постачальниками – форми В-7. Застосовується для обліку рахунку 63 «Розрахунки з поставщиками та підрядчиками». Підставою для заповнення даного документу є накладні, акти прийому-здачі виконаних робіт, виписки із банківських рахунків, векселі.

Відомість відкривається перенесенням залишків заборгованості в розрізі рахунків постачальників із відомості за минулий рік. В відомість по кредиту рахунку 63 позиційним способом записуються дані від одержаних від постачальників і підрядчиків про роботи та послуги, матеріальні цінності.

По дебету рахунка відображаються операції по оплаті рахунків постачальників та підрядчиків(К-т рахунку 30 «Каса», рахунку 31 «Рахунки в банках») по кредиту – оприбуткування матеріалів, товарів (Д-т рахунку 20 «Виробничі запаси», рахунку 22 «МШП», рахунку 28 «Товари»).

- відомість обліку заробітної плати – форми В-8;

- відомість (шахматна) – форми В-9. Облік у СМП, які застосовують форму бухгалтерського обліку з використанням реєстрів обліку майна, обов’язково переносять підсумки по оборотам з усіх відомостей у вищевказану відомість. Це регістр синтетичного обліку, який використовується для узагальнення даних поточного обліку і взаємної перевірки вірності записів по рахунках бухгалтерського обліку. Відомість відкривається на кожний місяць і використовується для запису даних по Д- ту і К-ту кожного рахунку окремо. У ній по вертикалі записують рахунки у зростаючому порядку, а по горизонталі – у порядку зростання номерів відомостей.

Дебетові і кредитові обороти по кожному рахунку переносяться в оборотну відомість, де виводиться сальдо. Оборотна відомість застосовується для складання балансу.

Приклад її заповнення наведемо в таблиці 1.5.

Таблиця 1.5

Оборотна відомість за березень 2009 р.

Назва рахунку бухгалтерського обліку

Сальдо на початок звітного місяця

Оборот за звітній місяць

Сальдо на початок наступного за звітнім місяця

Д-т

К-т

Д-т

К-т

Д-т

К-т

20

5146

3000

2500

5646

23

8500

6340

7680

7160

Відомість підписується особами, що проводили записи. Заміна оборотів у поточному місяці по операціях, які відносяться до минулих періодів, відображається у реєстрах звітного місяця додатковим записом (зменшення оборотів – способом сторно).

Рис.1.2 Схема порядку обліку за спрощеною схемою бухгалтерського обліку з використанням реєстрів обліку майна СМП

Крім того Законом №996 зазначено, що наявність спеціально розробленої для СМП спрощеної форми бухгалтерського обліку не означає, що останні не можуть використовувати будь яку іншу із нині застосовуваних форм бух обліку, або самостійно розробляти реєстри бухгалтерського обліку [18,c.6].

доходів над сукупними витратами за певний період. При визначення оподаткованого прибутку мале підприємство користується Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12. 94 р. № 334/94 ВР (в редакції Закону від 22.05. 97 р. № 283/97- ВР). Він визначає порядок оподаткування прибутку малих підприємств [10,c.9].

Прибуток від господарської діяльності підприємства обчислюється, як різниця між виручкою від реалізацією продукції (без ПДВ) і витратами на виробництво і реалізацію продукції (робіт, послуг).

Закон України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-ХІІ передбачає 25 загально­державних і 14 місцевих податків і зборів. У дійсності платежів навіть більше, адже є ще єдиний податок із суб’єктів малого підприємництва, введений Указом № 727, а також три соціальних збори («по тимчасовій непрацездатності», «по безробіттю» і «по нещасним випадкам на виробництві») [22,c.2].

Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ встановлюються терміни подання звітності встановлюються законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування і/чи сплата податку, збору (обов’язкового платежу). З моменту подання податкової декларації, податкове зобов’язання платника вважається погодженим (п. 5.1 ст. 5 Закону № 2181) і повинно бути сплачене у встановлені цим законом терміни - протягом 10 календарних днів після граничних термінів подання податкової декларації. Будь-яку податкову декларацію можна направити поштою з повідомленням про вручення (п.п. 4.1.7). Термін відправлення поштою: не пізніше десяти календарних днів до закінчення граничних термінів подання, установлених Законом № 2181 для відповідного звітного періоду.

Таблиця по заповненню звітних форм, які передбачені П(С)БО 25, складена виходячи з того, що суб’єкт малого підприємництва використовує згідно своєї облікової політики План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій,

Таблиця 2.3

Реквізити документів, що характеризують операції з надходження виробничих запасів на ТОВ «Софіт»

з/п

Операції з надходження ПММ

Основні реквізити, що характеризують надходження виробничих запасів

1

Придбання виробничих запасів у постачальника

Дата надходження, постачальник, склад, вид господарської операції

2

Придбання виробничих запасів за готівку

Вид господарської операції, склад, постачальник (найменування, код), дата надходження

3

Внутрішнє переміщення

Одиниця виміру (найменування, код)

4

Оприбуткування лишків, виявлених під час інвентаризації

Сума ТЗВ або відхилень від облікових цін

Порядок документування операцій з оприбуткування виробничих запасів на підприємство представлений у вигляді алгоритму (див. рис. 2.1).

Порядок документального оформлення операцій з відпуску виробничих запасів зі складу ТОВ «Софіт»» залежить від того, для яких потреб вони відпускаються: систематично, епізотично.

Основні документи якими на підприємстві оформляють операції з відпуску виробничих запасів.

Форма М-8, 9, 28, 28а – «Лімітно-забірна картка» - використовується для систематичного відпуску у виробництво лімітованих виробничих запасів, а також для поточного контролю за дотриманням встановлених лімітів їх відпуску на виробничі потреби та є виправдовувальним документам для списання матеріальних цінностей зі складу. Понадлімітний відпуск виробничих запасів або заміна одних видів іншими допускається тільки з дозволу керівника підприємства [26,c.12].

Форма М-19 «Матеріальний звіт» - складаються матеріально-відповідальною особою тільки у кількісному виразі та в одному примірнику і надається до бухгалтерії по закінченню місяця. Бухгалтерія розцінює виробничі запаси безпосередньо у матеріальному звіті. До матеріального звіту включають всі види виробничих запасів, які були у наявності на складі, незалежно від того чи був рух їх за звітний місяць. Разом із матеріальним звітом до бухгалтерії матеріально-відповідальна особа налає усі первинні документи на прибуток та видаток з вказівками про кількість документів та їх номерів окремо за прибутком та видатком.

Початок

Відображає вартість виробничих запасів на позабалансовому рахунку до надходження документів від постачальника

Сформувати комісію, скласти акт приймання

Оприбуткування виробничих запасів може здійснюватись за накладною постачальника без оформлення прибуткового ордера

Даний файл містить НЕ ПОВНУ версію роботи, а лише вибіркові сторінки оригіналу.

Таблиці, рисунки, графіки та додатки в «демонстраційній версії» НЕ МІСТЯТЬ ДАНИХ.

Повну версію роботи можна придбати на порталі http://za4etka.org.ua

Порівняти дані Головної книги із записами в книзі обліку залишків виробничих запасів, картках складського обліку

Сформувати залишок запасів у Головній книзі

Порівняти з книгою обліку залишків запасів

Кінець

Рис. 2.1 Алгоритм документування операцій з надходження запасів

Залежно від напряму витрачання виробничих запасів у документах заповнюються наступні реквізити.

Таблиця 2.4

Реквізити документів, що характеризують операції з відпуску виробничих запасів на ТОВ «Софіт»

з/п

Операції з відпуску виробничих запасів

Основні реквізити, що характеризують відпуск

1

Відпуск виробничих запасів до цехів основного і допоміжного виробництва на виготовлення продукції, виконаних робіт і надання послуг

Дата відпуску, вид господарської операції, одержувач

2

Відпуск виробничих запасів на утримання та експлуатацію обладнання

Призначення, штраф витрат, найменування

3

Відпуск виробничих запасів загально виробничих і адміністративних потреб

Номенклатурний номер, одиниця виміру

4

Відпуск виробничих запасів на потреби непромислових виробництв

Кількість, ціна

5

Відпуск виробничих запасів на сторону

Сума ТЗВ чи відхилень від облікової ціни

Документи надходять до бухгалтерії, де вони підлягають перевірці за змістом господарських операцій та правильність їх оформлення (перевіряється наявність реквізитів, підписів, правильність арифметичних підрахунків), щодо законності операцій. На документи з оприбуткування виробничих запасів складається реєстр прибуткових документів, а на документи, які підтверджуються витрачення – реєстр видаткових документів. Реєстри складаються у 2-ох примірниках: один залишається на склад, а другий з прикладеними до нього документами, передається до бухгалтерії.

Приймаючи реєстри бухгалтерії підприємства перевіряє правильність записів у картках складського обліку, всіх документів і виведення залишків у натуральних одиницях. Виконана вимога підтверджується підписами у графі картки «контроль». За допомогою карток складського обліку бухгалтер відображає записи в грошовому вимірнику.

Документи ґрунтуються за видами виробничих запасів, після чого за кожною з групи документів підраховуються загальна сума, яка записується на зворотньому боці реєстру. Дані оброблених реєстрів заносяться до накопичувальної відомості руху виробничих запасів, яка складається бухгалтером.

Правильно обчислити первісну вартість виробничих запасів важливо не тільки для бухгалтерського обліку, а це пов`язано ще і з податковим обліком і з порядком перерахунку валових витрат за п. 5.9 Закону про прибуток. Тому бухгалтер постійно слідкує за тим, щоб до первісної вартості виробничих запасів не включались відсотки за фінансовим кредитом, витрати на сертифікацію, зберігання, страхування (крім страхування ризиків, транспортування).[7,с.5]

ТОВ «Софіт» працює частково на давальницькій сировині і тому матеріали знаходяться на відповідальному зберіганні і обліковуються вони на позабалансовому рахунку 023 «активи на відповідальному зберіганні».

Правильна організація бухгалтерського обліку МШП на підприємстві передбачає своєчасне складання первинних документів, дотримання правил при прийманні МШП на склад і відпуску їх в експлуатацію.

Документальне надходження МШП на підприємство формулюється аналогічно операціям з надходження виробничих запасів.

Згідно з наказом Мінстату України від 22 травня 1996 р. № 145 застосовуються спеціальні типові форми первинних документів для їх обліку в місцях експлуатації та з їх списання.

Форми первинних документів, які застосовуються для обліку руху малоцінних та швидкозношуваних предметів наведені в таблиці 2.5.

Існуюча сукупність форм первинної документації з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів дає можливість побудови такої системи обліку, яка б відповідала масштабам підприємства, його організаційно-структурній формі та об’єктивним умовам функціонування.

Для обліку випуску готових виробів з виробництва бухгалтерія складає накладну на здачу готової продукції на склад підприємства, в натуральному і грошовому вираженні. Дані цієї відомості використовуються для контролю за виконанням завдання по обсягу виробництва і для бухгалтерських записів на рахунках синтетичного обліку.

Залежно від виду випуску готової продукції з виробництва готова продукція оформлюється та відображається в обліку по-різному. Якщо підприємство виробило продукцію що має робочий характер (виріб), то це означає, що її передають на склад. В такому разі оформляються первинні документи і використовуються бухгалтерські рахунки, показані на рис. 2.1

Рис. 2.2 Облік випуску готової продукції, що здається на склад і має кількісні та якісні характеристики

Таким чином, загальна схема обліку готової продукції може бути такою (рис. 2.3).

Первинні документи на оприбуткування готової продукції

в ід постачальників чи власного виробництва

К ниги (картки) або машинограми складського обліку

М атеріальні збитки про рух готової продукції

С альдові відомості

В ідомості аналітичного обліку 5.1.

Ж урнали 5 (5А)

Головна книга

Рис. 2.3. Організація обліку готової продукції