Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2-Ф нанси суб кт в господарювання-Бакалавр ФСГ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни Тернопільський національний економічний університет Факультет фінансів

“ПОГОДЖЕНО”

Декан факультету фінансів

Гуцал І.С. _____________________

„____”__________________ 2011 р.

“ЗАТВЕРДЖУЮ”

Проректор з науково-педагогічної роботи

Шинкарик М.І. ___________________

„____”____________________ 2011 р.

П Р О Г Р А М А

Державного комплексного кваліфікаційного екзамену

для випускників освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр»

Галузь знань - 0305 «Економіка і підприємництво». Напрям підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

Розглянуто та схвалено на засіданні

Науково-методичної комісії із спеціальності

Протокол № від «___»_________2011р.

Голова НМК ____________А.І. Крисоватий

Тернопіль – 2011

Програма державного комплексного кваліфікаційного екзамену з напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» підготовлена відповідно до Галузевих стандартів вищої освіти та відповідає освітньо-професійній програмі підготовки бакалавра – «Податкова система», «Фінансова діяльність суб’єктів підприємництва», «Страхові послуги», та програмам курсів «Страхування», «Фінансовий ринок», «Фінанси організацій і установ».

Програму підготували: д.е.н., професор Десятнюк О.М., к.е.н., доцент Ніпіаліді О.Ю., к.е.н., доцент Налукова Н.І., к.е.н., доцент Стефанів І.Ф. к.е.н., ст. викладач Луцишин О.О.

Програма обговорена і затверджена на засіданні

кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування

протокол № 5 від 26. 12. 2011р.

Т.в.о. завідувача кафедри _______________________________проф. В.Г. Дем’янишин

1. Організаційно-методичні вказівки

1.1. Загальні положення

Навчальний процес в університеті являє собою систему організаційних і дидактичних заходів, спрямованих на реалізацію змісту освіти на певному освітньо-кваліфікаційному рівні відповідно до державних стандартів освіти. Вища освіта забезпечує фундаментальну наукову, професійну й практичну підготовку за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями.

Державний комплексний кваліфікаційний іспит освітньо-професійного рівня «Бакалавр», є одним з етапів навчального процесу у вищих закладах освіти. Державний іспит – це комплекс кваліфікаційних завдань, які дозволяють виявити рівень підготовки студентів, ступінь володіння професійними знаннями та уміннями виконання виробничих функцій, зазначених в освітньо-професійній програмі.

Мета державного комплексного кваліфікаційного іспиту – виявлення рівня засвоєння теоретичних знань та практичних навичок студентів, їх відповідності вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Програма комплексного державного іспиту підготовлена відповідно до Галузевих стандартів вищої освіти та Варіативної компоненти освітньо-кваліфікаційної характеристики та освітньо-професійної програми підготовки бакалавра з напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит».

Державний екзамен з блоку дисциплін фахової підготовки повинен враховувати вимоги до змісту окремих дисциплін та загальні вимоги до спеціалізованої професійної підготовки, що передбачені стандартами підготовки відповідних фахівців.

1.2. Порядок проведення державного комплексного кваліфікаційного іспиту з напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» професійної орієнтації «Страхова справа» та «Фінанси суб’єктів господарювання»

Державна атестація випускників університету проводиться за галузями знань та напрямами підготовки освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», за яким здійснюється підготовка фахівців та завершується видачею диплому державного зразка про рівень освіти та кваліфікацію.

Державна атестація бакалаврів проводиться державною екзаменаційною комісією (ДЕК) після завершення навчання на відповідному освітньому кваліфікаційному рівні з метою встановлення фактичної відповідності рівня освітньої (кваліфікаційної) підготовки вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Державна атестація випускників здійснюється за допомогою засобів об’єктивного контролю ступеня досягнення кінцевих цілей освітньо-професійної підготовки на підставі оцінки рівня професійних знань, умінь та навичок випускників, передбачених освітньо-кваліфікаційними характеристиками фахівця з відповідного напряму підготовки, освітньо-кваліфікаційного рівня та спеціальності, з використанням загальнодержавних методів комплексної діагностики.

Проведення державного екзамену здійснюється з дотриманням наступних принципів:

  • уніфікація умов та методик проведення оцінювання, методик обробки результатів тестування та форм їхнього подання;

  • інформаційна підготовка студентів до екзамену;

  • дотримання вимог таємності при розмноженні завдань екзаменаційних білетів (теоретичних питань, тестових завдань і задач тощо), їх зберіганні та використанні.

Форма державної атестації визначається галузевими стандартами вищої освіти за певними освітньо-кваліфікаційними рівнями, напрямами підготовки і доводиться до відома студентів на початку навчального року, у якому буде здійснено державну атестацію.

Розклад консультацій, екзаменів доводиться до відома студентів за два тижні до початку державних іспитів. Для них проводиться начитка оглядових лекцій та групові консультації. Програма комплексного кваліфікаційного іспиту надається студентам за 4 місяці до його проведення. Згідно з вимогами Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України до програми і екзаменаційних білетів включаються питання мінімум з чотирьох фахових дисциплін. З методикою підготовки і здачі іспиту студенти знайомляться, вивчаючи методичні вказівки до складання комплексного кваліфікаційного іспиту з фахового спрямування, які в собі містять вимоги до фахової підготовки бакалавра з фінансів і кредиту, програму, програмні питання, список рекомендованої літератури.

Згідно правил проведення комплексного державного екзамену:

  1. Реєстрація учасників державного кваліфікаційного екзамену починається за 30 хвилин до його початку, запізнення є неприпустимими.

  2. Студенти до початку державного кваліфікаційного екзамену мають надати секретарю Комісії залікову книжку.

  3. Під час екзамену забороняється:

– використовувати будь-яку літературу, записи, мобільні телефони;

– підказувати, говорити, надавати консультації студентами один одному;

– консультуватися з членами державної екзаменаційної комісії;

– виходити з аудиторії з будь-якими робочими аркушами.

У разі недотримання перелічених вище вимог студент буде видалений з аудиторії без попередження й права продовження складання екзамену.

Неприпустимим є продовження роботи над завданням після оголошення про її закінчення.

1.3. Структура екзаменаційного завдання

Державний екзамен є адекватною формою кваліфікаційних випробувань, яка об’єктивно і надійно визначає рівень освітньої та професійної підготовки студентів. Він передбачає виконання певних атестаційних кваліфікаційних завдань.

Комплексний кваліфікаційний екзамен за фахом складається з двох частин: теоретичної (3-4 питання екзаменаційного білету, що охоплюють сутність основних проблем з фахових дисциплін) і практичної, яка включає розв’язання задачі, що дозволяє перевірити сформованість відповідних умінь та навичок.

Усні відповіді студентів на питання екзаменаційного білету повинні чітко віддзеркалювати їхнє знання та розуміння важливих завдань, що стосуються проблем відповідних фахових дисциплін. Відповідь студентів на комплексному кваліфікаційному іспиті повинна свідчити про рівень професійних знань, умінь та навичок випускників, розуміння свого призначення в суспільстві, поєднання фундаментальних знань з професійними вміннями і навичками.