Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20091112150223-Opornuy-konspekt-kekciy.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Конспект лекцій

Змістовий модуль 1. Психологія і педагогіка як наука про людину, її світ і діяльність.

Лекція 1

Тема І. Теоретичні основи психології та педагогіки

План

  1. Психологія як наука про людину, її світ і діяльність.

  2. Предмет, етапи історичного розвитку та основні напрямки вивчення психології.

  3. Галузі і міжпредметні зв'язки науки.

  4. Педагогіка як наука про навчання і виховання людини.

  5. Становлення і розвиток педагогіки.

  6. Основні методи навчання, виховання та самовиховання.

  7. Педагогічні концепції творців наукової педагогіки.

1. Психологія як наука про людину, її світ і діяльність

Психологія — наука і система знань про закономірності, механіз­ми, психічні факти і явища в житті людини.

Психічні факти виявляються об'єктивно, зовні: в міміці, психо­моторних діях, рухах, діяльності і творчості і суб'єктивно, внутріш­ньо: у відчуттях, сприйманні, увазі, пам'яті, уяві, почуттях, волі то­що. Разом з тим їхній зміст може усвідомлюватися або існувати в неусвідомлюваній формі.

Протиріччя внутрішнього і зовнішнього в психіці людини розв'язуються через рухи, дії і вчинки, що виражають ставлення лю­дини до інших людей, природи й суспільства.

Зміст і динамічну характеристику стосунків людини слід шукати в її мотивах, потребах, меті, якої вона прагне, а також у властивос­тях темпераменту, характеру і здібностях.

Основними механізмами психіки людини є відображення, проек­тування і опредметнення — докладання людиною власних зусиль і хисту до формування матеріальних речей або знакових систем.

У продуктах діяльності відображається неповторність, самобут­ність і індивідуальність, що є мірою виявлення людини — її творчого потенціалу.

Психологія вивчає закономірності розвитку і функціонування психіки людини. Окрім людей, психікою володіють всі високоорганізовані живі істоти; вона забезпечує їм орієнтацію в навколишньому середовищі та життєдіяльності. Наприклад, психіка тварин допомагає їм ефективно пристосуватися до ареалу проживання.

Психологія – це галузь знань про внутрішній світ людини, її думки, почуття, стани, ставлення до інших людей, подій, фактів, а також можливостей людини, її здатності до самоорганізації і розвитку здібностей; це, нарешті, пізнання людиною самої себе у всіх проявах. Тому в системі наук психологія по праву займає особливе місце, оскільки:

  • це наука про найскладніше, що натепер відомо людині;

  • тут об’єднані об’єкт і суб’єкт пізнання, де думка здійснює спрямування на себе і цим самим наукові знання людини стають її науковим самоусвідомленням;

  • її практичні результати – унікальні, бо, пізнаючи себе, людина змінює саму себе, змінює земний світ, а з нею - культуру й духовність.

Психологія походить від грецьких слів: “псюхе” і “логос”, які відповідно означають “душа” і “вчення”. В буквальному розумінні психологія означає вчення про людську душу – невидимий для ока світ конкретної людини, який частково можна зрозуміти через слово, вчинок, поведінку, емоції...

Психологія виникла з філософії. У 300 році до н.е. грецький природодослідник і філософ Арістотель у своїх працях виклав думки про мову і пам'ять, мотиви та емоції, сприймання і відчуття. І хоч його ідеї психічного життя людини сьогодні можуть викликати легку посмішку, проте він першим задумався над ними і виніс їх на розгляд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]