Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 ЗАПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
507.39 Кб
Скачать

27. Необхідність, зміст та види контролю в міжнародних корпораціях .

Коли організація здійснює свій бізнес на міжнародному рівні, функція контролю набуває додаткового ступеня складності. Менеджери повинні не лише встановлювати стандарти, вимірювати результативність і здійснювати коригуючі дії для свого бізнесу в країні базування, але й здійснювати аналогічні операції для свого міжнародного бізнесу за її межами. Очевидно, що чим глобальніший їх бізнес, тим складніше здійснювати функцію контролю.

Додатковий фактор, що ускладнює ситуацію з контролем, пов’язаний з можливими комунікаційними проблемами, що виникають між центральною штаб-квартирою корпорації та її філіями і дочірніми фірмами. Подібні проблеми можуть виникати через географічну віддаленість, мовні і культурні бар’єри. Так, американський стиль контролю полягає у тому, щоб вибрати ряд співробітників і покласти на них відповідальність за досягнення цілей і проведення програм. 

Як наслідок особливостей контрольної діяльності міжнародних корпорацій існують два основних типи контролю в МНК.

Прямий контроль:

  • наради в штаб-квартирі;

  • відрядження вищих менеджерів до зарубіжних відділень;

  • контроль поточної діяльності персоналу;

  • контроль за допомогою організаційної структури (письмові офіційні звіти, ланцюги команд).

Непрямий контроль:

  • щомісячна звітність, що надсилається до офісу країни походження;

  • додатки до оперативної звітності, включаючи фінансові звіти (баланс, звіти про доходи, бюджети);

28. Методи операцій з експорту товарів

Після того, як Україна перешла до ринкової економіки більшість підприємств та організацій стали займатися зовнішньоекономічною діяльністю. Така діяльність дає можливість досягти високого рівня економічної ефективності, але без знань про стан та розвиток економіки у всьому світі займатися зовнішньоекономічною діяльністю набагато важче і тому вона є одним із об’єктів економічного аналізу. Розглянемо коротко, що собою представляє економічний аналіз.

Експортні операції передбачають продаж та вивіз товарів за кордон для передачі їх у власність іноземному контрагентові, це складова частина зовнішньої торгівлі, найважливіше джерело одержання прибутку не тільки самих підприємств, а й насамперед держави. В сучасних умовах розвитку внутрішнього ринку України, який стає одним з основних інструментів управління економічною стабільністю підприємства, аналіз ефективності експортних операцій можна провести такими двома способами, а саме:

- перший спосіб враховує купівельну спроможність валюти;

- другий спосіб враховує коливання курсів валют.

У міжнародній торговій практиці використовуються два основних методи здійснення експортно-імпортних операцій: прямий (direct) експорт та імпорт, що передбачає поставку товарів промисловими підприємствами безпосередньо іноземному споживачу або закупівлю у нього відповідних товарів, і непрямий (indirect) експорт та імпорт, який полягає у продажі та купівлі товарів через торгових посередників.

29. Загальні принципи управління виробничо-збутовою діяльністю міжнародних корпорацій

Управління виробничо-збутовою діяльністю - це вплив керуючої системи (суб”єкту управління) на процес виробництва та доведення продукції до споживача. Структура, функції і принципи діяльності управлінського апарату в цьому напрямку визначаються багатьма факторами і перш за все ступенем економічної самостійності підприємства.

Загальні принципи управління виробничо-збутовою діяльністю спрямовуються на подолання складнощів і перепон, які почали поставати на шляху руху товарів від місць їхнього виробництва до місць споживання, на активний пошук споживачів, організацію агресивного прибуткового збуту, виходячи із можливостей товаровиробників.