Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АРХІТЕКТУРА БУДІВЕЛЬ І СПОРУД.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
8.75 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Захис на частина покриття промислової будівлі та її основні шари.

  2. Особливості влаштування утеплених і холодних покриттів.

  3. Влаштування покриттів із великозбірних елементів і по прогонах.

  4. 4. Покрівлі промислових будівель.

  5. Види організації водовідведення з покриттів.

  6. Основні види ліхтарів промислових будівель, особливості їх будо­ви.

17. Інші елементи промислових будівель 17.1. Перегородки

Для поділу великих площ виробничих будівель на окремі при­міщення, коли виробничий або волого-температурний режим на окре­мих ділянках мав різні параметри, ставлять роздільні перегородки на всю висоту примі щення. В окремих випадках застосовують так звані вигороджуючі перегородки, які не доходять до стелі. Вони призначені . для відокремлення цехових складів, службових приміщень та інших обовуговуючих і підсобних приміщень. Перегородки повинні бути міцними, стійкими й відповідати протипожежним вимогам.

За матеріалом перегородки поділяють на цегляні, залізобетонні, дерев'яні, металеві й скляні, при цьому перевагу віддають індустрі­альним конструкціям заводського виготовлення. У зв'язку з цим влаш­тування цегляних перегородок (1, 1/2 або 1/4 цеглини завтовшки) менш прийнятне, бо утруднюється модернізація технологічного про­цесу, а також значні трудомісткість і вартість.

Залізобетонні перегородки (рис.17.1) виготовляють із важкого, легкого й пористого бетону. Панельні перегородки кріплять безпосе­редньо до колон або стояків фахверка за допомогою закладних дета­лей.

Панельні перегородки роблять із легких бетонів, фіброліту в де­рев' яній обв' язці з облицюванням, гіпсобето ну, а також каркасно-щитової конструкції. Каркасно-обшивні панелі можуть бути розміром 1,2х6,0х0,08 і 1,8х6,0х0,08 м.

Каркасно-щитові перегородки з дерев'яним каркасом і обшиті листами плоского азбестоцементу або гіпсової штукатурки застосову­ють для одноповерхових будівель з шумним виробництвом. Як запов­нювач може бути використана мінераловатна повсть. Кріплять перего­родки за допомогою дюбелів.

Дерев'яні вигороджуючі перегородки складають із столярних щитів 446, 946 і 1946 мм завширшки й стояків-вкладишів перерізом 54х50 мм (рис.17.1,а). Щити і стояки установлюють на напрямний брус, що прикріплюється до підлоги, а по верху щитів укладають брус жорсткості, який кріплять до стіни або колон. Якщо протяжність пере­городок понад 6 м, стійкість їх забезпечують установленням щитів-ребер 446 мм завширшки.

Стальні вигороджуючі перегородки складаються із стояків, які встановлюють з кроком 1,5 м, основних щитів розмірами 1,5х1,8 і 1,5х2,4 м та добротних щитів розмірами 1,0х1,8 і 1,0х2,4 м, які наві­шують на стояки, виготовлені з труб або кутиків.

Щити заповнюють стальною сіткою, а нижню частину - оцин­кованими профільованими листами, скріпленими між собою заклепка­ми.

У герметизованих будівлях перегородки можна монтувати з ли­стових матеріалів з ущільнювачем із спеціального гумового профілю.