Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АРХІТЕКТУРА БУДІВЕЛЬ І СПОРУД.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
8.75 Mб
Скачать

10.2. Двері і їхні конструктивні рішення

Для ізоляції один від одного прохідних приміщень і входу в бу­динки служать двері. Їхнє розташування, кількість і розміри визнача­ються з урахуванням числа людей, які знаходяться в приміщеннях, виду будинку та інших факторів. Двері складаються з коробок, що ма­ють вигляд рам, укріплених в дверних прорізах сті н, або перегородок і полотнин, що навішуються на дверні коробки.

За числом полотнин двері можуть бути одно - і двопольні й по­луторні (з двома полотнинами нерівної ширини). За положенням в бу­динку двері можуть бути внутрішні, зовнішні й шафові. Однопольні двері звичайно приймають шириною 600, 700, 800, 900 і 1100 мм, дво­польні - 1200,1400 і 1800 мм. Висота дверей 2000 і 2300 мм. Двері службових та інших спеціальних приміщень, що не є евакуаційними (підвальні, шафові та ін.), можуть мати висоту 1200 і 1800 мм.

Дверні коробки мають чверті глибиною 15 мм для навішення полотнин, ширина яких повинна відповідати ширині полотнини. Іноді над дверима влаштовують фрамуги (для другого освітлення). У цьому випадку в дверну коробку вводять додатково горизонтальний серед­ник. Для внутрішніх дверей нижній брус обв'язки звичайно не роблять. Дверні коробки в прорізах кам'яних стін кріпляться цвяхами чи йор­жами, які забиваються в спеціально встановлювані в конструкції про­різів дерев'яні пробки. Коробка повинна бути антисептована й оббита толем. У перегородках зазор між коробкою і конструкцією огороджен­ня закривають наличником (рис.10.4).

За конструктивним рішенням дверні полотнини можуть бути щитовими чи фільончастими. Щитова дверна полотнина (рис.10.4, в) складається з рамки, утвореної обв'язувальними брусками, суцільного чи ґратчастого щита (каркаса) і облицювання з двох сторін з фанери, деревоволокнистих плит чи пластика. Фільончаста дверна полотнина складається з обв' язок, розташованих по периметру полотнини, серед­ників (проміжних елементів) і заповнення між ними, називаного фі-льонками (рис.10.4, г). Фільонки виготовляють з дощок, фанери, дере­воволокнистих плит, пластика. Зовнішні двері повинні бути надійно утеплені повстю, мінеральною ватою чи іншими теплоізоляційними матеріалами.

У тимчасових будинках влаштовують плотницькі двері (рис. 10.3, л, м) на шпонках чи планках. Двері, розташовувані в бранд-мауерних стінах, сходових клітках і горищах, повинні бути важкоспа-люваними. З цією метою в їхню конструкцію вводять азбестові про­кладки і оббивають з усіх боків покрівельною сталлю.

Основними дверним прилад­дям є начіпні ме­талеві петлі, двер­ні ручки, врізні замки і засувки.

Застосування в ряді громадських будинків дверей з товстого загарто­ваного скла (10-15 мм) без обв'язки дуже ефективне, але обов'язково повинне відпові­дати вимогам без­пеки евакуації.

Забороняється влаштовувати дзе­ркальні двері. Скляні двері вста­новлюють на під­п'ятниках, які крі­плять до скла бол­тами, що прохо­дять у спеці альні отвори.