Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АРХІТЕКТУРА БУДІВЕЛЬ І СПОРУД.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
8.75 Mб
Скачать

10. Вікна і двері 10.1. Вікна і їхні конструктивні рішення

Природне освітлення приміщень може бути забезпечене через вертикальні й горизонтальні прорізи в стінах і покриттях. Відповідним розрахунком природної освітленості приміщень, а також за СНиПами визначають розміри вікон і їхнє розташування. Так, для житлових бу­динків площа вікон має бути в межах від 1/8 до 1/5 від площі підлоги приміщення.

Вікна й вітражі є основними вертикальними конструкціями для забезпечення природної освітленості приміщень. Конструкції' засклен­ня є, крім того, важливим елементом, що впливає як на зовнішній ви­гляд будинку, так і на інтер'єр приміщень. Необхідною вимогою, якій повинні задовольняти вікна, є їх теплозахисні властивості, що дозво­ляє уникнути необгрунтованих втрат теплоти і забезпечити звукоізо­ляцію приміщень.

ньопідвісною стулкою; з - нижньо підвісне підвальне; і - на цапфах

За матеріалом конструк- у в

ним і потрійним заскленням. верхньопідвісне; д - глухе; е - жшквшвд ж - з ниж-

Вікна з одинарним заскленням

засто совують у південних ра­йонах і неопалюваних будинках. Для районів з помірним кліматом для цивільних будинків застосовують вікна з подвійним заскленням з пові­тряним прошарком між стеклами. У районах із суворим кліматом за­стосовують вікна з потрійним заскленням. Розміри вікон уніфіковані і наведені у відповідному Дст.

Віконні блоки складаються з віконних коробок, засклених пле­тінь і підвіконних дощок.

Віконні блоки забезпечуються віконними приладами - петлі на­вішення, засувки (шпінгалети), ручки, кватиркові завертки, прилади для відкривання фрамуг та ін.

Віконні прорізи можуть бути заповнені декількома віконними блоками в різних комбінаціях, у тому числі разом з балконними две­рима. Зазори між блоками конопатять і зашивають дошками по обидва боки. Один з одним блоки скріплюють болтами. При великих прорізах між окремими блоками вставляють наскрізні дерев'яні бруси (вітрові імпости), що сприймають вітрове навантаження від блоків і передають її на стіни.

При установці віконних блоків у кам'яних стінах їх ізолюють від стін шаром толю чи пергаміну (рис. 10.2). Блок розкріплюють у прорізі за допомого ю дерев'яних клинів і кріплять цвяхами, що забиваються в дерев' яні антисептовані пробки, закладені в цегельну кладку укосів. Зазори між коробкою і укосами конопатять клоччям або ущільнюють пружними прокладками, забезпечуючи теплоізоляцію стику, його не-продувність і можливість деформації при осіданні будинку. Зовні цей зазор перекривають наличником або оштукатурюють укоси. Нижній укіс прорізу цементують і покривають оцинкованою сталлю з капель­ником для забезпечення водозливу. Замість оцинкованої сталі можна застосувати бетонні чи з природного каменю плити. У дерев'яних бу­динках зливи роблять дерев'яними.

Рис.10.2. Установка віконних блоків у проріз: в - віконний блок з роздільними плетіннями марки ОР у цегельній стіні; г- ві­конний блок зі спареними плетіннями марки Ос у панельній стіні; у, е - примикан­ня віконного блоку до балконних дверей; 1 - цементний розчин; 2 - зливи з оцин­кованої сталі; 3 - конопатка біту мізованим клоччям; 4 - толь; 5 - підвіконна плита; 6 - антисептована пробка (по двох на висоту прорізу); 7 - штапик; 8 - стекла; 9 -рейка; 10 - дерев'яний імпост

У практиці все більше поширення одержали вітражі. Вони мо­жуть бути з одинарним, подвійним і потрійним заскленням. Вітражі й вітрини можуть заміняти стіну і поєднуватися у стрічкові горизонта­льні й вертикальні смуги. Вітражі бувають вбудованими і приставни­ми. Зовнішнє засклення може бути вертикальним і похилої (не більше

10-15% від вертикалі). Вітрини й вітражі з металевих чи дерев'яних конструкцій можуть бути виконані на місці будівництва із заздалегідь нарізаних окремих елементів каркаса чи плетінь і зібрані з виготовле­них коробок і рам плетінь.

Теплозахисні якості вітражів забезпечують влаштуванням пові­тряних прошарків між подвійним чи потрійним заскленням, а також засто суванням склопакетів. Завдяки своїй конструкції і використанню склопакетів вікна не мають потреби в трудомісткому розбиранні. Їхні внутрішні площини не треба очищати від пилу і бруду. Внутрішній простір повністю герметичний і не піддається впливу зовнішнього середовища. Використання одно- і двокамерних вакуумних склопаке-тів різної конфігурації з можливістю заповнення їх інертним газом (аргоно м), із засто суванням вітчизняного й імпортного скла, низько-емісійно го теплого скла, скла триплекс, захисних плівок різної товщи­ни і класу захисту дозволяє домогтися максимального тепло- і звуко-захисту. Самі стекла можуть бути різні: дзеркальні, тоновані, різних колірних відтінків, декоровані різними колірними рамками, більш те­плі, більш прохолодні і т. д. Від якості скла, з якого виготовлені скло-пакети, залежить захист від ультрафіолетового й інфрачервоного ви­промінювання.

Для захисту від перегріву вікон і вітражів сонячними променя­ми влаштовують різного типу пристрої, що затінюють, навіси і козир­ки, вертикальні й горизонтальні жалюзі, стаціонарні жалюзі-" брисолі", " маркізи". тверді штори і т.д. (рис. 10.3).

а - нераціональний пієм; б - вітрина. нахилена назов­ні, що зменшує блиск скла


навіс глухої чи ґратчастрї

(брисолі); г - брисолі з ґратами; д - вертикальні

поворотні жалюзі; е -тіньові ґрати на відкосі; ж, к - « маркізи» ; і - вбир­ні жалюзі між с те клами


Рис.10.3. Типи сонцезахи-

сних пристроїв:

стосовно глядача; в -