Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АРХІТЕКТУРА БУДІВЕЛЬ І СПОРУД.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
8.75 Mб
Скачать

8.2. Конструктивні рішення сходів

За способом влаштування сходи можуть бути збірні й монолітні. Збірні бувають з мало- і великорозмірних елементів.

Рис.8.3. Сходи зі збірних мелкоразмерньгх елементів

Сходи з малороз-мірних елементів (рис8.3)

складаються з окремо встановлюваних залізобе­тонних косоурів, ступе­нів, залізобетонних плит

площадок і огороджень з поручнями. Для сполу­чення косоурів з майдан­чиковими балками в

останніх передбачені гні­зда, в які заводяться кінці косоурів. Зв'язок між еле-

ментами сходів досягає­ться, як правило, зварюванням закладних деталей.

Ступені укладають по косоурах на цементному розчині. На май­данчикові балки спираються збірні залізобетонні майданчикові плити (рис.8.4, а, б).

При ремонті й реконструкції раніше споруджених будинків мо­жна зустріти конструкції сходів з кам'яних чи залізобетонних ступенів по косоурах і майданчикових балках із прокатних металевих профілів (швелера або двотавра). Для підвищення вогнестійкості металевих конструкцій їх необхідно оштукатурити по дротяній сітці.

Огородження на сходах улаштовують металеві з дерев'яними чи пластмасовими поручнями. Стояки огородження приварюють до за­кладних деталей чи зашпаровують на цементно-піщаному розчині в гнізда в ступенях (рис.8.4, г, д, е).

У дерев'яних сходах сполучення ступенів з тетивою (рис.8.5) у бічній її грані здійснюється шляхом влаштуванняв них пазів, у які вхо­дять кінці дощок проступів і присхідців.

Найбільше поширення в будівництві одержали збірні сходи з крупнорозмірних елементів - площадок і маршів заводського виготов­лення (рис.8.6) або маршів з двома напівплощадками. Збірні елементи встановлюють на місце кранами і кріплять за допомогою зварювання закладних деталей.

Сходові марші й площадки для житлових будинків виготовля­ють на заводі з чисто обробленими ступенями і поверхнями. У громад­ських будинках застосовують марші з накладними проступнями, що укладаються після закінчення основних робіт з монтажу будинку. Ду­же доцільне застосування збірних маршів зі ступенями складчастого обрису, що дозволяє знизити витрату бетону на 15%.

Р ис .8.4. Конс тру кції с ходів: а - збірна із залізобетонних малорозмірних елементів; б - по сталевих косоурах; у - монолітна залізобетонна; м - закладення стояків і кріплення дерев'яного поручня; д, е - кріплення пластмасових поручнів; 1 - ступені; 2- майданчикова балка; 3- гніздо для кінця косоура; 4 - косоур збірний залізобетонний; 5 - плита сходової площадки; 6 -сталевий косоур; 7- штукатурка по сталевій сітці; 8- сталева майданчикова балка; 9-фризова ступень; 10 - стояк поручня; 11 - сталева смуга; 12 - шурупи; 13 - поручень

Сходові площадки своїми кінцями звичайно спираються на при­чалки сходової клітки, а у крупно панельних будинках - на спеціальні металеві елементи (столики), які приварюють до закладних деталей у стінових панелях сходової клітки.

У внутрішньоквартирних сходах допускається застосовувати забіжні ступені і кручені сходи (рис.8.7). За протипожежними нормами такі сходи не можуть служити шляхами евакуації, тому не застосову­ються як основні. При призначенні розмірів клинчастих забіжних сту­пенів і ступенів кручених сходів їхні розрахункові величини прийма­ють по середині маршу. Кручені сходи можуть бути виконані з дерева, металу, збірного і монолітного залізобетону. Ступені спираються на стіни і на центральний опорний стовп. Вони можуть бути розраховані й у вигляді консолей з обпиранням тільки на стіни чи тільки на опор­ний стовп.

Рис.8.7. Кручені сходи: а - з обпиранням ступенів на стіни і центральний стовп; б - з консольним обпиранням на стіни сходової клітки; у - з консольним обпиранням на центральний стовп

Монолітні залізобетонні сходи застосовують рідко, головним чином в унікальних будинках, якщо сходам з архітектурно-планувальних міркувань дається нетипове рішення. Їхнє влаштування вимагає складної опалубки і проведення всіх робіт на будівельному майданчику.

Перед входом у будинок влаштовують площадку, яку розташо­вують вище рівня землі не менше ніж на 150 мм, щоб не допускати затікання у приміщення атмосферної води. Для захисту вхідної площа­дки від опадів улаштовують так званий козирок. Якщо перед будинком улаштовують зовнішній ґанок, то його ступені спирають на спеціальні стінки, зведені на самостійних фундаментах.

Зовнішні входи в підвал виконують у вигляді одномаршових сходів, розташовуваних у приямках, що примикають до зовнішніх стін будинку й огороджених підпірними стінками. Над приямком зводять прибудову зі стінами, дахом і вхідними дверима або обмежуються влаштуванням парасолі і низької бортової стінки (рис.8.7).

Рис.8.7. Влаштування зовнішнього входу в підвал: 1 - бетонна підготовка; 2 - ущільнена піщана подушка; 3 - залізобетонна плита; 4 -стовпи навісу; 5 - брус; 6 - цегельне огородження; 7 - підпірна стінка; 8 - ступені; 9 - перекриття підвалу