Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АРХІТЕКТУРА БУДІВЕЛЬ І СПОРУД.docx
Скачиваний:
73
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
8.75 Mб
Скачать

13. Каркаси, їх види й елементи 13.1. Каркас промислової будівлі

Каркас одноповерхових і багатоповерхових промислових буді­вель складається з поперечних рам, утворених колонами й несучими конструкціями покриття (балки, ферми, арки та ін.), і поздовжніх еле­ментів: фундаментних, підкранових і обв' язувальних балок, підкрок-вяних конструкцій, плит покриття й перекриття та зв'язків. Якщо не­сучі конструкції покриттів виконують у вигляді просторових систем -склепінь, куполів, оболонок, складок та інших, то вони водночас є по­здовжніми і поперечними елементами каркаса.

Каркаси промислових будівель монтують в основному із збірних залізобетонних конструкцій, сталі й рідше з монолітного залізобетону, деревини й пластмас.

Вибираючи матеріал, треба враховувати розміри прольотів і кро­ки колон, висоту будівель, величину й характер діючих на каркас на­вантажень, параметри повітряного середовища виробництва, наявність агресивних факторів, вимоги вогнестійкості, довговічності й техніко-економічні передумови.

Несучий каркас найчастіше виконують із залізобетону або сталі і змішаним. Влаштування залізобетонного каркасу порівняно з стальним дає змогу економити до 60% сталі. Елементи каркасу зазнають ком­плексу силових і несилових впливів (рис. 13.1). Силові впливи виника­ють від сталих і тимчасових навантажень. У зв'язку з цим елементи каркасу повинні відповідати вимогам міцності й стійкості.

і 2 1 2

Рис.13.1. Зовнішні впливи на елементи каркаса: 1 - сталі навантаження; 2 - тимчасові наванта­ження; 3 - температура внутрішнього повітря; 4 - теплові удари; 5 - рідка і пароподібна волога; 6 - агресивні хімічні речовини; 7 - мікрооргані­зми; 8 - блу каючі стру ми; 9 - зву к

Під дією несилових впливів навколишнього і внутрішнього сере­довища у вигляді позитивних і негативних температур, теплових уда­рів, рідкої і пароподібної вологи, повітря і наявних у повітрі хімічних речовин елементи каркасу повинні відповідати вимогам довговічності.

Одноповерхові промислові будівлі з типовими уніфікованими конструкціями з укрупненою сіткою колон можуть мати конструктивні схеми із застосуванням підкроквяних конструкцій або без них (рис.13.2).

При виборі карк асу із стальних елементів слід враховувати вели­чину прольотів, режим роботи кранів, величину навантажень від кра­нів і покриття та інші фактори. Стальні конструкції елементів каркасу застосовують головним чином у цехах заводів, в яких використовують крани важкого й неперервного режиму роботи. При цьому треба ши­роко застосовувати легкі конструкції масового виготовлення.

Каркаси багатоповерхових будівель влаштовують також з уніфі­кованих залізобетонних елементів заводського виготовлення з балко­вими або безбалковими перекриттями (рис.13.3). Балкові перекриття, як простіші й більш універсальні, застосовують частіше. Безбалкові перекриття використовують при більших корисних навантаженнях і коли є потреба мати гладеньку поверхню стелі для влаштування підві­сного транспорту, розв' язування в різних напрямах комунікацій, а та­кож для поліпшення санітарно-гігієнічних якостей приміщень.