Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АРХІТЕКТУРА БУДІВЕЛЬ І СПОРУД.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
8.75 Mб
Скачать

16.4. Ліхтарі. Принципи проектування, конструктивні вирішення

Ліхтарями називають засклені або частково засклені надбудови на покритті будівлі, призначені для верхнього освітлення виробничих площ, віддалених від віконних прорізів, а також для повітрообміну в приміщеннях.

За призначенням ліхтарі поділяють на світлові, аераційні й ком­біновані (світлоаераційні).

За профілем перерізу ліхтарі бувають (рис.16.9) прямокутні, трапецієвидні, трикутні, М-подібні, шедові й зенітні.

Потреба влаштування ліхтарів має бути обгрунтована старан­ним техніко-економічним порівнянням і з урахуванням технологічних та санітарно-гігієнічних вимог, а також природно-кліматичних умов району будівництва. Так для захисту приміщень від потрапляння пря­мого сонячного проміння треба застосовувати шедові ліхтарі із за-склінням, повернутим на північ. Комбіновані ліхтарі для багатопро-льотних будівель слід влаштовувати переважно однакової висоти в усіх прольотах. У неопалюваних будівлях із зовнішнім водовідведен-ням не рекомендується застосовувати М-подібні ліхтарі.

Звичайно ліхтарі розташовують уздовж будівлі, вони не дохо­дять до торців зовнішніх стін на 6 або 12 м.

У світлових ліхтарях передбачають розриви по довжині не рід­ше ніж через 84 м, не менше 6 м завширшки. Коли немає можливості зробити такий розрив, ліхтарі обладнують перехідними пожежними драбинами.

Відведення води з ліхтарів проектують зовнішнє і внутрішнє. Зовнішнє водовідведення влаштовують при ширині ліхтаря до 12 м в разі вертикального заскління й до 6 м - при похилому.

Якщо водовідведення зовнішнє, то у відповідних місцях треба захистити покриття від пошкодження водою, що стікає з ліхтаря, гра­війною засипкою по мастиці або спеціальними бетонними плитами.

Ліхтарі (крім зенітних) виготовляють із сталі. Залізобетон засто­совують рідко.

Несучий каркас ліхтаря складається з поперечних конструкцій (ферм) і бічних панелей. Для підвищення поперечної жорсткості до контура ліхтаря вводять розкоси й установлюють зв' язки між рамами (рис.16.10).

Рами застосовують в основному стальні 1250, 1500 і 1750 мм за­ввишки при кроці 6000 мм, які по довжині ліхтаря утворюють стрічко­ве заскління. Здебільшого ліхтарні рами обладнують пристроями для механічного відчиняння всієї стрічки рам або окремих блоків.

Рами повинні відчинятись до 70°. При похилих рамах доцільно застосовувати армоване листове скло, яке встановлюють на місці. Крі­плять його спеціальними клямерами (рис.16.11).

Враховуючи, що рамні ліхтарі мають складну будову, потребу­ють великих експлуатаційних затрат, а будівлі багато втрачають тепла, такі ліхтарі не завжди забезпечують потрібну освітленість внаслідок забруднення шибок або великих снігових відкладень у міжфермних зонах. Останнім часом розроблені ефективні конструкції зенітних ліх­тарів (рис.16.12), що являють собою конструкцію для світлопропус-кання в покритті. Світлопрозорі конструкції, які виконують із пласт­мас, індустріальні у виготовленні, мають незначну масу, високу міц­ність, прості для монтажу і зручні в експлуатації.

Зенітні ліхтарі бувають точкові (їх установлюють окремо по площі покриття) і секційного типу. Секції до несучих елементів при­кріплюють шурупами. Куполи зенітних ліхтарів мають розміри 1400х1600 мм, а панелі з органічного скла - 1600х6200 мм.

Враховуючи, що надходження і видалення повітря при аерації відбувається внаслідок різниці тисків по один і другий бік припливних і витяжних отворів, проектують аераційні ліхтарі (рис.16.13). Для за­безпечення одночасної роботи витяжних отворів з обох боків ліхтаря застосовують так звані незадувні аераційні ліхтарі з вертикальним за­склінням. Установлюють також спеціальні вітрозахисні панелі (щити) на деякій відстані від ліхтаря.

Рис.16.12. Конструкції зенітного ліхтаря з куполом із склопластика: а - поздовжній розріз; б - деталь опорного вузла; 1 - куполи; 2 - плита покриття; 3 -керамзитобетонна плита; 4 - обрамляюча металева рама; 5 - гумова прокладка; 6 - болти кріплення; 7 - опорна рама; 8 - фартух з оцинкованої сталі; 9 - утеплювач

Рис.16.13. Типи аераційних ліхтарів: а - світловий ліхтар з вітрозахисними панелями; б - ліхтар КТИС; в - ліхтар ПСК-2; г - ліхтар Діпромеза; д - ліхтар Батурина

Незадувні аераційні ліхтарі працюють на витяжку при будь-якому напрямі вітру або з підвітряного боку їх створюється розрі­дження по вітря завдяки зриванню струменів вітру з вітрозахисних па­нелей. Висота прорізів ліхтарів дорівнює 1,25; 1,75; 2,4 і 3,4 м.

Для аерації можна використати зенітні ліхтарі, в яких ковпаки відкриваються, або в стаканній частині передбачають щілини з регу­льованими жалюзі.