Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовой по Островской.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
289.5 Кб
Скачать

1.Загальна частина

1.1 Характеристика металургійного виробництва

На підприємствах чорної металургії в доменних цехах з підготовленої шихти, в яку входять агломерат, окатиші, кокс, вапняк, вапно і інші компоненти, виплавляють чавун. В процесі виробництва також отримують доменний шлак і колошникову пил. Сировина для виплавки чавуну, як правило, поступає в маршрутах і вивантажується на вагоноопрокидувачі або на бункерной естакаді, розташованій паралельно доменному цеху. Готовий чавун випускають по графіку в чавуновозні ковші і в рідкому вигляді транспортують в сталеплавильний цех для виплавки сталі, або на розливну машину. Рідкий шлак випускають в шлаковозні ковші і відправляють на грануляцію. Колошниковий пил завантажують в хопера і відправляють на аглофабрику.

Поряд із сталеплавильним цехом знаходиться шихтове відділення, куди подаються вагони загального типу, з яких вивантажують металобрухт, боксит, вапняк і інші добавки для отримання якісної сталі. Після вивантаження їх завантажують мульдові склади для подачі до печей. В процесі плавки отримують сталь і мартенівський шлак. Сталь з печі витікають в ковші і розливають по виливницях, встановлених на візках. У виливниці отримують злитки, які потім направляють в прокатний цех для плющення. Мартенівський шлак відправляють, в шлаковозних ковшах, до шлакової ями для переробки.

У прокатних цехах злитки прокатують і отримують готову продукцію (тонкий лист, труби, рейки і інші види прокату), яку в маршрутах відправляють на зовнішню мережу.

Велике значення для основного виробництва грають допоміжні цехи: килимовий цех готує металобрухт для завантаження в мартенівську пекти; залізничний цех організовує технологічні перевезення між основними виробничими цехами; ремонтний цех проводить ремонт устаткування, різних пристроїв, печей і так далі.

1.2. Характеристика доменного виробництва

Ціль доменного виробництва полягає в одержанні чавуну із залізних руд шляхом переробки в доменних печах. Сирими матеріалами доменної плавки є паливо, залізні й марганцеві руди й флюс.

Паливом для доменної плавки служить кокс, вироблений з кам'яного вугілля. Його роль полягає в забезпеченні процесу теплом і відбудовною енергією. Крім того, кокс розпушує стовп шихтових матеріалів і полегшує походження газового потоку в шихті доменної печі.

Із залізними рудами в доменну піч вноситься хімічно пов'язане з іншими елементами залізо. Відновлюючись і навуглерожуваясь у печі, залізо переходить у чавун. З марганцевою рудою в доменну піч вноситься марганець для одержання чавуну необхідного складу.

Для одержання високих техніко-економічних показників доменної плавки сирі матеріали попередньо піддають спеціальної підготовки. Вихідні матеріали для одержання коксу - спеціальні марки кам'яних вугіль - подрібнюють, по можливості видаляють порожню породу, усредняют вугільну шихту й піддають її коксуванню - спіканню без доступу повітря в коксових печах на коксохімічних заводах. Готовий кокс двічі піддають сортування для відсівання дрібних фракцій: на коксохімічному заводі й перед завантаженням у доменну піч.

залізні руди, Що добуваються на рудниках, дроблять, сортують, при необхідності обпалюють і збагачують, видаляючи частково порожню породу й шкідливі домішки.

Сучасна доменна піч являє собою пекти шахтного типу, що полягає з колошника, шахти, распору, заплішок і горна. Це високоавтоматизований і механізований агрегат. Для успішного керування процесом доменної плавки необхідні знання фізико-хімічних основ процесу, технології виробництва чавуну й устаткування доменної печі.