Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul-organizatsiya_pratsi_menedzhera.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
750.59 Кб
Скачать

7. Особливості управлінської праці як складової управлінської діяльності.

Поняття управлінської праці у певній мірі пов'язано з поняттям управління як об'єкту або сфери його застосування.Управління як специфічний вид людської діяльності відокремився в ході розподілу і кооперації суспільної праці. Сутність управління, його функції і специфіка визначаються, з одного боку, задачами, яке воно вирішує, з іншого, — його предметом, засобами і самою роботою з управління.Управлінська праця — переважно розумова праця. Вона, хоча безпосередньо і не виступає творцем матеріальних благ, є невід'ємною частиною праці сукупного працівника. Тому оцінка діяльності керівників (і, насамперед, вищого керівництва) пов'язана з результатами діяльності підприємства.Управлінсько праця — це вид суспільної праці, основним завданням якої є забезпечення цілеспрямованої, скоординованої діяльності як окремих учасників спільного трудового процесу, так і трудових колективів в цілому.

Основні задачі управління полягають у визначенні цілей організації і створенні необхідних умов (економічних, організаційних, технічних, соціальних, психологічних і т. д.) для їхньої реалізації, “встановленні гармонії” між індивідуальними трудовими процесами, координації спільної діяльності працівників.Крім того, управління в сучасних умовах повинно бути спрямоване на задоволення потреб працівників, що, в свою чергу, сприяє підвищенню ефективності діяльності організації. Управління - це, насамперед, робота з людьми, а їхня трудова діяльність виступає об’єктом керуючого впливу. Трудова діяльність людей в організації, їхні відносини в процесі управління можуть посередньо виступати у виді інформації в її різних формах. В процесі управлінської роботи відбуваються збір, обробка, передання інформації. Зв’язки в процесі управління між різними управлінськими працівниками, між керівником і виробничим персоналом здійснюються також за допомогою інформації. Тому управлінська робота має інформаційну природу. Досягнення цілей управління здійснюється шляхом підготовки і реалізації керуючих впливів на людей, що активізують їхню роботу в організації. Це і є специфічний продукт управлінської праці. Основною формою такого впливу є управлінське рішення. В процесі управління управлінські працівники вирішують різноманітні проблеми організаційного, економічного, технічного, соціально-психологічного, правового характеру. їхнє різноманіття також є важливою особливістю управлінської праці. Управління - процес багатогранний, неоднозначний.

8. Види та класифікація управлінської діяльності

Управління - особливе відношення між людьми на правовій або організаційній основі. Це відносини між різними статусами, рівнями адміністративних структур, окремими робочими функціями, що проявляються у вигляді однобічної залежності однієї посади від іншої.

Види та класифікація управлінської діяльності менеджера:

1.За змістом:- управління матеріально-технічним за безпеченням і збутом готової продукції- уп-ння інноваціями- уп-ння маркетингом- уп-ння кадрами- фінансове уп-ння- уп-ння комерц. діяльністю- уп-ння технологіями та технічне уп-ння- уп-ння еккаунтингом

2) За характером ініціативи:- з власної ініціативи- з ініціативи підлеглих- з ініціативи вище стоячого начальства- із зовнішньої ініціативи

3) За періодом:- тимчасова праця- постійна праця- поточна праця- перспективна управлін. д-ть

4) За рівнями управління:- однорівнева ( є лише керівник, для малих організацій)- багаторівнева ( у великих ор-ціях, є цілий штат управ.кадрів)

5) За предметом діяльності:- робота з фіксованою інформ.- ділові контакти

6) За періодичністю повторення:- регулярні види праці- нерегулярні види праці

7) За фіксованістю у часі:- жорстко фіксовані так чи інакше- ті що мають певні часові рамки

8) за терміновістю:- термінові види праці- нетермінові

9) За важливістю:- важливі- надзвичайно важливі -Поточні

10) За поділом праці:- горизонтальний поділ- вертикальний поділ

Види управління: а) технічне (або механічне) управління - це регулювання технічних процесів, управління механізмами, обладнанням, що здійснюється з метою підвищення продуктивності праці людини, обслуговування її різноманітних потреб у виробничому процесі. б) біологічне управління - управління тваринними та рослинними організаціями, що також здійснюється з метою підвищення їхньої продуктивності (проявом цього виду управління є біотехнологія, генна інженерія та ін.) в) соціальне управлінні - це є управління людьми і відрізняється від двох попередніх видів вольовим впливом одних суб’єктів управлінського впливу на свідомість і волю інших. Це цілеспрямована організуюча діяльність з метою оптимізації соціального середовища як у цілому, так і в розрізі його частин, сфер, галузей, асоціацій громадян. Зміст процесу управління характеризується метою, заради досягнення котрої воно здійснюється. Мета управління - це організація сукупної діяльності людей, забезпечення координації і взаємодії міх ними. Змістом управління є комплекс функцій. Функція - це прояв діяльності, обов’язок виконання певної роботи, призначення, роль тощо. Управління реалізується через повсякденне виконання функцій що регулюють, організують окремі управлінські процеси шляхом цілеспрямовуючого впливу на них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]