Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul-organizatsiya_pratsi_menedzhera.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
750.59 Кб
Скачать

17. Управління за відхиленнями та принципом «тиску знизу»

Процес контролю складає основу управління по відхиленням, яке сьогодні у західних фірмах одержало широке розповсюдження. Його сутність складається в тому що всі цілі, які стоять перед організацією та її підрозділами і містяться в планах, формалізуються в систему нормативів, відхилення від яких виявляються в результаті контролю і слугують основою прийнятгя управлінських рішень. Причинами відхилення можуть бути різного роду непередбачені ситуації, які виникають в процесі виконання плану, ігнорування виконавцями необхідних дій з причин недбалості, стомленості, некомпетентності, недобросовісності, зловживання. Управління за відхиленнями використовуються для навчання підлеглих, розширення їх світогляду, оволодіння ними напрямками діяльності організації, підготовці до високих посад в майбутньому. В той же час управління за відхиленнями зв’язано з окремими складнощами і негативними наслідками. Воно культивує у керівників і виконавців надто формальний підхід до справи, оцінці ситуації, прийняттю рішень. В результаті при нестачі достатньої кількості інформації, виникають нестандартні ситуації, особливо пов’язані з психологічними аспектами, в його реалізації можуть виникнути серйозні перепони. Впровадження управління за відхиленнями вимагає створення спеціальної системи обліку відхилень і обов’язкового повідомлення про них керівника, що веде до додаткової бюрократизації управлінського процесу. Отже, управління за відхиленнями у багатьох випадках виходить з ідеї, яка невластива діловому життю, присипляє пильність, особливо у відношенні незначних на перший погляд відхилень, які можуть мати великі небажані наслідки.

18. Використання матричних структур в управлінні.

Відносини в матричній структурі базуються на прямих вертикальних зв’язках керівництва-підлеглих. Для вирішення конкретних проблем створюються тимчасові проектні групи, на чолі яких керівники проектів. Головна особливість матричних структур - це їх виняткова висока гнучкість та орієнтація на нововведення. У цій структурі матричні взаємовідносини накладаються на функціональну структуру з метою поліпшення взаємовідносин на рівні базових груп. Використання матричної організаційної структури управління є виправданим на підприємствах, що об’єднують велику кількість виробництв із коротким життєвим циклом продукції, і здебільшого тільки за умови високо динамічного ринкового середовища.

Переваги матричних структур: 1.створення організаційних умов для більш швидкого досягнення мети; 2.висока динамічність, гнучкість структури; 3.швидке стратегічне реагування; 4.ефективна координація робіт по досягненню загальної мети; 5.оптимізація використання ресурсів (особливо людських); 6.орієнтація на нововведення; 7.зниження оперативної навантаженості на вище керівництво.

До недоліків матричних структур відносяться: 1. труднощі у здійсненні балансу влади та відповідальності в організації;2.порушення єдності управління;3.збільшення управлінського персоналу і витрат;4.зниження ефективності структури при збільшенні кількості проектів;5.ускладнення інформаційної мережі тощо.

Матричні структури існують в кількох варіантах. Розрізняють проектні, продуктові, функціональні, програмні та фрагментарні ринково-стратегічні угрупування матричного типу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]