Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul-organizatsiya_pratsi_menedzhera.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
750.59 Кб
Скачать

3(Пр.)Визначити переваги та недоліки методу делегування повноважень, з точки зору менеджера.

Найважливішою здатністю менеджера є отримання результатів через своїх працівників. У тому ступені, в якому він вміло передає свої повноваження виконавцям, він ефективно керує. Чим більше і частіше менеджер застосовує цей метод, тим більш оптимальною виявляється і організація виконання загалом. Делегування повноважень працівникам психологічно передбачає єдність довіри і вимогливості — базовий принцип, який «працює» на організацію «комунікативного простору»: довіряючи, менеджер надає працівникам можливість максимально використати їх досвід, знання і здатності у виконанні завдань, а вимагаючи, він підвищує відповідальність працівників за їх якість, обсяги і терміни. Таким чином, чіткий і обгрунтований розподіл обов'язків, прав і відповідальності — найважливіша передумова ефективної діяльності менеджера. Існують два підходи до реалізації управлінських рішень: як краще досягти кінцевих результатів і як краще готувати ці рішення. Методом, який може поєднати обидва підходи, є делегування повноважень працівникам. Делегування — це передавання підлеглому на виконання завдань або діяльності із сфери дій керівника.Недоліком деяких систем управління є концентрування права прийняття усіх або більшості рішень в руках першого менеджера або на найвищих рівнях управління. У таких випадках говорять про високий рівень централізації повноважень, а стиль такого управління прийнято визначати як авторитарний.

Переваги та недоліки методу делегування повноважень з точки зору менеджера

4. визначити перелік завдань, які підлягають делегуванню: а) замісника першого керівника б) керівника структурних і функціональних підрозділів в) референту, секретарю

А)

Б)

В) Професія секретаря належить до обслуговуючих. Завдання секретаря полягає в тому, щоб звільнити керівника від виконання нетворчих, технічно-допоміжних операцій. До його обов’язків входить виконання великого обсягу робіт по накопиченню, оформленню, обробці усної та письмової інформації, а також організація та прийом відвідувачів, підготовка засідань і нарад.

Потрібно врахувати, що обов’язки секретарів керівників різних рівнів відрізняються за змістом та обсягом. Здебільшого секретарі керівників великих підприємств (секретар керівника, офіс-менеджер) мають у своєму розпорядженні фахівців, які виконують: друкарські роботи - оператор, роботу з документами - діловод.

Секретар структурного підрозділу виконує, крім своїх обов’язків, значний обсяг друкарських робіт, веде табель-календар робочого часу співробітників свого підрозділу.

5(Пр.)Визначити та розкрити зміст функцій та посадові обов’язки особистого секретаря керівника організації управлінської співпраці.

Професія секретаря належить до обслуговуючих. Завдання секретаря полягає в тому, щоб звільнити керівника від виконання нетворчих, технічно-допоміжних операцій. До його обов’язків входить виконання великого обсягу робіт по накопиченню, оформленню, обробці усної та письмової інформації, а також організація та прийом відвідувачів, підготовка засідань і нарад.

Дуже важливим фактором в роботі секретаря є встановлення ділових стосунків з керівником, вміння виконувати роботу, дотримуючись стиля керівника. Ефективність праці залежить від здібностей, нахилів, уподобань, індивідуальних психологічних особливостей людини.

Умовно обов’язки секретаря можна поділити на роботу з документного та бездокументного обслуговування керівника.

До операцій з бездокументного обслуговування належать:

· виконання технічних функцій по забезпеченню роботи керівника;

· підготовка засідань і нарад;

· прийом відвідувачів;

· телефонне обслуговування;

· підготовка відряджень;

· планування своєї роботи;

· знання іноземних мов;

· високий загальноосвітній рівень (знання з історії свого міста, архітектурних та культурних пам’яток, щоб в разі потреби секретар міг провести ознайомчу екскурсію).

До операцій з документного обслуговування належать:

· складання, редагування, оформлення службових документів та їх реєстрація, обробка, контроль виконання;

· формування справ і передача на зберігання до архіву;

· стенографування;

· розшифрування й оформлення текстових робіт;

· володіння методами роботи на ПК з використанням текстових редакторів.

Потрібно врахувати, що обов’язки секретарів керівників різних рівнів відрізняються за змістом та обсягом. Здебільшого секретарі керівників великих підприємств (секретар керівника, офіс-менеджер) мають у своєму розпорядженні фахівців, які виконують: друкарські роботи - оператор, роботу з документами - діловод.

Секретар структурного підрозділу виконує, крім своїх обов’язків, значний обсяг друкарських робіт, веде табель-календар робочого часу співробітників свого підрозділу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]