Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_семенар_фин_пр_очное_2011_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
864.26 Кб
Скачать

Тема 4 державні і місцеві доходи та доходи бюджетів План семінарського заняття № 2

(1 година)

1. Поняття державних доходів.

2. Співвідношення понять «державні доходи» та «доходи країни».

3. Відмінність між фінансовими ресурсами держави та державними доходами.

4. Доходи бюджетів.

5. Система державних та місцевих доходів.

Теми рефератів:

  1. Система доходів державного та місцевих бюджетів.

  2. Правове регулювання державних та місцевих доходів.

  3. Правове регулювання місцевих фінансів.

  4. Бюджетне фінансування.

  5. Податок як окрема стаття доходу до бюджету України.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Для вивчення теми, насамперед, необхідно з'ясувати, що функціонування будь-якої держави, забезпечення суверенітету неможливе без її фінансових ресурсів, у складі яких основне місце належить державним доходам, або до­ходам держави.

Не слід ототожнювати поняття «доходи країни» і «державні доходи»: сукуп­ність фінансових ресурсів централізованих і децентралізованих фондів скла­дають державні доходи, а сукупність фінансових ресурсів державних доходів і доходів, що залишаються у розпорядженні підприємств, об'єднань, фірм не­державної форми власності, доходи країни.

Крім того, слід розрізняти поняття «фінансові ресурси держави» та «дер­жавні доходи».

Студенти мають звернути увагу на систему державних та місцевих доходів як взаємозв'язок усієї сукупності доходів та їх диференціацію на окремі групи і види

Контрольні запитання та завдання

1. Визначте зміст понять «доходи країни» і «державні доходи».

2. Визначте роль державних та місцевих доходів для функціонування держави, органів місцевого самоврядування.

3. У чому відмінність фінансових ресурсів держави від державних доходів?

4. Що таке доходи бюджетів?

5. Що таке система державних та місцевих доходів?

6. За якими критеріями класифікують різні види державних та місцевих до­ходів?

7. Визначте окремі групи і види державних та місцевих доходів.

Тема 5 податкове право План семінарського заняття № 3

(2 години)

1. Поняття обов'язкових платежів і податку.

2. Ознаки, функції, принципи та елементи податку.

3. Поняття й види неподаткових платежів.

4. Загальна характеристика податкового права та податкових право­відносин.

5. Система оподаткування та система податкових органів в Україні.

6. Загальна характеристика методів оподаткування. Спрощена сис­тема оподаткування.

7.Загальна характеристика платників податку на прибуток під­приємств.

8. Оподаткування доходів фізичних осіб.

9. Загальна характеристика змішаних податків.

10. Загальна характеристика податку на додану вартість.

11. Порядок нарахування та сплати акцизногоподатку.

12. Мито, його сутність, види та порядок справляння.

Теми рефератів:

  1. Історичні витоки податкових правовідносин.

  2. Природа податкових правовідносин.

  3. Загальнодержавні податки в Україні.

  4. Місцеве оподаткування в Україні.

  5. Відповідальність за порушення податкового законодавства.

  6. Особливість податку з доходів фізичних осіб: порівняльний аналіз.

  7. Особливості чинного законодавства у сфері оподаткування.

  8. Пільгові категорії громадян у податкових правовідносинах.

  9. Податкова декларація та податок на доходи фізичних осіб.

  10. Удосконалення податку на доходи фізичних осіб: порівняльний аналіз.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Приступаючи до вивчення теми, студентам передусім необхідно визначити правову природу обов'язкових платежів як обов'язкових внесків до бюджету відповідного рівня або позабюджетного фонду, які здійснюються платниками в порядку та на умовах, визначених законодавчими актами, та пам'ятати, що до них належать податки, збори, мито, інші платежі. Далі студенти повинні роз­крити поняття податку.

Слід звернути увагу на те, що податкові притаманні певні ознаки, та функціональне призначення.

Певні труднощі виникають із тлумаченням елементів податку (податкового закону, податкового механізму), що поділяються на основні й додаткові. До основних елементів належать: суб'єкт (платник податку); об'єкт оподаткуван­ня; ставка податку. До додаткових елементів відносять: податкові пільги; пред­мет оподаткування; базу оподаткування; одиницю оподаткування; джерело сплати податку; методи, терміни і способи сплати податку; бюджет чи фонд, куди надходять податкові платежі; особливості податкової звітності.

Слід пам'ятати, що: платником (суб'єктом) податку виступає юридична чи фізична особа, на яку чинним законодавством покладено обов'язок сплачува­ти податки та інші обов'язкові платежі і яка безпосередньо перераховує пода­ток до бюджету.

Студенти часто не розуміють відмінності між податками і неподатковими платежами. Останні є платежами, які стягуються державними органами і ор­ганами місцевого самоврядування за вчинення юридичне значущих дій, на­дання певних прав чи послуг [виникнення нотаріальних дій, реєстрація актів громадянського стану, дозвіл на ввезення (вивезення) предметів, товарів на митну територію України] або як відшкодування окремих видатків бюджету. Вони є разовими та випадковими надходженнями в бюджет, які не мають прямим призначенням формування доходів бюджету і сплачуються юридич­ними та фізичними особами у твердих розмірах. Крім того, неподаткові пла­тежі можуть мати форму обов'язкових і добровільних платежів та разовий характер. Характерною ознакою неподаткових платежів є цільова спрямованість, а також двосторонній та відплатний характер - держава, органи місце­вого самоврядування за їх сплату повинні здійснити певні дії на користь плат­ника цих платежів, а платники мають право вимагати від державних органів здійснення на свою користь відповідних дій.

Студенти повинні знати систему неподаткових платежів. Особливу увагу рекомендується звернути на суб'єктів податкових правовідносин. Аналізуючи об'єкти податкових правовідносин, слід пам'ятати, що ними є матеріальні блага фізичних і юри­дичних осіб, які в установленому законом порядку підлягають оподаткуванню.

Студентам необхідно знати систему податкових органів в Україні, яку складають органи державної податкової служби та митні органи. Окремо слід визначити основні завдання та функції Державної податкової адміністрації України.

Аналізуючи методи оподаткування, студенти повинні не лише називати їх види (пропорційне оподаткування; прогресивне оподаткування; змішане оподаткування; рівне оподаткування; регресивне оподаткування), а й давати їм правову оцінку та встановлювати відмінності між ними.

Студенти повинні, зокрема, знати, що юридична особа в разі переходу на спрощену систему оподаткування самостійно оби­рає одну з двох ставок єдиного податку: або 6% суми виручки від реалізова­ної продукції (товарів, робіт, послуг), або 10%, і що у разі обрання ставки 6% платник єдиного податку залишається платником податку на додану вар­тість незалежно від обсягів оподатковуваних операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Слід також пам'ятати, що спрощена система оподат­кування, обліку та звітності застосовується для юридичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми власно­сті, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн грн.

Студенти повинні відрізняти прямі й непрямі податки: за прямого оподат­кування юридичний і фактичний платник збігаються, за непрямого - ні; прямі податки закладаються в ціну товару на стадії виробництва у виробника; не­прямі - тільки на стадії реалізації та як добавка до ціни товару; непрямі подат­ки, на відміну від прямих, безпосередньо не пов'язані з доходом (майном) платників податків.

На основі норм чинного законодавства (Податкововго кодексу України) студенти повинні визначати систему як загальнодержавних податків і зборів, так і місцевих податків і зборів.

Для правового аналізу загальнодержавних та місцевих податків і зборів студентам слід звернутися до норм Податкового кодексу України..

Аналізуючи податок наз доходи фізичних осіб, студенти мають знати, що він сплачується на підставі Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755. Студенти повинні уяснити, що: а) об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний опо­датковуваний дохід; чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається зменшенням загального річного оподатковуваного доходу на суму податково­го кредиту такого звітного року; доходи з джерелом їх походження з України, які підлягають кінцевому оподаткуванню під час їх виплати; іноземні доходи; б) об'єктом оподаткування нерезидента є: загальний місячний оподатковуваний дохід із джерелом його походження з України; загальний річний оподатковува­ний дохід із джерелом його походження з України; доходи з джерелом їх похо­дження з України, які підлягають кінцевому оподаткуванню під час виплати.

Особливу увагу слід звернути на ставку податку, яка за загальним правилом становить 15 відсотків. У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів, перевищує десятикратний розмір мінімальної зароб ітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15%. Ставка податку становить 5 відсотків бази оподаткування щодо доходу, нарахованого як: процент на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок; процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом; процент на вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці; дохід, який виплачується компанією, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону; дохід за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону; дохід у вигляді відсотків (дисконту), отриманий власником облігації від їх емітента відповідно до закону; дохід за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю та дохід, отриманий платником податку внаслідок викупу (погашення) управителем сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в порядку, визначеному в проспекті емісії сертифікатів; доходи у вигляді дивідендів; доходи в інших випадках, прямо визначених відповідними нормами цього розділу. Ставка податку становить подвійний розмір ставки 15%, бази оподаткування щодо доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім у державній та недержавній грошовій лотереї та виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри) на користь резидентів або нерезидентів. Як виняток, грошові виграші у спортивних змаганнях (крім винагород спортсменам — чемпіонам України, призерам спортивних змагань міжнародного рівня, у тому числі спортсменам-інвалідам. Ставка податку становить 10 відсотків бази оподаткування щодо доходу у формі заробітної плати, шахтарів — працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних метал ів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підпри ємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день та 50 відсотків і більше робочого часу на рік, а також працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань), у тому числі спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту, у вугільній промисловост і, — за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим Кабінетом Міністрів Україн.

Окремо рекомендується розглянути питання про дату виникнення подат­кових зобов'язань з продажу підакцизних товарів (продукції). Важливо па­м'ятати, що суми акцизного податку з ввезених на територію України товарів зараховуються до Державного бюджету України, а з товарів, вироблених в Україні, - до місцевого бюджету за місцем їх виробництва і Державного бюд­жету України у співвідношеннях, установлених Верховною Радою України, та що акцизний податок не справляється під час реалізації підакцизних товарів (про­дукції) на експорт за іноземну валюту та не підлягає оподаткуванню оборот з реалізації легкових автомобілів спеціального призначення для інвалідів, опла­та вартості яких провадиться органами соціального забезпечення, а також легкових автомобілів спеціального призначення (швидка медична допомога, міліція тощо) за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Важливо, щоб студенти усвідомили ось що: суми акцизного податку, що під­лягають сплаті, визначаються платниками самостійно виходячи з обсягів реа­лізованих підакцизних товарів (продукції) за встановленими ставками; акциз­ний податок сплачується до бюджету у строки, визначені відповідним законом.

Студенти повинні розкрити сутність ставок мита - грошових сум у націо­нальній та іноземній валютах, які встановлюються у певному співвідношенні до митної вартості або в установленому грошовому розмірі на одиницю това­рів та інших предметів, які обкладаються митом і переміщаються через мит­ний кордон України. Важливо розрізняти види мита.

Далі студентам рекомендується визначити правову природу ввізного та вивізного мита.

Студентам необхідно опрацювати розділ ІІІ Податкового кодексу «Про податок на при­буток підприємств» і визначити податок на прибуток підприємств як прямий, внутрішній податок із сукупного доходу та зупинитися на аналізі суб'єктів подат­ку відповідно до ст. 133 Податкового кодексу. Пам'ятати, що платниками податку є: з числа резидентів - суб'єкти підприємницької діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так і за її межами; з числа не­резидентів - фізичні чи юридичні особи, створені у будь-якій організаційно-правовій формі, які отримують доходи з джерелом їх походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичний статус або імуні­тет згідно з міжнародними договорами України або законом; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, що не мають статусу юри­дичної особи, розташовані на території іншої, ніж такий платник податку, те­риторіальної громади, ведуть окремий облік своєї діяльності та мають банків­ський рахунок; постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з Джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників.

Аналізуючи об'єкт податку на прибуток підприємств, слід керуватися змі­стом статей 134-137 Податкового кодексу.

Студенти повинні визначити поняття «валові витрати» відповідно до ст. 138-143 Податкового кодексу як суму будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

Слід пам'ятати, що амортизації (ст.. 144 Податкового кодексу України) підлягають ви­трати на: а) придбання основних фондів та нематеріальних активів для влас­ного виробничого використання включаючи витрати на придбання племінної худоби та придбання, закладення і вирощування багаторічних насаджень до початку плодоношення; б) самостійне виготовлення основних фондів для86власних виробничих потреб включаючи витрати на виплату заробітної плати працівникам, які були зайняті на виготовленні таких основних фондів; в) про­ведення всіх видів ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліп­шення основних фондів; г) придбання, ремонт і модернізацію легкового авто­транспорту лише юридичними особами, основною діяльністю яких є надання платних послуг із перевезення сторонніх громадян (таксомоторні парки) та послуг із надання легкового автотранспорту в оренду (прокат) стороннім гро­мадянам і організаціям; ґ) поліпшення якості земель, не пов'язаних із будівни­цтвом. Звернути увагу на класифікацію груп основних засобів та інших необоротних активів і мінімально допустимих строків їх амортизації (ст.. 145 Податкового кодексу України), методи розрахунку амортизаційних відрахувань (145.1.5. ПКУ).