Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_семенар_фин_пр_очное_2011_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
864.26 Кб
Скачать

Контрольні запитання та завдання

1. Дайте поняття і визначте зміст фінансового контролю.

2. Які види фінансового контролю ви знаєте?

3. Які органи здійснюють загальнодержавний фінансовий контроль?

4. Що таке відомчий контроль і хто його здійснює?

5. Що таке аудит?

6. Які особливості проведення аудиторського контролю в Україні?

7. Назвіть методи фінансового контролю.

8. У чому полягає відмінність ревізії від перевірки?

9. З якою метою проводяться інспекції та спостереження?

10. За якими критеріями класифікують види ревізій?

11. В чому проявляється особливий правовий статус Рахункової палати щодо здійснення фінансового контролю в Україні?

12. Визначте обсяг контрольних повноважень Рахункової палати України.

13. Які повноваження має Міністерство фінансів України у сфері фінансового контролю?

14. Визначте обсяг повноважень Державного казначейства України у сфері фі­нансового контролю.

15. Назвіть основні функції органів Державної контрольно-ревізійної служби що­до здійснення фінансового контролю в Україні.

16. Встановіть систему контрольних повноважень Державної податкової адмініс­трації України за чинним законодавством.

17. Охарактеризуйте правовий статус податкової міліції за чинним законодавст­вом України.

18. Які повноваження має Державна пробірна служба у сфері фінансового конт­ролю?

19. Визначте зміст контрольних функцій Національного банку України

Завдання 1.

У яких видах фінансового контролю (попередній, поточний та наступний) застосову­ються такі методи і способи фінансового контролю та чому:

а) аналіз проведеного аудиту;

б) ревізія:

в) аналіз фінансово-господарської діяльності:

г) інвентаризація;

ґ) контроль за складанням кошторису:

д) обстеження;

е) контроль за виконанням кошторису.

Задача 1.

Відносно кооперативу «Відродження» з господарським оборотом на рік 4200 гри. наприкінці 2010 р. було порушено питання про визнання його неплатоспроможним. Кооператив не подав до податкового органу аудиторський висновок, мотивуючи це тим, щорічний господарський оборот його не перевищує 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а тому обов'язкова перевірка річного балансу і звітності проводиться один раз на три роки.

Оцініть правомірність ситуації.

Задача 2.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Крос» із річним господарським оборо­том 4300 грн. надало річний баланс і звітність без аудиторського висновку. Оцініть правомірність ситуації.

Задача 3.

Керівником аудиторської фірми «Аудит консалтинг» є громадянин Павленко, який у травні 2008 р. отримав сертифікат про право на заняття аудиторською діяльні­стю. Аудиторська фірма у липні 2011 р. уклала з акціонерним товариством «Меблі» такі договори:

- на проведення аудиторської перевірки з метою підтвердження достовірності фі­нансової звітності;

- на здійснення посередницьких операцій з реалізації продукції даного підприєм­ства.

Оцініть правомірність ситуації.

Задача 4.

Філіал акціонерного товариства «Ехо» внаслідок реорганізації отримав статус то­вариства з обмеженою відповідальністю. Господарський оборот товариства не пере­вищує 4200 грн.

Визначте, чи підлягає акціонерне товариство з обмеженою відповідальністю «Ехо» обов'язковому аудиту річного балансу, якщо попередню аудиторську перевір­ку було проведено рік тому.

Задача 5.

Аудиторська фірма уклала договір на проведення аудиторської перевірки з акціо­нерним товариством «Сигнал», директор якого є батьком провідного аудитора фірми, що бере участь в аудиторській перевірці.

У договорі на проведення аудиторської перевірки було передбачено предмет і термін перевірки.

Оцініть правомірність ситуації.

Задача 6.

На вимогу контрольно-ревізійного управління у м. Києві було проведено ауди­торську перевірку підприємства «Укргазбуд», що повністю утримується за рахунок бюджету і не займається підприємницькою діяльністю.

Аудит провели аудитори аудиторської фірми «Процес» Козаченко і Марченко (останній є братом директора підприємства Воронова).

Дайте правовий аналіз цій ситуації.

Задача 7.

Підприємство «Глобус» звернулося до аудиторської фірми «Феміда» з проханням провести аудиторську перевірку для підтвердження достовірності й повноти річного балансу.

Засновником аудиторської фірми є приватний підприємець Остапенко, загальний розмір частки якого у статутному фонді складає 45%, а керівником - громадянин Капітонов, який не є аудитором.

Чи має право аудиторська фірма проводити аудиторську перевірку?

Задача 8.

Аудитор Васильченко є членом акціонерного товариства «Суздаль» і володіє 3% акцій у цьому товаристві. 28 березня поточного року в акціонерному товаристві було проведено аудиторську перевірку аудиторською фірмою «Сигнал». До складу ауди­торської групи входив і Васильченко.

Оцініть правомірність ситуації.

Задача 9.

До складу аудиторської фірми «Горизонт», яка отримала ліцензію на заняття аудиторською діяльністю у грудні 2008 p., входять п'ять аудиторів. Аудитори Мар­тинов і Павленко у 2008 р. закінчили юридичний факультет Київського університету, а до цього ніде не працювали. Аудитор Кваснюк має вищу освіту та досвід роботи (4 роки поспіль) на посаді фінансиста. Аудитор Оймрат є громадянином Туреччини, має вищу юридичну освіту і стаж роботи (5 років поспіль) на посаді економіста. Аудитор Тищенко має неповну вищу юридичну освіту і досвід роботи на посаді бух­галтера (3 роки поспіль).

Чи мають право аудитори та фірма в цілому займатися аудиторською діяльністю у 2011 p.?

Задача 10.

За ініціативою підприємства «Star» було проведено аудиторську перевірку цього підприємства аудитором іншої держави. За результатами перевірки аудитор склав висновок, підписав його і передав керівництву підприємства.

Чи є правомірними дії аудитора?

Завдання 11.

Визначте, до компетенції яких органів фінансового контролю належить перевірка таких суб'єктів:

а) недержавний страховий фонд:

б) Адміністрація Президента України:

в) Ощадний банк України;

г) акціонерне товариство «Горизонт»:

ґ) обласний суд;

д) Міністерство фінансів України;

е) державне підприємство;

є) Національний банк України.

Задача 12.

Рахунковою палатою на запит Кабінету Міністрів України було проведено поза­планову перевірку недержавної страхової компанії «Скайт» на предмет формування статутного фонду компанії.

Оцініть правомірність ситуації.

Задача 13.

Рахунковою палатою за зверненням Президента України було проведено поза­планову перевірку Національного банку України на предмет дотримання порядку ліцензування банків.

Оцініть правомірність ситуації.

Задача 14.

За дорученням Президента України Рахункова палата, здійснила контроль за ви­користанням Голосіївською районною у м. Києві радою коштів. Об'єктом перевірки став контроль фінансування програми «Допомога соціальне незахищеним громадя­нам», затвердженої рішенням цієї ради.

Оцініть правомірність ситуації.

Задача 15.

Рахункова палата за власною ініціативою провела ревізію державного підприємс­тва «Рясне» за підсумками роботи у II кварталі. Оцініть правомірність ситуації.

Задача 16.

Рахункова палата за дорученням Президента України провела перевірку кошто­рису витрат апарату Кабінету Міністрів України. Оцініть правомірність ситуації.

Задача 17.

Контрольно-ревізійним управлінням у Дніпропетровській області 27 травня 2010 р. було проведено ревізію державного підприємства «Хімтекстильмаш».

16 грудня 2010 р. до дирекції підприємства надійшло письмове повідомлення, підписане інспектором контрольно-ревізійного управління у Дніпропетровській об­ласті, про проведення протягом найближчого часу ревізії фінансової діяльності під­приємства за його ініціативою.

Чи є законними підстави для проведення такої ревізії?

Задача 18.

Контрольно-ревізійним управлінням у м. Києві у липні 2010 р. було проведено планову перевірку державного підприємства «Київмлин» щодо правильності розра­хунків з місцевим бюджетом.

У листопаді 2010 р. за дорученням Служби безпеки України цим же управлінням було проведено непланову перевірку підприємства щодо законності отримання ним доходів.

Керівництво підприємства подало скаргу до Головного контрольно-ревізійного управління України на дії службових осіб контрольно-ревізійного управління у м Києві, вважаючи, що воно не мало права проводити наступну перевірку раніше, як через рік після проведення попередньої.

Задача 19.

Контрольно-ревізійним управлінням у м. Києві у липні 2011 р. було проведено планову ревізію фінансової діяльності централізованої бухгалтерії медичних закладів Подільського району м. Києва, які утримуються за рахунок Державного бюджету.

Під час ревізії було виявлено факти порушень нормативних актів Кабінету Мініс­трів України, а також Міністерства охорони здоров'я України.

Наслідки ревізії було оформлено актом, що його підписали керівник ревізійної групи, керівник органу, при якому утворено централізовану бухгалтерію, та головний бухгалтер.

Оцініть правомірність ситуації.