Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_семенар_фин_пр_очное_2011_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
864.26 Кб
Скачать

Тема 3 бюджетне право та бюджетний процес в україні План семінарського заняття № 2

(1 година)

  1. Бюджет як економічна, правова категорія, її матеріальний зміст. Бюджетний період.

  2. Предмет бюджетного права.

  3. Види бюджетно-правових норм.

  4. Система бюджетного законодавства.

  5. Поняття бюджетного устрою та бюджетної системи України.

  6. Принципи, на яких ґрунтується бюджетна система України.

  7. Класифікація доходів і видатків бюджету за бюджетною класифі­кацією України.

  8. Склад доходів і видатків Державного бюджету України.

  9. Поняття і зміст міжбюджетних трансфертів.

  10. Поняття бюджетного процесу та його стадій.

  11. Повноваження основних учасників бюджетно-процесуальних пра­вовідносин.

  12. Особливості розгляду проекту закону про Державний бюджет України у Верховній Раді України.

  13. Виконання затвердженого бюджету.

  14. Звітність про виконання бюджету.

Теми рефератів:

  1. Суспільне значення бюджету.

  2. Відмінність бюджетного права від фінансового права.

  3. Відмежування бюджетної системи від фінансової системи.

  4. Доходи та видатки бюджетів і їх розподіл між окремими ланками бюджетної системи України.

  5. правовий режим фінансів підприємств.

  6. Бюджетний процес: від “А” до “Я”.

  7. Пропозиції до вдосконалення бюджетного процесу.

  8. Основний зміст Бюджетного кодексу України.

  9. Сторони бюджетного процесу та їх повноваження.

  10. Зміст правових актів про бюджет.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Для вивчення теми важливо з'ясувати зміст інституту «бюджет». Студенти часто не розрізняють поняття бюджету як економічної, правової категорії, а також її матеріальний зміст. Бюджет як економічна категорія є сукупністю еко­номічних (грошових) відносин, що виникають з приводу розподілу і перероз­поділу національного доходу з метою утворення і використання централізова­ного фонду коштів.

Для вивчення наступних питань теми рекомендується уважно опрацювати зміст Бюджетного кодексу України, на основі змісту норм якого необхідно роз­крити поняття бюджетного періоду як терміну дії затвердженого бюджету і назвати особливі обставини

Передусім студентам слід роз­крити предмет бюджетного права як сукупність внутрішньодержавних відно­син, які виникають у зв'язку з утворенням, розподілом і використанням коштів державного і місцевого бюджетів.

Далі слід розкрити систему бюджетного законодавства, яку складають Конституція України; Бюджетний кодекс України; Закон про Державний бюд­жет України; інші закони, що регулюють бюджетні правовідносини; норматив­но-правові акти Кабінету Міністрів України, прийняті на підставі й на виконан­ня Бюджетного кодексу та інших законів, що регулюють бюджетні правовідносини; нормативно-правові акти центральних органів виконавчої влади; рішення органів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування.

Студенти повинні знати, що: бюджетна система України складається з державного бюджету та місцевих бюджетів; місцевими бюджетами визнаються бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бю­джети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування; бюджети місцевого самоврядування - це бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань.

Студентам слід детально зупинитися на аналізі змісту принципів, на яких ґрунтується бюджетна система України.

Особливу увагу рекомендується звернути на зміст податкових і неподатко­вих надходжень.

Студенти повинні проаналізувати різницю між закріпленими і регулюючими доходами та зробити відповідні висновки про склад доходів державного та місцевих бюджетів.

Окремо студентам слід зупинитися на визначенні змісту міжбюджетних трансфертів, під якими розуміють кошти, що безоплатно і безповоротно пере­даються з одного бюджету до іншого.

Студенту важливо зрозуміти, що бюджетний процес - це регламентована нормами права діяльність органів державної влади і органів місцевого само­врядування, пов'язана зі складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що складають бюджетну систему України. важливо розрізняти суб'єктів бюджетно-процесуальних право­відносин.

Рекомендується також звернути увагу на ту обставину, що в Україні засто­совується казначейська форма обслуговування Державного бюджету України, яка передбачає здійснення Державним казначейством України: операцій з коштами державного бюджету; розрахунково-касового обслуговування розпо­рядників бюджетних коштів; контролю бюджетних повноважень у зарахуванні надходжень, прийнятті зобов'язань та проведенні платежів; бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання державного бюджету.

Слід пам'ятати, що у стадії виконання Державного бюджету України виріз­няють дві самостійні частини: виконання Державного бюджету України за до­ходами; виконання Державного бюджету України за видатками. До органів, які здійснюють виконання Державного бюджету України, належать: Міністерство фінансів України, Державне казначейство України, органи стягнення.

Далі потрібно проаналізувати види звітності про виконання Державного бюджету України, яка є оперативною, місячною, квартальною та річною.