Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_семенар_фин_пр_очное_2011_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
864.26 Кб
Скачать

Тема 2. Правове регулювання фінансового контролю в україні План семінарського заняття №1

(1 година)

1. Поняття і зміст фінансового контролю.

2. Види фінансового контролю.

3. Поняття і зміст аудиторського контролю.

4. Методи фінансового контролю.

5. Види ревізій.

6. Повноваження Рахункової палати у сфері фінансового контролю.

7. Контрольні функції Міністерства фінансів України, Державного казначейства України та Державної контрольно-ревізійної служби в Ук­раїні.

8. Повноваження Державної податкової адміністрації України, подат­кової міліції щодо здійснення фінансового контролю.

9. Державна пробірна служба України та її повноваження.

10. Контрольні функції Національного банку України.

Теми рефератів:

  1. Органи та організація фінансового контролю.

  2. Аудиторська діяльність, як різновид фінансового контролю.

  3. Банківський контроль в Україні.

  4. Види і методи фінансового контролю.

  5. Ревізія, як різновид фінансового контролю.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Вивчаючи дану тему, студенти мусять засвоїти, що фінансова діяльність держави та органів місцевого самоврядування - це така діяльність, де проб­лема контролю постійно є важливою та актуальною. Для розуміння цієї теми слід мати чітке уявлення про фінансовий контроль як регламентовану нор­мами права цілеспрямовану діяльність законодавчих і виконавчих органів держави, органів місцевого самоврядування та недержавних організацій, спрямовану на забезпечення законності, фінансової дисципліни і раціональ­ності у процесі мобілізації, розподілу та використання відповідних фондів кош­тів з метою ефективного соціально-економічного розвитку всіх суб'єктів фі­нансових правовідносин. Крім того, фінансовий контроль можна розглядати як спеціальну галузь контролю, який здійснюється в державі в установленому правовими нормами порядку системою органів державної влади, а також ор­ганами місцевого самоврядування за сприяння громадських організацій, тру­дових колективів і громадян. Важливо розуміти, що основним змістом фінан­сового контролю є: перевірка виконання юридичними та фізичними особами фінансових зобов'язань перед державою, органами місцевого самоврядуван­ня; перевірка правильності використання державними та муніципальними підприємствами грошових ресурсів, що перебувають у їхньому господарському віданні чи управлінні; перевірка дотримання правил здійснення фінансових операцій, розрахунків і зберігання коштів підприємствами на рахунках у кредитних установах; виявлення можливостей підвищення продуктивності праці, рентабельності, економії матеріальних і грошових ресурсів; попередження і усунення виявлених порушень фінансової дисципліни.

Окремо рекомендується проаналізувати види загальнодержавного фінан­сового контролю: фінансовий контроль органів законодавчої влади і місцевого самоврядування; фінансовий контроль Президента України; фінансовий конт­роль органів виконавчої влади загальної компетенції; фінансовий контроль органів виконавчої влади спеціальної компетенції.

Особливу увагу звернути на випадки, у яких проведення аудиту є обов'язковим. Крім того, потрібно розкрити правовий статус Аудиторської палати України