Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_семенар_фин_пр_очное_2011_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
864.26 Кб
Скачать

Контрольні запитання та завдання

1. Визначте державний (місцевий) кредит як економічну та правову категорію.

2. Обґрунтуйте, чому державний (місцевий) кредит є самостійним фінансово-правовим інститутом.

3. Визначте принципи й функції державного (місцевого) кредиту.

4. Назвіть ознаки державного (місцевого) кредиту.

5. Установіть відмінність між кредитом державним (місцевим) та банківським.

6. За якими підставами класифікують державний (місцевий) борг?

7. Які органи мають право на здійснення внутрішніх і зовнішніх запозичень?

8. Визначте правову природу державного внутрішнього боргу України.

9. Охарактеризуйте особливості фінансових правовідносин у сфері державного (місцевого) кредиту.

10. Визначте повноваження органів законодавчої та виконавчої влади, органів місцевого самоврядування у сфері державного (місцевого) кредиту.

11. Що розуміють під управлінням державним (місцевим) боргом та якими ме­тодами воно здійснюється?

12. Які форми боргових зобов'язань Уряду України ви знаєте?

13. За якими критеріями класифікують внутрішні державні позики?

14. Визначте види облігацій внутрішньої державної позики за законодавством України.

15. З'ясуйте особливості випуску казначейських зобов'язань України.

16. Розкрийте порядок здійснення місцевих запозичень в Україні.

17. Визначте зміст понять «державні зовнішні запозичення», «зовнішній дер­жавний борг».

18. З'ясуйте порядок випуску облігацій зовнішніх державних позик України.

19. Обґрунтуйте зміст боргових зобов'язань держави перед громадянами Украї­ни щодо грошових заощаджень. Яким є порядок їх відновлення.

20. Визначте правовий статус відкритого акціонерного товариства «Державний ощадний банк України».

21. Охарактеризуйте обсяг повноважень Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Завдання 1.

Керуючись законом про державний бюджет на поточний рік, визначте гранич­ний розмір державного внутрішнього боргу України та граничний розмір держав­ного зовнішнього боргу України на 31 грудня поточного року.

Завдання 2.

Керуючись законом про державний бюджет на поточний рік. визначте права Міністерства фінансів України на здійснення операцій з державним боргом України.

Завдання 3.

Керуючись законом про державний бюджет на поточний рік, визначте особли­вості реструктуризації простроченої заборгованості перед державою за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, та бюджетними позичками.

Завдання 4.

Керуючись нормами чинного законодавства, визначте зміст державних гарантій відновлення заощаджень громадян України.

Тема 7 фінансово-правові основи обов'язкового державного страхування План семінарського заняття № 4

(1 година)

1. Поняття страхування. Суб'єкти та об'єкти страхових правовід­носин.

2. Поняття, види та особливості обов'язкового державного особис­того страхування.

3. Система загальнообов'язкового державного соціального страху­вання в Україні та її зміст.

Теми рефератів:

  1. Страхування як економічна і правова категорія.

  2. Обов’язкове страхування в Україні.

  3. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування: поняття, види, принципи.

  4. Система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

  5. Державне регулювання і нагляд у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Студенти мають обґрунтувати, чому інститут страхування є предметом правового регулювання фінансового права, зазначивши, що воно є однією з ланок фінансової системи держави та сукупністю фінансових відносин, що складаються з приводу формування, розподілу та використання коштів стра­хових фондів. Окрім того, саме нормами фінансового права регулюються: джерела формування страхового фонду та його взаємодія з іншими ланками фінансової системи, зокрема з бюджетом; порядок використання коштів стра­хових фондів; компетенція державних органів у сфері страхування; відносини у сфері обов'язкового державного страхування.

Користуючись нормами чинного законодавства, студенти повинні визначати зміст понять: страховик, страхувальник), об'єкти страхування , форми страхування. Для розуміння питання про відновлювальну, попереджувальну, ощадну та контрольну функції стра­хування рекомендується ознайомитися з працями вчених, які досліджували чи досліджують це питання. Студенти мають дати правову характеристику страховим фондам.

Студенти повинні визначати органи державної влади, які здійснюють контроль за страховою діяльністю (Верховна Рада України, Пре­зидент України, Кабінет Міністрів України, Рахункова палата. Міністерство фінансів України). Під час аналізу повноважень Державної комісії з регулю­вання ринків фінансових послуг України рекомендується знати зміст Поло­ження про Комісію, затвердженого Указом Президента України від 4 квітня 2003 р. № 292/2003, відповідно до якого вона провадить державне регулю­вання і нагляд за страховою діяльністю.

Окремо рекомендується зупинитися на визначенні державного особистого страхування як сукупності правових норм, що регулюють фінансові правовід­носини, які складаються у процесі здійснення страхових виплат на випадок загибелі, смерті або втрати працездатності громадянами - працівниками дер­жавних органів у зв'язку з виконанням ними службових обов'язків, іншим кате­горіям осіб, визначених законодавством. Під час розгляду питання щодо суб'єктів державного особистого страхування необхідно пам'ятати, що воно поширюється на певні категорії працівників, діяльність яких містить елементи підвищеного ризику, пов'язаного з небезпекою для їхнього життя, здоров'я (військовослужбовці, працівники митних органів, народні депутати, судді то­що). Зокрема, слід пам'ятати, що: державне обов'язкове особисте страхуван­ня зазначених осіб проводиться Національною акціонерною страховою компа­нією «Оранта» за рахунок коштів державного бюджету; страхові платежі в розмірі 6 процентів перераховуються страхувальниками на спеціальний раху­нок Національної акціонерної страхової компанії «Оранта».

Студенти мають знати, що страхування від нещасного випадку здійснює Фонд соціального страхування від нещасних ви­падків, який: у разі настання страхового випадку зобов'язаний в установлено­му законодавством порядку: своєчасно і в повному обсязі компенсувати шко­ду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі йо­го смерті, виплачуючи йому чи особам, які перебували на його утриманні, різні види допомог і пенсій; провадить збір та акумулювання страхових внесків; має автономну, незалежну від будь-якої іншої, систему фінансування.

Окремо треба з'ясувати питання щодо особливостей нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 р. № 2464) та страхових внесків, які: не вводяться до складу податків, інших обов'язкових платежів, що скла­дають систему оподаткування, обчислюються тільки у грошовій формі, зокре­ма з виплат (доходу), що здійснюються в натуральній формі; підлягають спла­ті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Визначаючи зміст державного регулювання і нагляду у сфері загально­обов'язкового державного пенсійного страхування, основну увагу слід приді­ляти тому, що керівництво та управління солідарною системою, збір, акуму­ляцію та облік страхових внесків, призначення пенсій і підготовлення доку­ментів для їх виплати, забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансування та виплати пенсій, допомог на поховання здійснює Пенсійний фонд і його виконавчі органи. До повноважень цих органів входить також здій­снення контролю за цільовим використанням коштів і застосування до страху­вальників та банків фінансових санкцій. Крім того, студенти мають знати джерела формування коштів Пенсійного фонду.