Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_семенар_фин_пр_очное_2011_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
864.26 Кб
Скачать

Тема 12 валютне регулювання в україні План семінарського заняття № 6

(1 година)

  1. Поняття валютної системи, валюти, валюти України та іноземної валюти.

  2. Зміст валютної політики, валютного регулювання та валютних операцій в Україні.

  3. Правовий режим функціонування валютних фондів і валютних ре­зервів в Україні.

  4. Поняття і функції валютного контролю.

  5. Повноваження Національного банку України у сфері валютного контролю.

  6. Роль Рахункової палати, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, органів пробірного контролю у валютному регулюванні.

  7. Функції інших державних органів у сфері валютного контролю (Державна податкова адміністрація України, Міністерство зв'язку Украї­ни, Державна митна служба України).

  8. Відповідальність за порушення валютного законодавства.

Теми рефератів:

  1. Валютна система в Україні.

  2. Валютні цінності України.

  3. Порядок організації торгівлі та розрахунків у іноземній валюті.

  4. Повноваження органів, що здійснюють державне валютне регулювання.

  5. Відповідальність за порушення валютного законодавства.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Розкриваючи зміст цієї теми, студенти мають визначити поняття валютної системи як сукупності грошово-кредитних відносин, що склалися на основі інтернаціоналізації господарського життя і розвитку світового ринку та закріп­лені в договірних і державно-правових нормах. Слід розрізняти світову, регіональну і національну валютні системи та розуміти, що складовими національ­ної валютної системи.

Важливо, щоб студенти розуміли: національною валютою є валюта, еміто­вана державою (державним або центральним банком) для використання на території даної держави у розрахунках і платежах, а також, що ціна грошової одиниці держави виражається через валютний курс.

Деякі труднощі виникають у зв'язку з тлумаченням поняття «конвертованість валюти», під яким можна розуміти: 1) здатність валюти виконувати функ­ції як засобу платежу в будь-якій державі, так і вільного обміну у процесі зов­нішньоекономічної діяльності національних грошових знаків на іноземні гро­шові одиниці відповідно до офіційного валютного курсу; 2) законодавче закріп­лену оборотність національної грошової одиниці, тобто можливість обмінюва­ти її на іноземні валюти (і навпаки) для всіх бажаючих без прямого втручання держави у процес обміну.

Характеризуючи питання про зміст валютного регулювання, слід пам'я­тати, що ним є діяльність державних органів, спрямована на регламентацію міжнародних розрахунків і на порядок здійснення угод з валютними цінностя­ми та яка здійснюється на двох рівнях: нормативному та індивідуальному. Вимагається, щоб студенти знали елементи валютного регулювання, до яких відносять: а) установлення порядку здійснення валютних операцій; б) визна­чення умов і порядку формування валютного резерву країни та валютних фондів суб'єктів господарювання; в) валютний контроль.

Особливу увагу рекомендується звернути на зміст валютних операцій. Студенти мають знати, що індивідуальної ліцензії потребують операції, за винятком випадків, передбачених Декретом Кабінету Міністрів України “Про систему валютного регулювання і валютного контролю”. Студенти повинні знати порядок продажу іноземної валюти за чинним за­конодавством України, відповідно до норм якого всі надходження на користь резидентів в іноземній валюті підлягають обов'язковому продажу через упов­новажені банки на міжбанківському валютному ринку України.

Важливе значення має питання про валютні фонди та валютні резерви, які формуються на державному, регіональному рівні та на підприємствах. Сту­дентам слід розуміти, що Державний валютний фонд України формується за рахунок коштів Державного бюджету України у межах сум видатків, затвер­джених Верховною Радою України, шляхом купівлі валютних цінностей на міжбанківському валютному ринку України або за погодженням з Національ­ним банком України на міжнародному валютному ринку та одержання кредитів в іноземній валюті в межах затвердженого Верховною Радою України ліміту зовнішнього державного боргу України, а також за рахунок інших надходжень, передбачених чинним законодавством.

Потребує особливо ретельного вивчення питання про поняття і функції ва­лютного контролю. Важливо, щоб студенти розуміли, що Національний банк України: а) є головним органом валютного контролю; б) здійснює контроль за виконанням правил регулювання валютних операцій на території України; в) забезпечує виконання уповноваженими банками функцій щодо здійснення валютного кон­тролю згідно з актами валютного законодавства України. Студенти повинні також знати правовий статус Державної пробірної служби, який визначений у постанові Кабінету Міністрів України «Про утворення Держав­ної пробірної служби та казенних підприємств пробірного контролю» від 28 квіт­ня 2000 року № 732.

Окремо необхідно проаналізувати повноваження у сфері валютного контролю Міністерства зв'язку України, яке здійснює контроль за додержанням правил поштових переказів і пересиланням валютних цінностей через митний кордон України та Державної митної служби України, яка здійснює контроль за додержанням правил переміщення валют­них цінностей через митний кордон України, а також разом із Національним банком України має повноваження на організацію комплексного контролю за валютними операціями.