Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Verbiy_teoriya_shpora.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать

8.Переміщення рідини. Об’ємні насоси в харчових технологіях. Характеристика. Принцип дії.

Насос - гідравлічна машина, яка перетворює механічну енергію двигуна в гідравлічну енергію рідини яка при цьому переміщується. Різниця тиску в насосі і в трубопроводі обумовлює її переміщення.За видом робочої камери і сполученням її зі входом і виходом насоса розрізняють два основні класи насосів: динамічні і об’ємні. Основним параметром насосу будь-якого типу є його продуктивність, тобто об’єм рідини, який подається насосом в нагнітальний трубопровід в одиницю часу.Об’ємні насоси. Рідина переміщується шляхом періодичної зміни об’єму камери, яка поперемінно з’єднується зі входом і виходом насоса. Об’ємні насоси: поршневі, мембранні, інші.Важливі для характеристики насосів поняття:

Висота нагнітання – це відстань по вертикалі від осі насоса до рівня рідини у верхній ємності.

Геометрична висота нагнітання – це відстань по вертикалі від рівня рідини в нижній ємкості до рівня рідини у верхній ємкості.

Висота всмоктування насосів визначається не стільки технічними можливостями насоса, скільки величиною атмосферного тиску і температурою рідини.

Мембранний насос використовується для перекачування структурованих рідинних систем (фаршів, сиру, молочних згустків). Мембрана прикріплена до штока і може робити коливальні рухи. При ході штока вправо мембрана вигинається і створює в камері насоса вакуум, завдяки якому в неї через усмоктувальний клапан з патрубка надходить рідина. Поршневі насоси розрізняють: за розміщенням поршня (плунжера) – вертикальні, горизонтальні; за конструкцією поршня: власно поршневі і плунжерні; за родом дії6 одинарної (простої), подвійної, потрійної і четвертної дії. Насос подвійної дії відрізняється від насоса одинарної дії тим, що він має дві пари клапанів. Особливості поршневих насосів: зворотно-поступальний рух робочого органу – поршня, який супроводжується тертям поршня об стінки циліндра; примусова аиштовхування рідкого продукту шляхом переміщення поршня;пульсуюча подача рідини. Перевагою поршневих насосів є незалежність їх продуктивності від напору.

Недоліки поршневих насосів: громіздкість, велика металоємкість, порівняно висока ціна, тихохідність, зворотно-поступальний рух поршня, що вимагає необхідності тяжких фундаментів, наявність клапанів, які потребуть постійного догляду та ремонту, потреба у проміжній передачі між насосом та двигуном. Насос та його привідний механізм займають велику площу.

9.Неоднорідні системи в харчових технологіях. Класифікація неоднорідних систем.

Гідромеханічні процеси - це процеси, які пов'язані з рухом рідини, газів чи парів, перемішуванням в рідкому середовищі, розподіленням неоднорідних сумішей шляхом відстоювання. їхня швидкість визначається законами гідромеханіки.Технологічні процеси в харчових технологіях часто супроводжуються утворенням неоднорідних (гетерогенних) систем:

- Під час дроблення цукру на рафінадних заводах утво­рюється цукровий пил, під час розмелення зерна та його просіювання - борошняний пил.

- Технологія крохмалю припускає отримання крохма­льного молока (вода та крохмальні зерна). На пиво­варних заводах при виробництві пива утворюють пивні затори (суміш здрібненого зерна - солоду з водою в співвідношенні 1:4) з метою екстрагування розчинних речовин солоду.

- Технологія сухого молока супроводжується утворен­ням неоднорідної суміші: повітря з температурою 160— 170°С і крапельок молока.

- Крапельки молока в свою черг)' є крапельками емульсії: води, жирових кульок 3-4% та інших речовин 6-8%, із якої в подальшому методом висушування видаляється вода і одержується сухе молоко.

Неоднорідна система - це система, яка складається з двох або більше фаз (рідини і твердих частинок, рідини і газу, твердих часток і газу взаємонерозчинних одна в одній), кожна з яких має свою поверхню відокремлення і може бути механічно відділена від іншої фази.

Складові неоднорідної системи:

Дисперсна - внутрішня фаза, перебуває у вигляді дрібних (дисперсних) частинок, розта­шована у дисперсійному середовищі;

Дисперсійна - зовнішня фаза - суцільне середовище, що оточує окремі частинки дисперсної фази.

Неоднорідні (гетерогенні) системи: 1) Неоднорідні рідинні системи(Система, в якій зовнішньою фазою (дисперсійним середовищем) є рідина); 2)Неоднорідні газові системи(Система, в якій зовнішньою фазою (дисперсійним середовищем) є газ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]