Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Verbiy_teoriya_shpora.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать

12.Основні уявлення про пінни як системи в харчових технологіях. Властивості пін.

Піна являє собою дисперсну неоднорідну систему, яка складається з бульбашок газу (пари), розділених плівками рідини(або твердої речовини).

Способи отримання пін:дисперсійний-піна утворюється у результаті інтенсивного спільного диспергування піноутворюючого розчину й повітря; конденсаційний-утворення пін у результаті хімічних реакцій і мікробіологічних процесів,які супроводжуються виділенням газоподібних продуктів.

Властивості пін: піноутворююча здатність розчину-кількість піни,яка виражається об`ємом або висотою стовпчика, яка утворилась об`ємом розчину при дотриманні певних умов протягом певного часу; кратність піни-відношення об`єму піни до об`єму розчину, яке пішло на її утворення; стабільність піни-здатність піни зберігати об`єм, дисперсний склад і перешкоджати стіканню рідини,часто у якості стабільності піни використовують час існування елемента піни або певного її об`єму; дисперсність піни-задана середнім розміром бульбашки, розподілом бульбашок по розміру у одиниці об`єму піни.

7.Переміщення рідини. Динамічні насоси в харчових технологіях. Характеристика. Принцип дії.

Насос - гідравлічна машина, яка перетворює механічну енергію двигуна в гідравлічну енергію рідини яка при цьому переміщується. Різниця тиску в насосі і в трубопроводі обумовлює її переміщення.

Основним параметром насосу будь-якого типу є його продуктивність, тобто об’єм рідини, який подається насосом в нагнітальний трубопровід в одиницю часу.

Динамічні насоси. Рідина переміщується під силовою дією на неї в камері, яка постійно сполучається з входом і виходом насоса. Динамічні насоси( Відцентрові, роторні, гвинтові, інші). Відцентрові насоси розрізняють: За напором( низьконапірні, середньонапорні, високонапорні) За числом коліс(одноколісні, багатоколісні) За розташування валу(горизонтальні вертикальні)

Тиск який розвиває відцентровий насос залежить тільки від швидкості обертнаяя робочого колеса чи коліс.

Відцентровий насос може працювати тільки в тому випадку коли його внутрішня порожнина заповнена рідиною що перекачується.

Основні показники відцентрових насосів-продуктивність, напір, споживана потужність.

Переваги: -Мала металоємкість і відповідно невелика вага, легкий фундамент; -висока продуктивність; -плавна безперервна подача рідини; -відсутність передавального механізму; -простота пуску, регулювання ремонту, обслуговування; -можливість перекачки рідин, які містять тверді зважені часточки; -висока надійність в роботі, довговічність.Гвинтовий насос: Використовується для перекачуання високов’язких систем таких як фарш сир. При цьому структура сировини що перекачується залишається мало порушеною. Гвинтові насоси дозволяють створювати високі тиски і в роботі безшумні. У корпусі насоса розміщено циліндр внутрішня поверхня якого має профіль у вигляді гвинта. В середині корпусу розміщено гвинт при обертанні якого перекачуваний продукт переміщується від всмоктувального до нагнітального патрубка.Роторні насоси: Бувають шиберні та шестерінчасті.Шиберні: У шиберних роторних насосах ротор розміщений ексцентрично по відношенню до корпусу насоса. При обертанні ротора висувні шибери вільно вставлені в пази ротора висуваються і притискуються до корпусу. Шестерінчасті. Із зовнішнім зчепленням: Принцип дії полягає в тому що при обертанні шестерень рідина яка надходить із усмоктувального патрубка в міжзубний простір переміщається разом з ними до нагнітального патрубка. Шестерінчасті із внутрішнім зчепленням: При обертанні шестерень рідина із усмоктувального патрубка потрапляє в їх міжзубний простір. Для розділення міжзубних просторів внутрішньої і зовнішньої шестернів є сер подібний вкладиш.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]