Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Пшенична.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
4.18 Mб
Скачать

13.2. Особливості внутрішнього аудиту за окремими напрямами господарювання і контролю

Заходи із забезпечення контролю, які доречні для внутрішнього аудиту, передбачають процедури, що допомогають виконанню вка­зівок управлінського персоналу. Наприклад, проведення необхідних заходів на подолання ризиків бізнесу, які загрожують досягненню визначених цілей суб'єкта господарювання, а також оцінки ризиків для цілей фінансової звітності.

Такі заходи можуть бути спрямовані на розгляд вірогідності не-відображення окремих господарських операцій в обліку, на визна­чення та аналіз суттєвих оцінок у звітності, надійність фінансової інформації в цілому.

256

При виявленні ризиків, працівники внутрішнього аудиту розгля­дають їх суттєвість, ймовірність і визначають належні способи управління ними.

Внутрішні аудитори можуть ініціювати розробку планів, про­грам заходів, спрямованих на усунення конкретних зовнішніх і вну­трішніх подій і обставин, що можуть впливати на належне функціо­нування суб'єкта господарювання.

Вплив таких подій і обставин розглянуто на рис. 3.8.

У своїй діяльності внутрішні аудитори реалізують різні методи­ки: спосіб нормативно-правового регулювання, логічний аналіз, порі­вняння, зустрічна і взаємна звірки тощо.

Внутрішні аудитори повинні виконувати свою роботу з належ­ною професійною ретельністю: здійснювати планування, контроль, перевірку та документування внутрішнього аудиту, мати в наявності відповідні аудиторські інструкції, робочі програми та робочі доку­менти.

Документування роботи внутрішніх аудиторів передбачає попе­реднє визначення обсягів аудиторської перевірки, рівнів перевірки, методів формування вибірки, процедури огляду.

В результаті проведених робіт фахівці служби внутрішнього аудиту формують незалежну думку і

відображають її відповідним записом у розділі Аудиторського звіту (Акту).

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

Внутрішній аудит вирішує для клієнта такі завдання: ви­вчає систему контролю за активами; перевіряє відповід­ність діючого контролю політиці компанії; аналізує ситуа­ції ризику і запобігання від банкрутства; використовує ноу-хау для збільшення прибутку і ефективності нової техноло­гії та вживає інших заходів, що сприяють розвитку компа­нії у фінансовому бізнесі.

(Білуха М.Т., Микитенко Т.В. Фінансовий контроль: тео­рія, ревізія, аудит [20, СІ01]).

257

Рис. 3.8. Обставини, які впливають на виникнення та зміну ризиків, що стосуються фінансової інформації

258

13.3. Аудит стратегії функціонування підприємства в зовнішньому середовищі

Глобальний характер сучасного бізнесу, збільшення кількості су­б'єктів підприємництва й ускладнення їхніх організаційнх структур приводить до посилення ролі стратегічного менеджменту, спрямо­ваного насамперед на вибір оптимального шляху підприємства на основі аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища.

Сучасні підприємства підтримують ділові зв'язки з багатьма пар­тнерами, орієнтуються на численних конкурентів, враховують і пе­редбачають різноманітні вимоги споживачів, суспільних організацій, держави тощо.

Ці фактори визначають необхідність глибокого аналізу зовніш­нього середовища. Ревалентне зовнішнє середовище фірми дуже широке, оскільки в нього входять соціальні й економічні фактори, проте ключовий аспект зовнішнього оточення фірми - це галузь (або галузі), в якій вона веде конкурентну боротьбу.

Потреба досягнення конкурентних переваг і прагнення посісти позицію лідерства в галузі змушує великі компанії використову­вати послуги не тільки власних спеціалістів, а й зовнішніх експертів-аудиторів.

Оцінювання стратегічних напрямів, пов'язаних з функціонуван­ням підприємства в зовнішньому середовищі, передбачає вивчення аудитором таких основних об'єктів.

Статутна діяльність

Аудиторське оцінювання здійснюють за двома напрямами:

  1. оцінюється сам статут з точки зору закладених у ньому мож­ливостей розвитку підприємства в ринкових умовах (ступінь диверсифікації діяльності, орієнтація на вкладання коштів у рентабельні сфери діяльності, можливості залучення інвесто­рів, межі економічної самостійності - усе це визначає ефекти­вність функціонування підприємства і складає, поряд з іншими питаннями, стратегію розвитку підприємства);

  2. устанавлюється відповідність фактичних видів діяльності тим, що передбачені статутом підприємства (оскільки нестату-тна діяльність незаконна і може нанести підприємству значну шкоду, майже до ліквідації).

17*

259

Конкурентоспроможність продукції (послуг)

Цей об'єкт оціюють на підставі інформації про обсяги виробниц­тва і реалізації продукції (послуг), залишків на складах, цін, за яки­ми вона продається, стабільності покупців (замовників). Стабіль­ність цих показників визначає можливість продовження підприємст­вом своєї діяльності в майбутньому.

Організація маркетингу

Ознайомлення аудитора зі станом організації маркетингу є про­довженням вивчення питання про конкурентоспроможність продук­ції, порівняння якісних і цінових характеристик власної продукції з характеристиками продукції інших підприємств.

Оновлення продукції (послуг)

Виживання підприємства на ринку повністю залежить від того, як своєчасно і ефективно оновлюється продукція. Об'єктами аудиторської оцінки при цьому є:

  1. характеристики продукції, які визначають її споживчу вар­тість, а значить і ціну;

  2. характеристики продукції, які визначають її ресурсоємність і собівартість;

  3. своєчасність виготовлення пробних зразків і впровадження їх у виробництво.

Взаємовідношення з постачальниками і покупцями Аудитор оцінює склад постачальників з точки зору стабільності,

надійності, тобто у відношенні своєчасності постачання, оптималь-ності цін і транспортних витрат. Окремо дається оцінка своєчасності розрахунків підприємства з постачальниками.

Аналогічно оцінюють взаємовідношення з покупцями, але акцент тут переміщується на своєчасність розрахунків за відвантажену про­дукцію, товари, надані послуги.

Власні грошові кошти і кредити

Об'єктом вивчення виступає співвідношення обсягів власних і залучених грошових коштів (кредитів). Опрацьовується система за­ходів щодо підвищення частки власних грошових коштів у загаль­ному обсязі грошових коштів підприємства.

Це може бути досягнуто шляхом підтримання доцільних співвід­ношень в їх використанні на розвиток виробництва і споживання.

Економічні показники

Об'єктом вивчення є ступінь ефективності використання всіх ви­дів ресурсів.

260

Для цього здійснюються розрахунок і аналітичне оцінювання си­стеми показників, а саме: продуктивність праці, фондовіддачу, стан запасів сировини та інших товарно-матеріальних цінностей, собівар­тість продукції, прибуток, рентабельність.

Довіра до підприємства

Довіра до підприємства з боку контрагентів і органів державного контролю забезпечується його позитивною діловою репутацією.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ "

Конкурентоспроможність продукції, оптимальний склад постачальників і покупців, стабільний фінансовий стан і ви­сокі економічні результати діяльності підприємства - всі ці характеристики визначають можливість стабільно функці­онувати в зовнішньому середовищі, а значить підвищується рівень довіри до бізнесу підприємства.

ЗАКРІПЛЕННЯ ГОЛОВНОГО ЧИ ЗАСВОЇЛИ ВИ ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ?

  • Які способи і методичні прийоми застосовують внутрішні ауди­тори?

  • Які методичні прийоми внутрішнього операційного аудиту?

  • Які методичні прийоми внутрішнього аудиту на відповідність (погодженого аудиту)?

  • Якими документами оформляють результати перевірок внутрі­шніх аудиторів?

  • Які прийоми аудиту застосовують до окремих господарських процесів?

  • Як організовують роботу внутрішнього аудитора за окремими напрямами перевірок?

  • Назвіть основні етапи організації внутрішнього аудиту.

  • Що є інформаційним забезпеченням внутрішнього аудиту?

  • Назвіть основні етапи і послідовність аудиту стратегії функціо­нування підприємства у зовнішньому середовищі.

261

ЗАВДАННЯ

1. Опрацюйте методичні рекомендації щодо здійснен­ня аудиторських процедур та включення їх до плану проведення внутрішнього аудиту.

Ситуація 3.2

На виробничому підприємстві внутрішніми аудиторами необхід­но здійснити погоджені процедури (аудит на відповідність) щодо контролю формування собівартості готової продукції та послуг.

Які аудиторські процедури та методичні прийоми необхідно включити до плану аудиторської перевірки?

Рішення ситуації 3.2

Для здійснення аудиторської перевірки на підприємстві необхід­но опрацювати і затвердити внутрішні регламентаційні документи щодо застосування конкретних методик отримання аудиторських доказів. До них, зокрема, можуть належати: перевірка відповідності класифікації витрат підприємства чинним нормативним вимогам і типовій класифікації статей витрат у даній галузі господарства; ви­вчення методики обліку витрат і калькулювання собівартості готової продукції, послуг з переробки давальницької сиривони тощо, обрані підприємством; вивчення номенклатури елементів витрат, яка вико­ристовується в системі фінансового обліку підприємства; визначен­ня об'єктів контролю витрат і прикладних методів здійснення конт­ролю; проведення вибіркового аналізу розроблених і затверджених норм витрат, які відносяться до собівартості готової продукції, та їх відповідність фактичним витратам; визначення методів контролю за відхиленнями витрат та їх обліком.

262

ВИВЧАЄМО МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ

АУДИТУ, НАДАННЯ ВПЕВНЕНОСТІ

ТА ЕТИКИ

(Витяг)

МСЗО 2410 "Огляд проміжної фінансової інформації,

виконаний незалежним аудитором суб'єкта господарювання"

Запити, аналітичні та інші процедури огляду.

  1. Аудитор повинен робити запити, в основному, особам, що відпові­дають за фінансові та облікові питання, та виконувати аналітичні та інші процедури огляду для надання можливості зробити на основі викона­ного ним огляду виснвок, чи привернуло його увагу щось будь-який факт, що дає йому підстави вважати, що проміжна фінансова інформація не складена в усіх суттєвих аспектах відповідно до застосовної концептуа­льної основи фінансової звітності.

  2. Огляд зазвичай не вимагає тестування облікових записів шляхом пе­ревірки, спостереження або підтвердження.

Процедури виконання огляду проміжної фінансової інформації, як пра­вило, обмежені здійсненням запитів, в соновному, особам, що відповіда­ють за фінансові та облікові питання, та застосуванням аналітичних і інших процедур огляду, а не підтвердженням отриманої інформації щодо важливих питань обліку, які стосуються проміжної фінансової інформа­ції.

Розуміння аудитором суб 'єкта господарювання та його середовища, в тому числі внутрішнього контролю, результати оцінки ризиків, пов 'язаних із попередньою аудиторською перевіркою, та розгляд ним суттєвості стосовно проміжної фінансової інформації впливають на ха­рактер та обсяг здійснених запитів та застосованих аналітичних та ін­ших процедур огляду.

263