Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Пшенична.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
4.18 Mб
Скачать

1.3. Класифікація аудиту за певними ознаками та її практичне застосування

Щоб отримати всебічну характеристику сутності аудиторської ді­яльності, важливе значення має науково обгрунтована класифікація аудиту, яка дає можливість зрозуміти роль аудиту, його завдання і функції, повніше використовувати результати аудиту в господарсь­кій практиці.

Класифікація широко застосовується в усіх науках як один із ос­новних засобів упорядкування і систематизації матеріалу, що дослі­джується.

На сьогодні існує досить багато різноманітних підходів до кла­сифікації аудиту виходячи з його видів (рис. 1.4).

Будь-яка класифікація, що пропонується, повинна відповідати, як мінімум, двом постулатам:

• перший - вона має бути теоретично обгрунтованою, тобто базу­ ватись на науковій основі, легко засвоюватися великою кількіс­ тю аудиторів-практиків та використовуватися для підготовки фі- хівців;

• другий - застосування її на практиці повинно бути необхідністю.

21

Рис. 1.4. Види аудиту та супутніх аудиту послуг

22

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

Головна мета аудиту - переконати користувачів фінан­сових звітів у тому, що ці звіти дають досить точне уявлен­ня про стан підприємства на певну дату та про те, як його було досягнуто.

1.4. Предмет та об'єкти аудиту

Предмет аудиту конкретизується його об'єктами. Аудиторській перевірці підлягають окремі господарські засоби і процеси, сукуп­ність яких характеризує виробничу і фінансово-господарську діяль­ність підприємств і окремих посадових осіб за відповідний період, що складає поняття об'єктів контролю.

До об'єктів можна віднести й економічні процеси, матеріально-технічне постачання, виробництво, збут продукції, продуктивність праці, собівартість, прибуток тощо.

Є складні і прості об'єкти дослідження (рис. 1.5).

До простих належать об'єкти, які містять декілька елементів.

Наприклад, товарна продукція є простим об'єктом для контролю, але їй притаманні такі елементи: якість, асортимент, конкурентосп­роможність на ринку, естетична привабливість тощо.

До складних належать об'єкти з невизначеною структурою, яка підлягає дослідженню.

Наприклад, автоматизацію технологічного процесу відносять до складних об'єктів аудиту, на вході яких відомі затрати на впрова­дження, а на виході - вироблена продукція.

Але ті елементи, які характеризують її, тобто фактори, що впли­вають на результативні показники (ефективність нової техніки), мо­жна встановити при подальшому дослідженні із застосуванням ме­тодів економічного аналізу.

Таким чином, предмет аудиту має свою конкретизацію в об'єктах, що характеризуються контролюючими параметрами. Аудит спрямований на регулювання процесу відтворення суспільно необхідного продукту. Він вивчає продуктивні сили і виробничі відносини на всіх стадіях розширеного відтворення (виробництво, розподіл, обмін і споживання) суспільне необхідного продукту, щоб

23

виявити суперечності їх своєчасного регулювання з боку суспільства.

На стадії виробництва аудит досліджує ефективність викорис­тання праці, її предметів і засобів, відповідність їх чинному законо­давству і нормативно-правовим актам. При цьому вивчають органі­зацію виробництва, прогнозування, ефективність праці, витрачання коштів на її оплату, а також дотримання технологій і трудової дис­ципліни, раціональність використання робочого часу, експлуатації машин і механізмів та предметів праці як в окремій галузі, так і в народному господарстві в цілому.

На стадії розподілу суспільно необхідного продукту аудит спря­мований на перевірку його використання з метою задоволення по­треб суспільства, тобто на відшкодування витрат використаних за­собів виробництва, розподіл і перерозподіл створеного продукту. На цій стадії предмет аудиту поширюється на всі ланки народного господарства.

На стадії обміну суспільно необхідного продукту предмет аудиту включає договірні відносини, операції щодо збуту і заготівель, розрахунків і задоволення попиту на необхідні товари народного споживання.

Одже, на стадії обміну перевірці підлягають усі форми обороту суспільно необхідного продукту відповідно до законів ринкової економіки.

На стадії споживання суспільно необхідного продукту (завершаль­ній стадії) аудит перевіряє виробниче споживання, пов'язане з від­новленням і розширенням виробничих фондів і задоволення вироб­ничих потреб. Тут аудит виявляє диспропорції в задоволенні потреб населення і суперечності, викликані порушенням нормативно-правових актів у процесі задоволення особистих потреб.

Отже, до предмета аудиту залучаються всі стадії процесу відтво­рення суспільно необхідного продукту та їхнє нормативно-правове регулювання.

24

класифікаційні ознаки

ГРУПИ ОБ'ЄКТІВ

Рис. 1.5. Класифікація об'єктів аудиторської діяльності

25

Таким чином, предметом аудиту є незалежне дослідження до­стовірності відображення процесу розширеного відтворення суспі­льно необхідного продукту в системі бухгалтерського обліку і звіт­ності, а також оцінювання ефективності ділової активності з дотриманням чинного законодавства.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

Предметом аудиту с стан економічних, організаційних, інформаційних та інших характеристик системи, що перебуває у сфері аудиторської оцінки.