Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Пшенична.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
4.18 Mб
Скачать

11.2. Супутні та інші послуги

Встановлення положень і надання рекомендацій стосовно профе­сійної відповідальності виконавців, а також форми і змісту висновку (звіту), що надається у зв'язку з виконанням супутніх послуг ауди­торської фірми описано в МССП 4400 "Завдання з виконання по­годжених процедур стосовно фінансової інформації", МССП 4410 "Завдання з підготовки фінансової інформації".

Відповідно до цих стандартів, супутні послуги охоплюють пого­джені процедури стосовно фінансової інформації та завдання з під­готовки фінансової інформації.

Завдання з погоджених процедур. У завданні з погоджених процедур аудитор зобов'язується виконати ті аудиторські процеду­ри, які були погоджені аудитором, суб'єктом господарювання та будь-якими відповідними третіми сторонами, а також навести вияв­лені фактичні дані у висновку.

Одержувачі цього висновку повинні оформлювати свої власні ви­сновки на підставі висновку аудитора. Передбачається, що висновок надаватиметься лише тим сторонам, з якими ці процедури погодже­но, оскільки інші сторони, не обізнані з обгрунтуванням таких про­цедур, можуть неправильно розтлумачити їхні результати.

Завдання з підготовки інформації. У завданні з підготовки ін­формації бухгалтер має використовувати бухгалтерський, а не ауди­торський досвід для збирання, класифікації та узагальнення фінан­сової інформації.

Перелік інших послуг, пов'язаних з професійною діяльністю ау­диторів (аудиторських фірм), наведені на рис. 2.18.

Окремим напрямом надання аудиторських послуг є процедури консультування.

229

Рис. 2.18. Перелік інших послуг аудиту

230

Відповідно до ст.7 Закону України «Про аудиторську діяльність», аудиторські послуги у вигляді консультацій можуть надаватись усно або письмово з оформленням довідки та інших офіційних доку­ментів. Аудиторські послуги у вигляді експертиз оформляються експертним висновком або актом.

Результати надання інших аудиторських послуг оформляються відповідно до стандартів аудиту [5].

Основними видами консультування в професійній діяльності ау­диторів (аудиторських фірм) можуть бути:

1. Консультування з питань бухгалтерського обліку та фінансо­вої звітності:

  • обрання облікової політики;

  • встановлення та дотримання методології бухгалтерського обліку;

  • організація бухгалтерського обліку;

  • організації податкового обліку та податкової звітності;

  • консолідації фінансової звітності;

  • трансформації звітності за іншою, ніж та, що застосовується, концептуальною основою;

  • інші види консультацій замовника з питань обліку, звітності, оподаткування.

  1. Консультації з питань системи внутрішнього контролю.

  2. Консультації з питань оподаткування.

  3. Консультації з питань застосування інформаційних технологій

5. Консультації з інших питань управління та ведення бізнесу:

  • правового забезпечення прийняття (або результатів прийняття) управлінських рішень щодо зміни форм власності, форм господа­рювання, функцій власноті, легітимності окремих господарських операцій, та ін.;

  • організаційного забезпечення управління - структуризація, рестру­ктуризація, перебудова, розробка нової системи обліку, внутріш­нього контролю, внутрішнього аудиту, управління в цілому, роз­робка внутрішніх інструкцій для посадових осіб, внутрішніх стан­дартів корпоративного управління тощо;

  • інформаційного забезпечення управління - консультування щодо вибору програмних продуктів або технічної бази з автоматизації обліку та внутрішнього контролю (аудиту);

  • розроблення схем документообігу, форм внутрішніх документів та інформаційних потоків у системі управління замовника; проведен­ня тренінгів, внутрішньофірмових семінарів з питань обліку, опо-

231

даткування, правового забезпечення та організації управління, без­пеки бізнесу для співробітників замовника тощо;

• управління грошовими потоками, інвестиційної політики.

Організаційне та методичне забезпечення аудиту головним чином спрямоване на:

  • розроблення та видання методичних матеріалів (вказівок, реко­мендацій, практичних посібників, внутрішніх стандартів, програ­много забезпечення) для аудиторів та аудиторських фірм;

  • проведення професійних тренінгів для практикуючих аудиторів; здійснення заходів з контролю якості аудиторських послуг.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

Конкуренція на ринку аудиторських послуг збільшується з кожним днем, тому керівники аудиторських фірм повинні постійно слідкувати за вартістю таких послуг, щоб не втратити наявне коло клієнтів і мати можливість знахо­дити нових. Для цього необхідно контролювати витрати на проведення аудиту і постійно намагатись оптимізувати їх, максимально знижуючи невиправдані витрати [20, С.48].

ЗАКРІПЛЕННЯ ГОЛОВНОГО ЧИ ЗАСВОЇЛИ ВИ ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ?

1.

2. 3.

4.

5.

Що таке послуги аудиторських фірм? Як класифікуються послуги аудиторських фірм? Як надаються консультаційні послуги аудиторських фірм? Яких принципів дотримуються аудитори при наданні аудиторсь­ких послуг?

Які загальні професійні вимоги застосовуються до супутніх по­слуг?

  1. Які заходи контролю якості застосовуються до супутніх послуг?

  2. Що є "іншими аудиторськими послугами"?

  3. Назвіть основні види консультування.

232