Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Пшенична.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
4.18 Mб
Скачать

8.4. Інші підсумкові документи за наслідками аудиту

Виконання погоджених процедур стосовно фінансової інформа­ції, які узгоджуються із замовником або з користувачем звіту ауди­тора, та виконання завдань з підготовки фінансової інформації, на­приклад, складання фінансової звітності або податкової декларації на підставі бухгалтерського обліку клієнта, - не передбачають, що аудитор буде висловлювати свою думку стосовно них. У зв'язку з цим МССП 4400 «Завдання з виконання погоджених процедур стосовно фінансової інформації» описує підсумкові до­кументи щодо виконання цих завдань, як складання Звітів.

У цих звітах треба зазначити мету й погоджені процедури за­вдання, для того щоб надати користувачеві можливість зрозуміти характер і обсяг виконаної роботи.

У Додатку П міститься зразок звіту про фактичні результати, на­даного у зв'язку із завданням з виконання погоджених процедур сто­совно фінансової інформації.

Метою МССП 4410 «Завдання з підготовки фінансової інформації» є встановлення положень і надання рекомендацій сто­совно професійних обов'язків "бухгалтера" при виконанні завдань з підготовки фінансової інформації, а також щодо форми і змісту ви­сновку, який "бухгалтер" надає у зв'язку з такою підготовкою.

Стандарт використовує термін "бухгалтер", а не "аудитор" з ме­тою проведення розмежування між аудиторською перевіркою й ви­конанням завдання з підготовки інформації, при якому аудитор вва­жається професійним бухгалтером-практиком.

Приклади звітів щодо завдань з підготовки інформації наведені в Додатку Р.

Додаткова підсумкова документація не є обов'язковою і надаєть­ся замовникові тільки в тому випадку, коли аудитор вважає це необ­хідним, або у випадку, коли це обумовлено в договорі чи додатковій угоді між аудитором та клієнтом.

Додаткова документація оформлюється як додаток до аудиторсь­кого висновку або як самостійний документ. Як додаток до аудитор­ського висновку додаткова підсумкова документація оформлюється, якщо аудитор у висновку посилається на неї. В іншому випадку до­даткова підсумкова документація є самостійним документом. Ауди­тор може не посилатися у висновку на додаткову документацію в

198

тому разі, якщо викладене в ній не настільки істотне, щоб вплинути на зміст аудиторського висновку. Зміст та форми додатко­вої підсумкової документації аудиту визначає сам аудитор.

Додаткова підсумкова документація аудиту може оформлювати­ся під одною з таких назв: "Аудиторський звіт", "Звіт про прове­дення аудиту", "Звіт про результати проведення аудиту", "Звіт про експрес-огляд", "Експертний огляд", "Зауваження та реко­мендації за результатами аудиторської перевірки", "Лист-інформування клієнта" тощо.

Після завершення аудиту один примірник підсумкової докумен­тації (аудиторський висновок та додаткова документація) залиша­ється в аудитора (аудиторській фірмі). З урахуванням забезпечення зберігання та конфіденційності аудиторська фірма (аудитор) встано­влює порядок зберігання підсумкової документації. Заборонено її вимагати або вилучати в аудитора (аудиторської фірми), за винятком випадків, передбачених законодавством.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ

За будь-яких обставин, якщо ім 'я аудитора асоціюється з фінан­совою інформацією, зібраною ним, він повинен подати звіт.