Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з УвМО.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
998.4 Кб
Скачать

5. Зв'язки у системі митної служби

Для управління соціальною системою загальне уявлення про її компоненти, елементи і їх взаємозв'язки має важливе теоретичне й методологічне значення. Від того, які і в якому порядку в управлін­ську систему включаються управлінські прояви, як вони співвідно­сяться між собою і реально взаємодіють, залежить майже все, що асоціюється з управлінням в соціальній системі. Насамперед важ­ливий взаємозв'язок суб'єкта управління з керованою суспільною системою, що охоплює структуру взаємозв'язків керівної системи з керованими об'єктами.

На сьогодні серед фахівців немає єдиної думки стосовно видів зв'язків між елементами структури органу державної влади.

У системі митної служби потрібно виділити комунікаційні, ма­теріальні й енергетичні зв'язки.

Аналіз матеріально-енергетичних зв'язків у митній службі природно пов'язувати з аналізом системи його матеріально-технічного забезпечення. Відзначимо, що матеріальні зв'язки хоча й можуть ізоморфно описуватися інформаційними, але не вичер­пуються ними.

Зв'язки виражають взаємодію, обмін енергією, інформацією та речовиною між двома елементами. Опишемо структуру митниці як системи, враховуючи її елементи і зв'язки між ними.

Виходячи з того, що комунікація є предметом управлінської діяльності, відзначимо найважливішу роль комунікаційних зв 'язків в управлінні митною службою, які з'єднують між собою всі елеме­нти системи митної служби.

6.Поняття і здійснення організаційно-штатної роботи в митній службі

Для успішного виконання завдань, покладених на митну служ­бу, при змінах, які відбуваються у світі й країні, дуже важлива оп-тимізація управління, вдосконалення організаційних структур. Ба­гато в чому ці завдання вирішуються в рамках організаційно-штатної роботи.

Організаційно-штатна робота (ОШР) - це діяльність компе­тентних підрозділів та осіб митної служби, яка спрямована на оп­тимальний розподіл та ефективне використання наявної штатної чисельності, ощадливе витрачання коштів, виділених для виконан­ня завдань митної служби.

Організаційно-штатні заходи — це заходи щодо створення, ре­організації або ліквідації митних органів, спеціальних митних установ та організацій.

Створення — це заснування наказом Голови ДМСУ органу, спеціальної митної установи або організації для здійснення митної справи.

Реорганізація — це злиття, приєднання, поділ, виділення або перетворення органу, спеціальної митної установи або організації, які призводять до зміни їх структури і функцій.

Ліквідація — припинення діяльності органу, спеціальної митної установи або організації без переходу прав та обов'язків у порядку правонаступництва до інших органів.

Відповідно до законодавства створення, реорганізація та лікві­дація митниць, митних постів, спеціальних митних установ та ор­ганізацій здійснюються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи, митних постів -за поданням відповідної митниці.

Загальне керівництво організаційно-штатною роботою здійс­нюється Головою Держмитслужби України, начальниками мит­ниць, ректором Академії митної служби України, начальниками навчальних центрів, начальниками митних установ.

Методичне керівництво ОШР здійснює Департамент організа­ції діяльності Голови Служби.

До головних завдань ОШР належать:

  • підготовка, розробка та вдосконалення організаційних структур;

  • розрахунок та ефективне використання штатної чисельнос­ті й грошового утримання;

  • розподіл прав, обов'язків та відповідальності.

Відповідно до цих завдань у центральному апараті ДМСУ пи­тання організаційно-штатного забезпечення безпосередньо вирі­шують підрозділи фінансового, кадрового та організаційного за­безпечення діяльності ДМСУ.

Як недолік слід відзначити відсутність єдиного відомчого нор­мативно-правового акта, який би регламентував ОШР у митній службі. Працівники, які здійснюють ОШР, визнають, що ця діяль­ність у митній службі регламентується великою кількістю наказів і бажано мати єдиний інтегруючий нормативний акт.

Виконуючи ОШР, підрозділи зобов'язані:

  • правильно враховувати зміни оперативної обстановки та умови роботи митних органів, установ і організацій при здійсненні митної справи та забезпечувати найбільш ефективну розстановку наявних сил і засобів для виконання поставлених завдань;

  • зміцнювати основні ланки системи митної служби;

  • постійне досліджувати ефективність існуючих організацій­них структур;

  • вчасно виявляти проблеми організаційно-штатного забез­печення діяльності митних органів;

  • проводити наукове обґрунтування здійснення організацій­но-штатних заходів;

  • сприяти впровадженню у практику досягнень науки і тех­ніки, передових форм і методів роботи;

  • економити державні кошти.

Розглядаючи ОШР, важливо визначити такі поняття, як "штат", "штатна чисельність", "лімітна чисельність", "спискова чисель­ність".

Штат - це затверджений у встановленому порядку юридич­ний документ, що дає право на укомплектування митного органу, установи, організації і визначає структуру, найменування посад, їх кількість, розміри місячних посадових окладів, категорії персоналу (посад).

Лімітна чисельність - це чисельність працівників, яка виділя­ється в установленому порядку на створення (функціонування) штату певного митного органу, установи, організації.

Штатна чисельність - це чисельність і склад посад, необхід­них для належного функціонування митного органу, установи, ор­ганізації, яка оголошується і затверджується наказами керівників, наділених відповідними повноваженнями.

Лімітна чисельність є верхньою межею штатної чисельності.

Спискова чисельність - це чисельність працівників, які реаль­но працюють у митному органі, установі, організації на певний момент часу.

Якщо спискова чисельність менша за штатну, то існує некомп­лект штату.

Існуюча структура митної служби здатна змінюватись. Це по­яснюється тим, що функції різних систем управління і їх складових частин відчувають сильний вплив з боку нових об'єктивних чинни­ків, змінюється їх зміст, співвідношення, у взаємодії ланок вини­кають нові моменти.

В.Б. Авер'янов7 вважає, що управлінські структури, котрі ма­ють відносну самостійність і змінюються завжди тільки в результа­ті розпорядницьких рішень мають тенденцію до відставання від змін не тільки самого соціального середовища, але нерідко й від змісту діяльності.

Питання для самоконтролю:

  1. Дайте визначення організаційної структури та організацій­ної структури управління.

  2. Що є спільного і чим різняться організаційна структура та організаційна структура управління?

  3. Охарактеризуйте типи і види організаційних структур у митній службі.

  4. Охарактеризуйте типи структур управління в митній служ­бі.

  5. Дайте загальну характеристику системи митної служби України та її складових.

  6. Розкрийте систему та рівні управління в системі митної служби.

  7. Розкрийте зміст структурно-організаційних принципів управління та їх вплив на організаційні структури митної служби України.

  8. Охарактеризуйте систему зв'язків у системі митної служби.

  9. Розкрийте поняття, завдання та здійснення організаційно-штатної роботи в митній службі.

  10. Визначте шляхи удосконалення організаційної структури системи митної служби України.