Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з УвМО.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
998.4 Кб
Скачать
  1. Система управління в митній службі

Кожен суб'єкт управління може одночасно бути й об'єктом управління залежно від умов його діяльності й місця у системі управління.

Вищим рівнем соціального управління є суспільство. Держава як форма політичної організації є елементом (підсистемою) цієї системи. У свою чергу, держава як система складається з безлічі елементів (підсистем)- державних структур різного призначення. Наприклад, митниця є суб'єктом управління стосовно митного по­ста і одночасно є об'єктом управління для ЦАДМСУ.

Таким чином, ДМСУ і всі її структурні підрозділи - це спеціа­лізовані соціальні системи управління. Вони одночасно виступа­ють у ролі суб'єкта й об'єкта управління.

Організаційні структури митної служби у першу чергу ство­рюються для найбільш успішної реалізації поставлених перед ними завдань.

Система митної служби має власні апарати управління. Управ­ління в складних соціальних системах прийнято розподіляти за рі­внями управління: стратегічний; тактичний; оперативний. Най­більш ефективний цей поділ при розгляді системи в цілому.

Розглянемо рівні управління стосовно митної системи в ціло­му.

На стратегічному (верхньому) рівні управління, виходячи з настанов та вимог вищих органів державної влади, розробляються та приймаються важливі рішення у всіх напрямках організації фун­кціонування і вдосконалення системи митної служби. Виконання таких рішень забезпечується шляхом централізованого керівництва цією системою центральним апаратом ДМСУ. Розумне і збалан­соване поєднання централізації й децентралізації в побудові митної

системи дає можливість верхній ланці управління концентрувати увагу на великих проблемах стратегічного масштабу, а нижнім - на питаннях оперативно-тактичного характеру.

Тактичний (середній) рівень управління передбачає безпосе­реднє здійснення функцій у сфері митної справи, проведення в жиггя рішень вищих органів, насамперед Верховної Ради, Прези­дента і Кабінету Міністрів України, потім ЦАДМСУ з урахуванням соціально-економічних, географічних, а також інших особливостей регіонів, що обслуговуються. До зазначеного рівня належать мит­ниці та митні органи, установи, організації прямого підпорядку­вання ЦАДМСУ.

Оперативний рівень характеризується повсякденним управ­лінням підлеглими органами та службами. Цей рівень становлять митниці та митні пости.

Диференціація рівнів управління умовна, тому що для ЦАД­МСУ головним напрямом зусиль є стратегічне управління систе­мою. Разом з тим у діяльності центрального апарату є елементи тактичного і оперативного управління підрозділами митної систе­ми.

Для митниць переважним є тактичне управління системою під­леглих підрозділів.

На рівні митниць та митних постів проводиться робота щодо безпосереднього виконання співробітниками їх апаратів основних функцій у сфері митної справи.

Ієрархічність побудови системи митних органів виявляється в тому, що всі територіальні підсистеми постають суб'єктом і об'єктом управління водночас. Кожна з цих підсистем входить у більшу, або керівну, систему і містить меншу, керовану, систему.

У структурі та ієрархії митної служби України існують такі рівні:

  1. керівництво ЦАДМСУ;

  2. керівництво департаментів та управлінь ЦАДМСУ;

  3. керівництво митниць, спеціалізованих митних установ та організацій;

  4. керівництво відділів митниць, спеціалізованих установ, управлінь;

  5. група працівників на чолі зі старшим групи сектору, митно­го поста, пункту пропуску;

  6. окремий працівник (службовець) митної служби.

Ця структура відображає максимальний варіант ієрархічності системи митної служби. Для окремого управління чи відділу кіль­кість управлінських ланок буде меншою.

Наведена ієрархічна побудова митної служби відображає сту­пінь складності структури внутрішньосистемного управління, зок­рема кількість ступенів управління, характер управлінського впли­ву на основний об'єкт - митниці, митні пости, пункти пропуску.

Можна й по-іншому визначити рівні управління в митній слу­жбі, наприклад: 1) ЦАДМСУ; 2) митниці, спеціалізовані митні установи та організації. Але ця схема дуже узагальнена і спрощена.

Таким чином, система митної служби має всі основні власти­вості великих соціальних систем державного управління. Вона яв­ляє собою складне, ієрархічно побудоване, багатофункціональне системне утворення державно-правової природи, яка динамічно розвивається та виконує комплекс завдань щодо реалізації покла­дених на неї завдань у сфері регулювання ЗЕД.