Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 правил.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

Лекція 1. Суть і функції фінансово0господарського контролю

1. Суть, завдання, функції і значення контролю

2. Етапи розвитку господарського контролю

3. Класифікація організаційних форм і видів економічного контролю в Україні

4.Класифікація фінансово-господарського контролю за основними ознаками

1. Суть, завдання, функції і значення контролю

Контроль (від французького – „controle”) – перевірка або спостереження з метою перевірки. Франц. слово „controle” в свою чергу, утворилося від латинського „contra” – префікс, що означає „протидію”, „протилежність” тому, що виражено в другій частині слова, наприклад „контреволюція”, „контрманевр”. У другій частині слова „контроль” міститься слово „роль” (від лат. „role”), тобто „міра впливу, значення, ступінь участі в чомусь”. „Ступінь участі в чомусь” – одне із варіантів тлумачення слова „роль” – слід розглядати як здійснення будь-якої дії. В цьому випадку у значенні слова „контроль”, окрім „перевірки” або „нагляду з метою перевірки”, випливає ще один зміст цього слова, який іноді не береться до уваги – протидія чомусь небажаному. В такому розумінні більш правильніше тлумачити слово „контроль слід розглядати як здійснення будь-якої дії. В цьому000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000” як перевірку, а також спостереження з метою перевірки для протидії чомусь небажаному, виявлення, попередження та припинення протиправної поведінки з боку будь-кого.

Контроль – це система спостереження і перевірки відповідності процесу функціонування об’єкта управління прийнятим управлінським рішенням і спрямований на успішне здійснення поставлених цілей.

Контроль охоплює не тільки матеріальне виробництво, але й невиробничу сферу, тобто поширюється на культурно-освітні організації і установи, житлове господарство та сферу побутового обслуговування тощо.

Слово контроль, як і слово влада, викликає, передусім негативні емоції. Для багатьох людей контроль здається примусом, відсутністю самостійності – всім тим, що прямо протилежне до наших уявлень про свободу особистості. Однак зводити контроль просто до таких обмежень означало б залишити поза увагою основне завдання управління: контроль – як процес забезпечення досягнення підприємством своїх цілей.

Керівники починають здійснювати функцію контролю з того моменту, коли створено підприємство та сформульовано цілі і завдання.

Будь-який вид управління не може існувати без контролю, так як управління не може існувати без перевірки виконання встановлених вимог, без уявлення відчуття фактичного стану об’єктів управління.

Завданням фінансового контролю є забезпечення законності, ефективності, фінансової дисципліни і раціональності в процесі формування; розподілу, володіння, використання та відчуження активів, що належать державі.

Відіграючи важливу роль в управлінні господарською діяльністю, контроль виконує ряд функцій.

без уявлення відчуття фактичного стану об’єктів управління.авління не може існувати без перевірки виконання встановлених вимогФункції контролю:

Інформаційна (сигнальна) – полягає в тому, що отримані під час контролю результати (інформація) є підставою для прийняття відповідним суб’єктом рішень і проведення коригуючи дій, завдяки яким забезпечується нормальне функціонування об’єкту, що контролюється. Інформація повинна бути правдивою, об’єктивною, своєчасною та оперативною, а також містити лише необхідні дані , що дозволяє її швидше вивчати і на її основі приймати оптимальні управлінські рішення.

Профілактична (виховна) функція полягає у попередженні можливості здійснення зловживань, виявлення різного роду порушення дисципліни і законності. В умовах ринку вся господарська діяльність підприємства підлягає контролю, що спонукає організаторів і виконавців відповідально ставитись до своїх обов’язків. Господарський контроль має не тільки економічне, але й певне виховне значення. Недостатньо розкрити ті чи інші порушення і домогтись їх усунення. Важливо щоб в кожному конкретному випадку виключалась можливість повторення помилок та порушень в майбутньому, що можливо за наявності певного виховного ефекту, заснованого на моральних засадах.

В процесі контролю виявляються не тільки недоліки, але й позитивні аспекти діяльності. Останні як провідний досвід стають надбанням інших суб’єктів, в чому проявляється інструктивна (мобілізуюча) функція контролю, яка полягає у застосуванні суб’єктами контролю набутих наукових знань, вивчених прогресивних прийомів і способів вивчення об’єктів контролю.

Всі функції контролю тісно пов’язані між собою і є складовими впорядкованої системи господарського контролю

Основна мета контролю полягає в тому, щоб:

а) об’єктивно вивчити фактичний стан справ у різних ланках суспільного і державного життя;

б) виявити ті фактори та умови, які негативно впливають на процеси виконання прийнятих рішень, здійснення заходів і досягнення цілей.

Сутність контролю – це форма здійснення цілеспрямованого впливу на об’єкти управління, яка передбачає систематичний нагляд, спостереження за їх діяльністю для виявлення відхилень від установлених норм, правил, вимог чи завдань у процесі їх виконання.