Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_ukr_stud_nov2008.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Задача № з

В реанімаційне відділення запрошено для консультації лікаря-уролога до хворого 32 р, у якого протягом доби відзначається відсутність сечі. Об'єктивно: хворий збуджений. Рівень свідомості – глибоке оглушення. Шкіра і видимі слизуваті мармурового кольору. Гемодінамика зі схильністю до гіпертензії. Живіт роздутий, хворобливий на всьому протязі, перистальтика млява. Температура тіла – 38,50С. Діагностовано гангренозний апендицит, перитоніт, сепсис. У зв'язку з цим 10 годин назад було виконано хірургічне лікування.

Яке дослідження не потрібно проводити хворому для встановлення діагнозу ГНН?

А. Аналіз крові.

В. Сечовину і креатинін крові.

С. Рівень клубочкової фільтрації.

D. ЕКГ.

Е. КТ головного мозку.

Задача № 4

У спортсмена – важкоатлета 35 років, під час медичного огляду перед змаганнями було знайдено підвищення креатиніну в крові Діурез 1,5-2 л. Рівень клубочкової фільтрації 110 мл/хв. Скарг не має. Скарг немає. Загальний стан задовільний. Шкірні покриви чисті. Над легенями везикулярний подих. Діяльність серця ритмічна, гемодінамика стабільна. Живіт м'який, безболісний. Стул, діурез не порушені.

Які фактори не впливають на рівень креатиніну в плазмі крові?

А. Зниження функції нирок

В. Розміри тіла.

С. Вік.

D. Характер харчування.

Е. Лікарські препарати.

Задача № 5

У хворого 39 років поставлено діагноз ГНН. Скаржиться на болі в лівій поперековій області. В анамнезі СКХ, нефректомія справа, 5 років тому за приводом кораловидного нефролітіазу. З метою подальшого обстеження хворий спрямований в урологічне відділення Донецького обласного клінічного медичного об'єднання. Лікар призначив додаткове обстеження.

Які додаткові дослідження з найбільшою вірогідністю допоможуть встановити чи має місце постренальна обструкція?

А. КТ органів черевної порожнини і зачеревного простору.

В. Ізотопна рентгенографія.

С. Ниркова артеріографія.

D. Ниркова венографія.

Е. Цистоскопія.

Задача № 6

У хворого 58 років, який протягом 15 років страждає цукровим діабетом після введення рентгеноконтрасних речовин відзначене раптове зниження функції нирок, проявом якого була азотемія (підвищення змісту азоту сечовини в плазмі крові і концентрації креатиніну в сироватці крові), що супроводжується розвитком олігурії.

Пацієнт госпіталізований для проведення подальшого лікування у відділенні інтенсивної терапії, де йому було призначене проведення гемодіалізу.

Про яке ускладнення можна думати?

А. Гостра ниркова недостатність.

В. Хронічна ниркова недостатність.

С. Компенсована ниркова недостатність.

D. Латентна ниркова недостатність.

E. Термінальна ниркова недостатність.

Задача № 7

У хворого 21 року, випускника металургійного технікуму, сталевара сталеливарного цеху ДМЗ, різко погіршився стан здоров'я наприкінці робочої зміни 1 дня трудової діяльності. Звернувся до цехового лікаря, що направив хворого в терапевтичний стаціонар. Протягом наступних двох діб відзначений розвиток олігурії. В аналізах крові відзначене підвищення концентрації креатиніну в сироватці крові до 0,3 мМ/л. Для додаткового лікування переведений у відділення інтенсивної терапії.

Яка менш ймовірна причина виникнення преренальної азотемії?

А. Гіповолемія.

В. Гіперволемія.

С. Низький серцевий викид.

D. Сепсис.

E. Нейрогенний шок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]