Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вплив алкоголю на підлітків.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
13.1 Mб
Скачать

1.5.3. Підліткова залежність

Типовим і дуже розповсюдженим представником слабоалкогольних напоїв, які найбільш охоче споживає молодь, є пиво. У нашій країні, говорять про "пивну революцію". Уже неможливо уявити собі спілкування підлітків і молоді без пива. В останній час все частіше на вулицях, на стадіонах, в кафе, в парках з'являються неповнолітні хлопці і дівчата, які тримають у руці пляшку з пивом. Пиво активно вживають дівчата й жінки. За даними опитувань, школярі систематично п'ють пиво, починаючи з 10-13 років. Для вживання пива ніякого особливого приводу, на думку пивних споживачів, не потрібно. Дорослі й підлітки п'ють його по дорозі додому, на вулиці, "для підтримки розмови" під час зустрічі, під час перегляду телевізійних передач, у тому числі спортивних, дегустують і порівнюють смакові й оп'яняючі властивості різних сортів і т.д. Часто пиво вважають майже безалкогольним напоєм, не тільки не шкідливим, але й корисним. І сьогодні існує думка, що випити пляшку пива для подолання спраги більш корисно, ніж склянку лимонаду. Саме ствердження про користь пива є однією з обставин, що сприяють поширенню його розповсюдження.

Цим пояснюється залучення до вживання пива дітей для «підвищення апетиту», «рекомендації» споживати пиво вагітним та для покращення лактації, при гіповітамінозах замість пивних дрожів, полівітамінів. Здійснюється свого роду культ пива.

1.6. Характеристика енергетичних напоїв

З’явившись сотні років тому на східному ринку, наприкінці минулого століття енергетичні напої завоювали більше 120 країн світу. За ці 20 років рівень продажу цих напоїв зростав щорічно майже на 50%. В Україну енергетик у бляшанці потрапив у 2002 році. Тепер різні компанії пропонують українським споживачам понад десяток видів підбадьорюючих напоїв різних виробників:Red bull, Вurn, Adrenalіne Rush, Shark, Flyіng Horse, Jaguar тощо. Зразком вітчизняного напою такого рівня є «енергетик» «Нон-стоп» виробництва компанії «Алкотрейд».

Енергетичними напоями називають газовані (як алкогольні, так і безалкогольні) коктейлі, що містять у своєму складі крім обов’язкового кофеїну, різні тонізуючі добавки (наприклад, таурин, женьшень, гуарану). Прийнято розрізняти два види таких напоїв: одні містять більше кофеїну, інші — більше вуглеводів і вітамінів. Як запевняють виробники, перші — більше підходять для трудоголіків, що вичерпали протягом дня природний запас енергії, а другі — для людей, що ведуть фізично активний спосіб життя. Вміст кофеїну в безалкогольних енергетичних напоях становить до 80 мг (у банці 0,25 л) при верхньому припустимому рівні його споживання 150 мг на добу.

1.6.1. Коктейлі

Перший слабоалкогольний коктейль під назвою «Джин-тонік» з’явився на вітчизняних прилавках у 1994 році з легкої руки президента ЗАТ «Оболонь» Олександра Слободяна. Саме йому першому не лише в Україні, але й у Європі, спало на думку запустити на конвеєр промислове виробництво алкогольних коктейлів. Тоді й розпочалося виготовлення першої газованої води з градусом. Поява «Джин-тоніка», «Ром-коли» та «Бренді-коли» викликала справжній слабоалкогольний бум.