Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вища освіта і Болонський процес.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
207.36 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

Вища освіта україни і болонський процес

Робоча навчальна програма для студентів університету

Київ – 2010

Укладачі:

Скнар О. І., кандидат педагогічних наук, професор

Черняк С. Г., кандидат педагогічних наук

Затверджено на засіданні кафедри соціально-гуманітарних дисциплін (протокол № 7 від 02.06.2010 р.)

Опис дисципліни та її предмета. Курс «Вища освіта України та Болонський процес» належить до циклу нормативних соціально-гуманітарних дисциплін, викладається для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» всіх напрямів підготовки на п’ятому курсі протягом другого семестру обсягом ??? годин, завершується іспитом.

Зауважимо, що процеси європейської інтеграції охоплюють дедалі більше сфер життєдіяльності людини. України чітко визначила орієнтир на входження в освітній і науковий простір Європи, здійснює модернізацію освітньої діяльності в контексті європейських вимог, дедалі наполегливіше працює над практичним приєднанням до Болонського процесу.

Навчальний курс має важливе значення у фундаментальній педагогічній підготовці студентів магістратури, оскільки є складовою навчального плану їх професійної підготовки; передбачає опанування студентами досягнень європейської цивілізації з проблеми Болонського процесу з урахуванням надбань української педагогічної теорії та практики діяльності вищої школи.

При викладанні курсу більше уваги приділяється вивченню Європейської кредитно-трансферної системи (ECTS). Саме її розглядають як засіб підвищення мобільності студентів щодо переходу з однієї навчальної програми на іншу. ECTS стане багатоцільовим інструментом визнання й мобільності, засобом реформування навчальних програм, а також засобом передачі кредитів вищим навчальним закладам інших країн.

Лекційний курс охоплює основні проблеми Болонського процесу і спрямований на систематизацію певних знань з цих предметів, знайомство з сучасними дослідженнями у галузі вищої освіти, передовим досвідом вищих навчальних закладів інших країн. Семінарсько-практичні заняття спрямовані на самостійне вивчення педагогічного процесу, опрацювання сучасної психолого-педагогічної наукової літератури, що дозволить студентам магістратури обґрунтовано висловлювати свою точку зору на ту чи іншу проблему.

Мета курсу – ознайомлення студентів з основними завданнями, принципами та документами, прийнятими в рамках Болонського процесу, оволодіння методами та засобами їх запровадження у вищу освіту України.

Завдання курсу:

  • вироблення у студентів навичок виокремлювати теоретичні і прикладні аспекти інформації щодо Болонського процесу;

  • отримання знань про природу сучасних євроінтеграційних процесів України як чинника соціально-економічного розвитку держави;

  • набуття досвіду критичного оцінювання різноманітних теоретичних підходів, що існують у вищій освіті України;

  • набуття навичок для практичного застосування набутих теоретичних знань щодо формування системи вищої освіти України та європейських країн.

Студент повинен знати:

  • хронологію та характеристику подій з налагодження співробітництва між Україною та ЄС;

  • систему вищої освіти країн Європи і Америки;

  • основні документи Болонського процесу;

  • основні завдання, принципи та етапи формування зони європейської вищої освіти;

  • Європейську кредитно-трансферну систему (ECTS).

Студент повинен вміти:

  • розробити інформаційний пакет;

  • укласти робочу навчальну програму курсу за кредитно-модульною системою навчання.