Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вища освіта і Болонський процес.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
207.36 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до підготовки семінарського заняття

Семінарське заняття є однією із форм аудиторних навчальних занять. Кількість годин, відведених на семінарські заняття з курсу «Вища освіта України і Болонський процес», визначається навчальним планом. Теми семінарських занять наведені у робочій програмі з дисципліни.

Семінарське заняття спрямоване на глибоке та повне розкриття студентами певної проблеми на основі самостійного вивчення рекомендованої літератури. На семінарських заняттях студенти глибше опановують складні питання, беруть участь в їх колективному творчому обговоренні, оволодівають науковими методами аналізу певних явищ і проблем. Систематична підготовка до семінару привчає до самостійної роботи з першоджерелами, науковою, навчальною, навчально-методичною літературою, періодичними та довідковими виданнями. Для виступу на семінарському занятті студенти готують усні відповіді на поставлені запитання, реферати. Під час занять створюються умови для перевірки та виявлення інтелектуального рівня студентів, для набуття уміння виступати, логічно висловлюватись, колективно обговорювати гострі проблеми, обстоювати власну точку зору, аргументувати свою позицію.

Семінарські заняття базуються не лише на матеріалі, який міститься в лекційному курсі, але й підбиватимуть підсумок самостійної роботи з рекомендованою літературою.

Методичні рекомендації до виконання самостійної роботи

Самостійна робота є однією із складових навчального процесу, на яку припадає значний обсяг навчального часу. При цьому студент є активним учасником навчального процесу, набуває навичок самоорганізації, самостійного пошуку інформації, прийняття рішень і т.д. Правильна організація самостійної роботи дозволяє максимально індивідуалізувати навчання, підвищити ефективність навчального процесу в цілому.

Самостійна робота студентів є основним видом засвоєння навчального матеріалу у вільний від аудиторних занять час. Метою цієї форми навчання є вироблення у майбутніх спеціалістів навичок і вмінь працювати з літературою, вести пошукову роботу, знаходити стрижневі аспекти проблем, що потребують ґрунтовного засвоєння та осмислення, здатності формувати власну позицію щодо дискусійних ідей чи концепцій, аргументовано її доводити.

Самостійна робота є основною формою вивчення курсу «Вища освіта України і Болонський процес» і спрямована на поглиблене вивчення окремих педагогічних проблем. Це допомагає студенту успішно засвоювати навчальний матеріал. Кількість годин, відведених на самостійну роботу, визначається навчальним планом. Робочою програмою до кожної теми з курсу визначено питання та завдання для самостійної роботи. У програмі також зазначені форми контролю за науково-пошуковою діяльністю студентів. Ними є: індивідуальна співбесіда, підготовка усної доповіді та написання рефератів до семінарських занять згідно з планом, підготовка письмових відповідей, конспектування першоджерел і додаткової літератури, підготовка індивідуальних завдань, наукових доповідей тощо.

Професійному розвитку студентів сприяє самостійне виконання творчих та практичних завдань, різноманітні форми пошукової, дослідної роботи. Предметом самостійної роботи студентів є опрацювання ними як окремих тем програми курсу, так і деяких розділів, підготовка доповідей і повідомлень, моніторинг висвітлення в українських ЗМІ педагогічної проблематики.

Одним із видів самостійної роботи є опрацювання лекційного матеріалу, визначення головного у змісті лекції, засвоєння її основних моментів. Щоб зрозуміти і добре засвоїти лекційний матеріал, до кожної наступної теми студенту варто ретельно готуватися: систематично опрацьовувати матеріал попередньої лекції та рекомендовану літературу, повторювати пройдений матеріал, на який лектор посилається при викладанні нового. Якщо з певних причин лекція пропущена, її необхідно законспектувати і опрацювати самостійно, незрозумілі питання з’ясувати на консультації.

Термін перевірки самостійної роботи визначається викладачем. Викладач систематично контролює самостійну роботу студентів: перевіряє конспекти першоджерел, виконання завдань творчого характеру, надає необхідну допомогу для активізації навчальної діяльності студентів. При контролі виконання завдань для самостійної роботи оцінюванню можуть підлягати опрацьовані теми загалом чи окремі питання; першоджерела, конспекти відповідей на питання, винесені на семінарські заняття тощо.

Критеріями оцінювання при виконанні письмових завдань є:

- повнота розкриття питання, цілісність, системність, логічна послідовність;

- вміння аналізувати, узагальнювати, робити висновки;

- використання інформаційних технологій;

- охайно і грамотно оформлена робота.