Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт Нат..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
337.41 Кб
Скачать

8. Організація і планування праці та зарплати

Основним законодавчим актом у сфері трудових відносин є Кодекс законів про працю. Він регулює трудові відносини працівників підприємства.

На ПАТ “Вінітекс” заробітна плата складається з основної заробітної плати, додаткової заробітної плати та певних заохочувальних та компенсаційних виплат .

Основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці. Вона використовується для розподілу робіт залежно від їх складності, а працівників – від їх кваліфікації та за розрядами тарифної сітки.

Мінімальний рівень ставки на підприємстві фіксується в колективному договорі та є підставою для розроблення тарифних ставок і окладів з урахуванням кваліфікації працівників, видів складності робіт тощо.

Система оплати праці, що використовується на ПАТ “Вінітекс”, є змішаною, адже заробітна плата виробничому персоналу нараховується відповідно із тарифними ставками, а адміністративному персоналу – за окладами.

Через непередбачувані обставини на підприємстві трапляються простої. Оплата простою, допущеного не з вини працівника, проводиться з розрахунку не нижче двох третин тарифної ставки (окладу) такого працівника. Якщо простій пов'язаний з виникненням виробничої ситуації, небезпечної для життя і здоров'я працівника, то за ним зберігається середній заробіток на весь період такого простою. Час простою, що виник з вини працівника, не оплачується.

Поступлення працівників на ПАТ “Вінітекс” оформляється наказом, який підписує голова правління ПАТ. З наказом має бути ознайомлений працівник і він має розписатися.

Особовий склад персоналу обліковується відділом кадрів, який фіксує його наявність, зміни у складі працівників та їх причини. Відділ кадрів відкриває “Особову картку” (ф. № П-2) на кожного працівника, робить запис у трудовій книжці, також він веде облік приймання, переміщення та звільнення працівників, оформляє надання відпусток, присвоєння кваліфікації, змін тарифних ставок і окладів.

Облік використання робочого часу всіх категорій працівників ведеться в Табелі обліку використання робочого часу та розрахунку заробітної плати (ф. №П-13). Він призначений також для контролю за дотриманням працівників встановленого режиму робочого часу, для отримання даних про відпрацьований час, розрахунку заробітної плати. На ПАТ “Вінітекс” використовується форма №П-13, оскільки облік ведеться автоматизованим шляхом.

На ПАТ “Вінітекс” система оплати праці за штатним розкладом застосовується для інженерно-технічних працівників, службовців, робітників допоміжного виробництва, а за відрядними розцінками – для робітників основного виробництва.

На підприємстві на рік затверджується Штатний розклад працівників, професіоналів, фахівців і технічних службовців, у якому зазначається назва посади і підрозділу, кількість штатних одиниць, категорія, посадовий оклад, надбавка, місячний фонд заробітної плати та прізвища. Також є затверджені норми виробітку і відрядні розцінки на виробництво кожного виду продукції, у якій зазначається погодинна ставка у копійках, норми годин на виготовлення 1000 м2 продукції, норми виробітку у м2 за 1 та 8 год. та розцінки, які йдуть за кожні 1000 м2. На ПАТ “Вінітекс” є також розроблені погодинні тарифні ставки в копійках для робітників основного виробництва для відрядної і погодинної оплати праці на кожний розряд при нормальних та шкідливих умовах праці.

Розрахунково-платіжна відомість (ф. №П-49) застосовується для розрахунку та виплати заробітної плати всім категоріям працівників.

Кожному працівникові присвоєний окремий банківський рахунок – картрахунок. Зарплату працівники отримують через банкомат за допомогою пластикових карток.

Розмір місячної заробітної плати не може бути меншим ніж дві третини тарифної ставки встановленого розряду (окладу). Робота в понаднормовий час оплачується погодинникам за перші дві години в півтора разовому розмірі, а в наступні – в подвійному розмірі погодинної ставки. Відрядникам доплата здійснюється за всі понаднормові години в розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації за погодинною системою. Робота у святкові та неробочі дні оплачується у подвійному розмірі:

  • погодинникам у розмірі погодинної чи денної ставки;

  • відрядникам за подвійними відрядними розцінками;

  • працівникам із місячним окладом у розмірі одинарної погодинної чи денної ставки понад оклад за умови, що робота у святковий чи неробочий день здійснювалася у межах місячної норми робочого часу, або в розмірі подвійної погодинної чи денної ставки за умови, що робота здійснювалась понад місячну норму.

Сума відпускних на ПАТ “Вінітекс” розраховується, виходячи із сумарної заробітної плати за попередній рік роботи, що ділиться на кількість календарних днів в році (за мінусом святкових днів) і множиться на кількість календарних днів відпустки. На ПАТ “Вінітекс” працівнику, який йде у відпустку видається записка про надання відпустки.

Оплата за час тимчасової непрацездатності здійснюється на основі лікарняного листка, що видається медичною установою.

Використання робочого часу працівників на ПАТ “Вінітекс” вказується у «Звіті про використання робочого часу»

Контроль за своєчасною явкою працівників ПАТ “Вінітекс” на роботу та її закінчення організовують за такою системою перепустки, тобто шляхом здавання перепусток на початок зміни та отримання їх у кінці зміни від контролера. З цією метою у відділі кадрів ведеться Карточка обліку трудового стажу і видачі постійної (тимчасової) перепустки. Метою контролю є виявлення неявок (запізнень, надурочної роботи), забезпечення точності фіксування робочого часу, що важливо для нарахування заробітної плати погодинникам та визначення виконаних норм виробітку відрядників.

Метод розрахунку чисельності персоналу на основі повної трудомістко­сті продукції має вигляд:

(8.1)

де - повна (сумарна) трудомісткість виробничої програми в плановому періоді (яка включає технологічну трудомісткість, трудомісткість обслуговування виробництва та управління ним), нормо-годин; - ефективний фонд часу роботи одного середньооблікового працівника в плановому періоді, годин; -очікуваний коефіцієнт виконання норм у плановому періоді.

Чисельність працівників у 2011 році на заводі становила 44 чол.

Трудомісткість виробничої програми обчислюється за формулою:

, (8.2)

де, В – виробіток продукції за одиницю часу.