Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт Нат..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
337.41 Кб
Скачать

10. Організація планування собівартості продукції, прибутку та рентабельності

В процесі виробництва центральне місце займає собівартість продукції основного виробництва, яке має чітку логіку організації та методології узагальнення витрат на рівні окремих цехів. Бухгалтерія ПАТ „Вінітекс” отримує від матеріально відповідальних осіб документи і забезпечує попереднє групування витрат на виробництво в розрізі цехів. Виробничий відділ отримує від бухгалтерії таку інформацію: витрачання матеріальних ресурсів та отримання відходів виробництва за обліковими цінами; витрачання МШП; визначення процента транспортно-заготівельних витрат і списання їх на відповідні рахунки, замовлення; нарахування основної і додаткової заробітної плати, відрахувань; розрахунок зносу необоротних активів; розрахунок втрат від браку; розрахунок собівартості продукції допоміжних виробництв. Собівартість продукції – це виражена в грошовій формі сукупність витрат підприємства, пов’язана з її виробництвом та реалізацією. Зниження собівартості є основним напрямком збільшення прибутку підприємства. Тому для управління витратами доцільно аналізувати обсяг, динаміку та структуру витрат, фактори їх формування, виявляти непродуктивні витрати та втрати, шукати шляхи їх зниження.

Таблиця 10.1

Собівартість основних видів продукції

№ п/п.

Вид продукції

Собівартість продукції (грн.)

Відхилення

2010 р.

2011 р.

абс.

відн., %

1

Матеріал для халяви типу „кірза” 1с

(1 кв.м)

32,73

36,69

3,96

12,1

2

Продукція ВШШ

(1 кв.м)

9,68

12,33

2,65

27,4

3

Пінополістирол

(1 куб.м)

837,12

875,41

38,29

4,6

Собівартість усіх видів продукції зросла. Це показано, підвищенням ціни на матеріали і збільшенням витрат на заробітну плату працівникам. Динаміку собівартості продукції та її витрат особливо доцільно вивчати при умові тривалого часу її випуску. Вважається, що собівартість продукції повинна знижуватись. Проте існують і протилежні напрямки її зміни. Зокрема, підвищення якості супроводжується зростанням собівартості. Цей процес необхідний в умовах сучасного функціонування підприємства у виробництвах з періодично поновлюваним асортиментом продукції, періоди плавного зниження витрат чергуються з різкими стрибками, пов’язаними з освоєнням нових видів продукції.

На ПАТ „Вінітекс” склад статей витрат визначається згідно з П(С)БО 16 „Витрати”, а саме виробничі витрати поділяються на:

- прямі матеріальні витрати (сировина і основні матеріали, що утворюють основу штучної шкіри, напівфабрикати та допоміжні матеріали);

- прямі витрати на оплату праці (заробітна плата та інші виплати робітникам, що виробляють штучну шкіру);

- інші прямі витрати (відрахування на соціальні заходи, амортизація, втрати від браку);

- загальновиробничі витрати (управління виробництвом, амортизація основних засобів цехового і дільничного призначення, витрати на експлуатацію основних засобів, опалення, освітлення, утримання виробничих приміщень, оплата простоїв).

Адміністративні витрати поділяються на:

  • корпоративні витрати (проведення річних зборів, організаційні витрати);

  • витрати на службові відрядження, утримання апарату управління ВАТ;

  • витрати на утримання основних засобів загальногосподарського призначення (амортизація, ремонт, опалення, освітлення, водопостачання та ін.);

  • витрати на зв’язок;

  • податки, збори;

  • плата за розрахунково-касове обслуговування.

Витрати на збут:

  • оплата праці працівникам підрозділів, що забезпечують збут;

  • оплата на рекламу і дослідження ринку;

  • витрати на транспортування штучної шкіри.[4,с.181].

Оцінка матеріалів, відпущених у виробництво здійснюється за методом ФІФО. На ПАТ „Вінітекс” загальна кількість використаних матеріалів між видами продукції розподіляється пропорційно до встановлених норм витрачання матеріалів на 1-цю продукції та кількості виробленої продукції.

На ПАТ „Вінітекс” загальновиробничі витрати включаються до виробничої собівартості і розподіляються між окремими видами продукції пропорційно до встановленої бази розподілу - основної заробітної плати виробничих робітників, тобто значення коефіцієнту розподілу, який визначається як відношення суми загальновиробничих витрат до суми заробітної плати множиться на суму заробітної плати за виготовлення кожного виду продукції.

Витрати підприємства відображаються калькуляціями.

Також вони відображені у бухгалтерському балансі (додаток А,Б,В).

Формування доходів від реалізації продукції на ПАТ „Вінітекс” залежить від собівартості реалізації.

Прибуток - це частина додаткової вартості, виробленої і реалізованої, готової до розподілу. Підприємство одержує прибуток після того, як втілена у створеному продукті вартість буде реалізована і набере грошової форми. Отримання прибутку від реалізації продукції залежить від здійснення основної діяльності суб'єктів господарювання. Прибуток є складовою частиною виручки від реалізації. Реально формування прибутку на підприємстві відбувається в міру реалізації продукції.