Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт Нат..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
337.41 Кб
Скачать

2. Вивчення порядку організації основного виробництва з виготовлення продукції

Особливістю виробництва даної продукції є те, що максимальна завантаженість обладнання та потоковий метод її технології забезпечують досягнення якісних показників таких як фізико-механічних властивостей, зовнішнього вигляду, економного витрачання матеріальних та енергетичних ресурсів. Необхідно зауважити на те, що й сам виробничий цикл не є довготривалим з моменту поставок сировини і до виходу готового продукту. Сировина і готова продукція зберігаються в закритих приміщеннях, ємкостях, тарі.

При створенні штучних шкір на ПАТ ”Вінітекс” не прагнуть до того, щоб цілком відтворити структуру натуральної шкіри, оскільки це надзвичайно важко, а, крім того, сама ця  структура не позбавлена недоліків, до яких, насамперед, відносяться висока неоднорідність по топографічних ділянках шкіри і нестійкість до дії вологи і підвищених температур. Тому, задача створення високоякісних штучних шкір, здатних замінити натуральні, розв'язується шляхом ретельного вивчення структури натуральної шкіри, що забезпечує комплекс її дуже цінних властивостей, виявлення найбільш загальних закономірностей в особливостях прояву цим матеріалом високих показників фізико-механічних і гігієнічних властивостей і створення науково обґрунтованого підходу до розробки оптимальної структури штучного матеріалу, що наближається по властивостях до натурального, а по деяких і перебільшує.[4,с.57]

До виготовлення штучних шкір включають різноманітні компоненти: полімери і їх суміші; наповнювачі, пігменти і барвники; пластифікатори і пом'якшувачі; вулканізаційні речовини; пароутворюючі речовини; стабілізатори; відходи виробництва для  зниження витрат первинної сировини.

Використовуючи суміші полімерів, що утворять взаємопроникненні безперервні сітки, вдається одержувати матеріали, що об'єднують такі цінні властивості, як масло- і бензостійкість, атмосферо- і азоностійкість, негорючість і морозостійкість.

На ПАТ ”Вінітекс” велика увага приділяється підвищенню ефективності гнучкості виробництва, що дає можливість пристосовувати виробничий процес до змін економічних, організаційних умов. Гнучкість забезпечує скорочення часу і витрат на переналагодження устаткування під час випуску деталей.

Отже, виробництво штучної шкіри – це потокове виробництво, тому основною ланкою є потокова лінія, - це сукупність робочих місць, що розташовані за ходом технологічного процесу і призначені для виконання закріплених за ними операцій.

Основним параметром потокової лінії є такт потокової лінії. Він визначається за формулою:

, (2.1)

де,

- плановий(дійсний) фонд часу роботи лінії за розрахунковий період;

- кількість виробів, що випускається (запускається) за той самий період на лінії, шт.

На ПАТ ”Вінітекс” планується удосконалення виробничого процесу на основі автоматизації. Це є позитивним зрушенням, оскільки це забезпечить збільшення обсягів виробництва, скоротить втрати живої праці, підвищить якість робіт.[4,с.134-141].