Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт Нат..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
337.41 Кб
Скачать

5. Організація маркетингової діяльності підприємства

Важливе значення для підприємства є його маркетингова політика, тобто просування товарів на ринок, пошук ефективних каналів збуту.

Основними характеристиками продукції, що впливає на її реалізацію на ринку є її ціна і якість. На сучасному етапі ціна 1 м.кв. галантерейної штучної шкіри 9,18 грн.

Рис. 5.1. Організаційні структури відділу маркетингу ПАТ «Вінітекс»

Зі структури видно, що відділ маркетингу тісно взаємопов’язаний з іншими функціональними підрозділами підприємства.

Обов’язки начальника відділу маркетингу такі: організовувати комплексне вивчення і аналіз вітчизняних і зарубіжних ринків,вивчати рівень цін на продукцію, реакцію на появу нової продукції, організовувати виробництво на вимогу споживачів, визначати стратегію і тактику збуту продукції, рекламувати продукцію.[8,с.97-115].

Обов’язки начальника економічного відділу такі: розробляти бізнес-план, визначати ціни на готову продукцію, складати калькуляцію вартості замовлень, проводити систематичний економічний аналіз господарської діяльності підприємства. Обов’язки економіста відділу збуту такі: здійснювати своєчасну поставку продукції споживачам у замовленому ними асортименті, брати участь в організації виставок, розповсюдженні інформації про виробника,вести щоденний облік відвантаження продукції.

В залежності від кількості замовленого матеріалу формується і відпускна ціна на нього, яка зменшується із збільшенням обсягів замовлень. Отже, вихід на високі обсяги виробництва штучних шкір економічно вигідно як з боку отримання здешевлених сировинних ресурсів, так і з боку ефективності виробництва готового продукту. Формування відпускної ціни на нього знаходиться в прямій залежності від значних обсягів його виробництва.

Конкурентами цього виробу є імпортні товари, які не дуже високої якості, але перемагають по зовнішньому вигляду і відносно невисокій ціні. Існуюча технологія виробництва не в змозі повністю задовольнити вимоги споживачів. Випущений продукт має добрі фізико-механічні властивості, але йому заважає зовнішній блиск і твердість.[8,с.38].

Немаловажне значення в розширенні ринків збуту має ширина шкіри. Поряд з 1-метровою є попит на 1,5-метрову, виробництво якої розпочате з 2002 року.

Поступово впроваджуються в життя розроблені заходи з підвищення ефективності виробництва. Досягнуто домовленості про співпрацю з НДІ м. Києва з розробки нових видів продукції та її збут.

Перед маркетинговою службою поставлені конкретні завдання щодо розширення сировинної бази та ринків збуту з метою придбання дешевої і якісної сировини, яка дасть змогу знизити відпускну вартість товару і досягнути кращої якості та вийти на ринки збуту з метою придбання лідерської позиції.

Беручи до уваги специфіку виробництва штучних шкір, яка передбачає досягнення ефективного виробництва при умові максимального використання потужностей, бізнес орієнтований на ринок промислового виробництва, зокрема, автотранспортні підприємства, залізничні підприємства, як по виготовленню так і ремонту рухомого складу; метрополітен, вугледобувні шахти, атомні електростанції, ін. На сучасному етапі цей бізнес не в повній мірі задовольняє попит з боку споживачів (вимоги до якості і ціни, яка залежить від нарощення об'ємів виробництва, а якість - від застосування нових технологій).

Потенційним споживачем продукції є машинобудівна галузь.

Розрізняють таку продукцію, яка пропонується на ринок:

  • для авто- , мототехніки, електропоїздів, на залізничному транспорті, пасажирських літаків в звичайному, тропічному і вогнетривкому виконанні;

  • для виготовлення палітурок книжок, зошитів;

  • для халяв робочого взуття, верху кросівок, внутрішніх деталей, устілкового матеріалу, низу взуття ;

  • для оббивки меблів, дверей, подушок сидінь, спинок крісел;

  • для різноманітних галантерейних виробів та декоративно-оздоблювальних робіт широкої гами кольорів із друком;

  • для виготовлення шахтних повітропроводів;

  • для виготовлення футлярних матеріалів;

  • для виготовлення матеріалу іншого цільового призначення під конкретне замовлення.

Основними споживачами нашої продукції є посередницькі оптові фірми та частково підприємства. В перспективі планується виходити зі своїм продуктом безпосередньо на підприємства, інтерес яких підвищиться на пропозиції диференціації цін, спеціальних умов оплати та високу якість. Основними конкурентами є українські фірми-імпортери та іноземні компанії, споріднені заводи в країнах СНД. Їх частка на ринку складає 85%. Позитивними характеристиками імпортної продукції є її низька ціна, яка обумовлена використанням вітчизняної сировини з різних джерел придбання, але якість не завжди відповідає вимогам для використання на виробничо-технічні цілі в різних галузях промисловості.

Даючи оцінку споживчому ринку штучних шкір і інших технічних матеріалів в Україні, спостерігаємо тенденцію росту імпорту. Завіз даного продукту з країн близького і далекого зарубіжжя стабільно росте.[18].

Так, імпорт в 2000 році до 1999 р. складав 120%, що стосується 2001 року, то за 9 місяців його об'єми визначені в сумі 3707,24 тис.дол.США, а за весь 2000 рік - 3867,54 тис.дол.США.

Основним каналом розподілу продукції є прямі зв'язки з підприємствами-споживачами. Залишаються і оптові споживачі-посередники.

Інформація про виготовлену продукцію розміщена на офіційному сайті ПАТ «Вінітекс».