Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухгалтерський облік Ден.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
890.88 Кб
Скачать

Тема 7: Облік запасів

Мета: оволодіти знаннями з організації та методології обліку запасів

План вивчення теми :

  1. Документальне оформлення операцій із запасами.

  2. Облік запасів на складі і в бухгалтерії.

  3. Облік транспортно-заготівельних витрат.

  4. Особливості обліку малоцінних швидкозношуваних предметів.

  5. Розкриття інформації про запаси у фінансовій звітності.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При вивченні першого питання студенти повинні ознайомитись із типовими первинними документами, якими оформлюються операції із запасами. Облік запасів ведеться на підставі первинних документів затверджених наказами Міністерства статистики України від 21.06.96р. № 193 “Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини і матеріалів” та від 22.05.96 р. № 145 ”Про затвердження типових форм первинних документів з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів”.

Первинні документи призначені для оформлення операцій по надходженню, внутрішньому переміщенню та відпуску запасів і є підставою для ведення аналітичного обліку. Необхідно звернути увагу на зміст окремих груп документів призначених для оформлення надходження і вибуття запасів.

При вивченні другого питання студенти повинні засвоїти порядок ведення аналітичного обліку запасів на складі та в бухгалтерії.

Аналітичний облік запасів здійснюється на місцях їх зберігання в розрізі найменувань або однорідних груп в картках (книгах) складського обліку в натуральних вимірниках (кг, м, л, т тощо) по видах запасів та матеріально-відповідальних особах, з якими складаються договори про матеріальну відповідальність. Картки відкриваються на календарний рік. До кожної картки заноситься залишок окремого виду запасів на початок року і протягом місяця

на підставі кожного первинного документу здійснюється запис про їх надходження чи вибуття та визначається залишок на кінець дня. Після реєстрації у картках складського обліку, первинні документи передаються до бухгалтерії, де перевіряються за змістом і законністю операцій та правильністю оформлення.

В кінці місяця вповноважена особа складає сальдову відомість та подає її до бухгалтерії.

Облік запасів в бухгалтерії здійснюється як в натуральних показниках так і вартісному (оціночному). Інформація про рух запасів з первинних документів систематизується у регістрах бухгалтерського обліку і відображається в синтетичному обліку (на рахунках бухгалтерського обліку).

Вивчення третього питання призначене ознайомити студентів з обліком транспортно-заготівельних витрат, пов'язаних із придбанням, зберіганням та відпуском запасів. Під час придбання виробничих запасів здійснюються витрати на їх доставку до місця призначення, оплата тарифу (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи, витрати на страхування ризиків тощо - транспортно-заготівельні витрати (ТЗВ). Згідно П(с)БО 9 "Запаси" такі витрати можуть обліковуватись двома способами:

1. Включатись до собівартості придбаних запасів (первісної вартості).

2. Відображатись на окремих субрахунках обліку запасів.

При першому способі вартість ТЗВ, що відноситься до списаних запасів, списується у складі вартості запасів за напрямками їх використання.

Застосування другого способу передбачає щомісячне розподілення ТЗВ між вартістю запасів, що залишились на кінець місяця і вартістю запасів, що були списані протягом звітного місяця. Таке розподілення здійснюється за допомогою середнього відсотку. Середній відсоток розраховується за формулою:

Середній відсоток ТЗВ = Сума ТЗВ на початок місяця + Сума ТЗВ за поточний місяць

Залишок запасів на початок Вартість придбаних

місяця за обліковими цінами запасів у поточному місяці

Сума ТЗВ на списання = Середній відсоток х Вартість списаних запасів за

ТЗВ обліковими цінами

Сума ТЗВ, що відноситься до списаних запасів, списується на ті рахунки обліку, у кореспонденції з якими відображено вибуття цих запасів.

Певні особливості обліку мають малоцінні та швидкозношувані предмети. При вивченні четвертого питання студенти повинні ознайомитись з порядком обліку малоцінних швидкозношуваних предметів (МШП): навчитись формувати їх первісну вартість, відображати операції з МШП на рахунках бухгалтерського обліку. Особливу увагу слід приділити порядку списання МШП з обліку.

Списання малоцінних та швидкозношуваних предметів

Списання вартості МШП при видачі їх в роботу

В синтетичному обліку вартість МШП, що використовуються менше одного року (або одного операційного циклу, якщо він триває більше року), списується згідно П(с)БО 9 повністю під час їх видачі в роботу

В аналітичному обліку МШП продовжують обліковуватись в натуральних вимірниках за матеріально-відповідальною особою, за якою вони закріплюються для зберігання

Списують МШП на підставі акту проводками: Дт 23, 91 ,92 ,93, 94 тощо Кт 22

Важливим моментом обліку запасів є розкриття інформації про них у фінансовій звітності. Тому при опрацюванні п'ятого питання слід звернутись до П(с)БО 9 "Запаси", в якому визначені методологічні засади формування інформації про запаси в обліку і звітності та П(С)БО 2 "Баланс" розділу "Визнання статей балансу", а також "Зміст статей балансу", "Оцінка і розкриття статей балансу".

У стабільному економічному середовищі , що характеризується незначним рівнем інфляції, запаси доцільно оцінювати за вартістю їх придбання. При інфляції цей метод не дає об’єктивної картини реальної вартості запасів. Тому на дату балансу запаси показують у балансі за найменшою з двох оцінок:

- первісною;

- чистою вартістю реалізації

За чистою вартістю реалізації запаси обліковуються у разі, якщо на дату балансу їх ціна зменшилась, вони зіпсовані, застарілі або якимсь іншим чином втратили первісну очікувану від них вигоду. Чиста вартість реалізації визначається по кожній одиниці запасів у такому порядку:

Чиста вартість реалізації = Очікувана ціна реалізації - Витрати по цій реалізації

Сума уцінки списується на витрати звітного періоду з одночасним відображенням її на забалансових рахунках. Таким чином, при проведенні щорічної інвентаризації виробничих запасів в першу чергу списуються ті запаси, яких немає в наявності, а морально застарілі і зіпсовані уціняються до можливої ціни реалізації. У наступних звітних періодах визначається нова оцінка чистої вартості реалізації. Потім вона звіряється з первісною і балансовою вартістю (для уцінених). У випадку, якщо чиста вартість раніше уцінених виробничих запасів збільшилась, на суму збільшення чистої вартості реалізації в межах сум попередніх уцінок робиться сторнувальний запис.

Вправи до самостійної роботи

Вправа 1

При складанні балансу бухгалтер виявила, що чиста реалізаційна вартість залишку виробничих запасів на дату балансу на 2300 грн. менше, ніж їх первісна вартість. Вона списала вказану різницю на відповідні рахунки витрат періоду, а у балансі в статті “виробничі запаси” відобразила чисту вартість реалізації виробничих запасів.

Яки методологічними засадами керувалась бухгалтер при складанні звітності та наскільки правильно обчислена оцінка статті “виробничі запаси”?

Вправа 2

Підприємством придбані письмові прибори для службовців офісу в кількості 5 шт. на суму 300 грн. Термін їх корисного використання встановлено в розмірі, що не перевищує одного року. На підставі накладної на внутрішнє переміщення всі прибори передані зі складу до офісу та видані в роботу. За даним первинним документом бухгалтер списав кількість і вартість всіх приборів у поточному місяці на адміністративні витрати.

Чи порушено порядок документального оформлення та відображення в обліку вказаних операцій? Якщо так, то поясніть яким чином можна виправити помилки.

Вправа 3

Згідно облікової політики підприємство списувало у минулих звітних періодах вартість використаних будівельних матеріалів за методом середньозваженої собівартості одиниці запасів. У звітному році було застосовано для оцінки вибувших матеріалів метод ФІФО.

Чи має дана ситуація методологічну основу і які аргументи повинні бути наведені у примітках до фінансової звітності?

Вправа 4

У відомості аналітичного обліку бензину А-76, що ведеться в бухгалтерії підприємства “Уран”, наведена така інформація про його рух у звітному місяці:

Таблиця 13.6

Інформація про рух бензину у квітні місяці

Зміст операції

Дата

Ціна, грн/л

Надійшло

Вибуло

Залишок

к-сть,

л

сума, грн.

к-сть,

л

сума, грн.

к-сть,

л

сума, грн.

Залишок на початок м-ця

х

х

х

х

х

х

30

100

76,00

270,00

1.Видано у виробництво

15.04

?

120

?

?

?

2.Отрим. від постачальників

17.04

2,56

250

640,00

?

?

3.Списано на техобслуговування виробничого обладнання

20.04

?

2

?

?

?

4.Видано у виробництво

20.04

?

200

?

?

?

4.Отрим. від постачальників

26.04

2,70

200

540,0

Усього

х

х

х

х

Залишок на кінець м-ця

х

х

х

х

х

х

Необхідно:

1. Визначити при застосуванні якого з методів оцінки собівартості одиниці запасів згідно П(С)БО 9 “Запаси”(ФІФО чи середньозваженої с/с), вартість бензину списаного на витрати у звітному місяці буде найбільшою?

Вправа 5

Згідно із наказом про організацію бухгалтерського обліку підприємства ТОВ “Ліга” на поточний рік, облік транспортно-заготівельних витрат (ТЗВ) на придбання виробничих запасів здійснюється на окремому рахунку. Бухгалтер протягом кожного календарного місяця збирає ТЗВ на окремому рахунку, а в кінці місяця списує всі накопичені суми на рахунки витрат , на які списувались запаси в цьому місяці.

Яку помилку припускає бухгалтер при списанні ТЗВ та як вона впливає на оцінку статті балансу “Виробничі запаси”?

Вправа 6

Під час інвентаризації виробничих запасів на складі № 1 підприємства “Тірон” виявлено нестачу запасних частин первісною вартістю 186 грн. та надлишки фарби ПКФ-115 на суму 144 грн. Інвентаризаційний опис, порівняльну відомість і пояснювальну записку матеріально-відповідальної особи комісія подала до бухгалтерії. На підставі цих документів бухгалтер відобразила в обліку нестачу на суму 42 грн. та віднесла її в рахунок заробітної плати матеріально-відповідальної особи.

Чи були допущені, на Вашу думку, порушення порядку відображення в обліку результатів інвентаризації? Як потрібно зробити правильно і якими бухгалтерськими проводками потрібно відобразити ситуацію, що склалась?

Питання для самоперевірки

  1. Якими первинними документами оформлюється надходження та вибуття запасів?

  2. В якому порядку здійснюється облік запасів на складі та в бухгалтерії?

  3. Які способи обліку ТЗВ ви знаєте? Розкрийте їх сутність.

  4. В чому полягають особливості обліку малоцінних швидкозношуваних предметів?

  5. За якою оцінкою запаси відображаються у фінансовій звітності ?

Література: [1, 15, 40, 41, 43, 45, 48]

Модуль 2

Змістовий модуль 1