Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухгалтерський облік Ден.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
890.88 Кб
Скачать

Тема 5. Документація та інвентаризація, техніка і форми бухгалтерського обліку

Мета: засвоєння і поглиблення знань про суть та значення документації, форм бухгалтерського обліку

План вивчення теми:

  1. Класифікація документів.

  2. Обробка та зберігання бухгалтерських документів.

  3. Облікові регістри, їх суть, види, форми і призначення.

  4. Способи виправлення помилок в облікових регістрах.

  5. Облік результатів інвентаризації.

  6. Форми бухгалтерського обліку: суть і характеристика.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При самостійному вивченні визначених питань теми необхідно звернути увагу на роль і значення документів у бухгалтерському обліку.

Правові засади регулювання, організації документування регламентовані Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (ст.. 9), а також Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, іншими інструктивними матеріалами.

Сутність класифікації документів полягає в тому, що вона допомагає глибше зрозуміти суть документів, порядок їх складання та використання. Існує близько десяти ознак, за якими класифікують документи, але в основному за основу при класифікації беруть п'ять-шість ознак.

Особливу увагу приділяють оформленню документів, тому, що у разі відсутності будь-якого реквізиту первинний документ втрачає свою доказову силу і не може бути підставою для здійснення записів у бухгалтерському обліку.

Обробка документів починається на етапі їх приймання. Первинні документи, що надходять до бухгалтерії, підлягають перевірці:

- за формою;

- арифметично;

- по суті господарської операції.

Первинні документи проходять стадії оформлення, приймання, обробки, поточного зберігання документів у бухгалтерії і здачі їх до архівів підприємства.

Термін зберігання встановлюється згідно з нормативними документами, затвердженими Наказом Головного архівного управління при КМ України від 20.07.98 р. №41 зі змінами.

Суть облікових регістрів полягає в узагальненні інформації в бухгалтерському обліку. Форма регістрів розробляється Міністерством фінансів України та іншими міністерствами і відомствами. В залежності від призначення облікові регістри класифікують за різними ознаками.

При обліковій реєстрації господарських операцій можуть бути допущені помилки. В бухгалтерському обліку застосовують такі методи їх виправлення:

- коректурний;

- додаткових запасів;

- "червоного сторно".

Вправи для самостійної роботи

Вправа 1

При оприбуткуванні готової продукції, яка надійшла з виробництва, зроблено запис: дебет рах. 26 "Готова продукція" та кредит рах. 23 "Виробництво" на суму 27 900 грн., а потрібно було записати суму 26 400 грн. Яким записом можна виправити помилку?

Вправа 2

Нарахована заробітна плата адміністративному персоналу підприємства в сумі 7 200 грн. Бухгалтер відобразила цю суму таким записом: дебет рах. 23 "Виробництво" та кредит рах. 661 "Розрахунки з оплати праці", але виявилось, що такий запис був помилковим. Якими записами можна виправити цю помилку?