Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1Однорідні члени речення із сполучниковим.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
124.53 Кб
Скачать

9. Спишіть текст. Визначте його стиль. Назвіть стильові ознаки. Яким є завдання

публіцистичного мовлення? У яких сферах життя використовується публіцистич

ний стиль мовлення? Поясніть лексичне значення виділених слів. Останній абзац

запишіть фонетичною транскрипцією.

Політика — це діяльність у сфері стосунків між великими групами людей: класами, націями, державами, партіями. У політиці сконцентровані корінні, насамперед економічні інтереси мільйонів людей. Від характеру політики значною мірою залежить доля сучасних і майбутніх поколінь. То чи ж варто дивуватися з того, що вплив політики на всі сфери суспільного життя, в тому числі й на мораль, за сучасних умов безупинно зростає? Відповідно в етиці більшого значення набувають морально - політичні проблеми.

Дуже важливою є проблема узгодженості національно-державних, регіональних класових інтересів з інтересами глобальними, загальнолюдськими. Безперечно необхідно, щоб в урегулюванні взаємостосунків між народами й державами разом з розумною міжнародною політикою й міжнародним правом діяла і мораль.

10. Спишіть. Визначте стильову приналежність тексту, обгрунтуйте свою думку.

Визначте, які з наведених речень двоскладні, а які — односкладні. Проаналізуйте

їх за структурою і за значенням. Укажіть типи підмета і присудка, значення і

граматичні особливості всіх другорядних членів речення. Зробіть фонетичний

розбір виділених слів.

Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.

Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.

(Конституція України)

11. Спишіть, вставляючи пропущені букви. Поясніть орфограми і пунктограми.

Схарактеризуйте засоби зв'язку частин складних речень. Накресліть схеми

складних речень. Випишіть дієслівні форми, зробіть морфологічний розбір.

" Людина є таємниця. Її необхідно ро...гадати, ї коли будете ро...гадувати все жит..я, то не кажіт..., що втратили час...". Ці слова Ф.М. Достоєвс...кого...повнені справжн...ої мудрості, вони мают... загал...ний філософс...кий зміст. Людина є предметом вивчен..я різних галузей знан...: соціології, психології, фізіології, м...дицини. Питан...я про місце людини в суспіл...стві — одне з основних в політології. Цін...іст... людини, спосіб її думок і почут.ів залежат... від об'єктивних історичних умов, в яких вона живе, від особливостей тієї соціал..ної групи, інтереси яких вона свідомо чи несідомо виражає.

Українська мова і математика та фізика.

1. Словниковий диктант.

Визначте, з якої мови запозичено слова. З'ясуйте їх лексичне значення. Поставте наголос. Складіть шість речень, ввівши в них подані іншомовні слова (на вибір). Зробіть синтаксичний розбір цих речень.

Аналіз, атмосфера, атом, горизонт, графік, диск, електрика, епідіаскоп, магніт, термометр, акумулятор, вентилятор, градус, дистиляція, екватор, конденсація, мінус, плюс, радіація, секунда, температура, шкала, клапан, колба, компас, лінза, ракета, штатив, блок, контейнер, лазер, ліфт, прожектор, батерея, бінокль, дережабль, екран, ізолятор, лупа, фільтр, флюгер, шлюз.

2. Визначити стиль тексту. Виділіть слова-терміни. З'ясуйте, з яких мов запозичені

слова іншомовного походження. Поясніть вживання великої букви. Запишіть чис -

лівники словами. Зробіть синтаксичний розбір другого речення.

Риб'ячі електростанції.

У водах Середземного і Червоного морів, Індійського і Тихого океанів живе електричний скат — торпеда. Ця риба, завдовжки від ЗО см до 2 м, дає досить сильний електричний струм ( 35 вольт і більше ), який захищає її від ворогів. Електрична енергія торпеди акумулюється в особливих органах — " електричних батареях ".

Дрібні електричні скати водяться й у нас —у Чорному морі та в Керченській протоці. Тут їх називають морськими лисицями. Проте їхні електричні органи такі слабкі, що неспроможні вбити здобич або відігнати хижака. Електрику, мабуть, вони використовують тільки як засіб сигналізації.

3. Словниковий диктант.

Підкресліть у словах орфограми, поясніть їх правилом. Складіть 5 -б речень з даними словами (на вибір), зробіть їх синтаксичний розбір.

Акустика, вентиль, бінокль, дизель, дифузія, зеніт, лабіринт, кібернетика, кінескоп, цикл, фізика, антена, апаратура, грам, маса, процес, альфа-проміння, блок-схема, блок-контакт, вакуум-насос, кілограм-сила, газовбирач, гідростанція, гідротурбіна, радіозв'язок, радіопередавач, мікрофотознімок, аеророзпилювач, телебачення, фотоапарат, фотоелемент

4. Словниковий диктант.

Поясніть правопис слів. Вкажіть спосіб їх творення. Розберіть слова за будовою.

Антипротон, антиречовина, антитіло, античастинка, надзорі,

надпровідність, надструм, надтиск, надгалактика, негнучкість, непрозорість, непровідність, підоболонка, підстанція, регенератор, рекомбінація, реконструкція, ультразвук, ультрафільтр, ультрамікрон, амперметр, вольтметр, рентгенолог, кулонметр, мілікюрі.

5. Вибірковий диктант.

Випишіть запозичені слова з інших мов слова - терміни та тер мін о сполучення.

За якими ознаками ви їх розпізнаєте? Вкажіть слова іншомовного походження,

які стали загальновживаними; слова іншомовного походження, які ще не набули

значного поширення. Поясніть їх правопис.

У центрі Каракумів кілька років безвідмовно працює перша у світі наземна СЕС (сонячна електростанція). Потужність її зовсім невелика —усього півкіповата. Та вона дає змогу підняти за день із двадцятиметрової глибини понад двадцять кубометрів солоної води. Уявляєте собі, як діє ця станція? Сонячне проміння вловлюється дзеркалами - концентраторами, у фокусі яких розташована фотобатарея, що генерує струм. Ним живиться двигун водопідйомника. Дзеркала разом із фотобатареєю, подібно до головки соняшника, автоматично стежать за небесним світилом, знаходять його після проходження хмар, а вранці з першими сонячними променями повертаються на схід.

Піднята з глибин солона вода надходить у сонячний опріснювач — забетоновані лотки, покриті похило розташованим склом. Проміння крізь скло нагріває воду, яка випаровується і, конденсуючись на ньому, стікає в приймач. Одержану дистильовану воду змішують із розсолом. Ось таким способом забезпечують питвом дві тисячі знаменитих каракумських овець.