Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1Однорідні члени речення із сполучниковим.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
124.53 Кб
Скачать

1. Спишіть текст, вкажіть, чи с в ньому слова, вжиті в переносному значенні.

Знайдіть у тексті антоніми. Доберіть синоніми до слів відмінність і

зустрічаються. Поясніть орфограми у виділених словах.

Кам'яне дерево.

Багато всяких дерев у наших лісах, і різняться вони не тільки тим, що одні — листяні, а інші — хвойні, одні ростуть на півночі, інші — лише на півдні, що різної форми та кольору їхнє листя й глиця, не одинаково забарвлена кора.

Є ще одна відмінність, одні породи дерев — тверді, наприклад, дуб або самшит, інші — м'які, це берега, вільха, осика, тополя. І зустрічаються дерева м'якої породи частіше, ніж твердої....І ось учені винайшли спосіб перетворити будь-яку деревину на матеріал такий твердий і міцний, що ним замінюють навіть метали. Цей матеріал — суцільна пресована деревина. Один її сорт навіть зветься "кам'яним деревом".

(Т. Утевська)

2. Прочитайте, випишіть слова професіоналізми. Скажіть, з діяльністю людей

якої професії вони тут пов'язані. Назвіть усі повнозначні частини мови, вкажіть

на їх синтаксичну роль.

Око людини подібне до фотографічного апарата. У фотоапараті світлові промені потрапляють у об'єктив і заломлюються.

Віддаляючи або наближаючи об'єктив до світлочутливої плівки, дістають на ній чітке зображення. В оці роль об'єктива виконує кришталик. Він нерухомий, але може міняти свою кривизну — і тому на сітчастій оболонці виходить чітке зображення і близьких і далеких предметів.

Очі й вуха в різних тварин мають неоднакову будову. Щоб оцінити зір і слух різних тварин, треба порівняти їх зі своїми власними.

(В. Сабунаєв)

3. Вкажіть слова, утворені суфіксальним способом. Визначте значення суфіксів.

Яку роль у тексті відіграють сполучники? Розберіть синтаксично останнє

речення. Вкажіть у тексті ряди однорідних членів речення.

Конвалія — багаторічна рослина. Вона має два, часом три великих листки, що виростають з повзучого підземного кореневища. Щороку кореневище утворює біля основи стебла невелику бруньку. За літо брунька поволі перетворюється на довгий підземний паросток. А навесні кінець паростка починає викидати зелені листочки. Але стебло з квітками з'явиться ще не скоро. Мине два - три роки, і біля стебла утвориться велика брунька. З неї проростає гнучка стеблина і вкривається білими квітами. Майже чотири роки росте, розвивається конвалія, поки на ній зацвітуть запашні дзвіночки.

4. Вкажіть у тексті складні слова, поясніть їх правопис. До якого типу і стилю

мовлення належить текст? Зробіть морфологічний розбір виділених слів.

Життя квітів починається з пролісків, пролісок — квітка ніжна, але смілива й нетерпляча. Ще не зійде сніг, а вже крізь весняну снігольодову скоринку пнеться цупкий паросток. Сьогодні це біло-жовтий хвостик, завтра це біло-зелена гостриця, післязавтра це вже довгий зелений листок з тоненькою стрілкою всередині. Ще за день брунька на кінці стрілочки розквітає враз твердою білою китицею.

(Ю. Смолич )

5. Спишіть текст. Визначте термінологічну лексику. Яку галузь народного

господарства вона обслуговує?

Знайдіть складні слова. Як вони утворилися? Поясніть їх правопис. В яких значеннях може вживатися слово грунт?

Земля, грунт — це дуже складний організм, що утворюється під впливом клімату, рельєфу, часу, вихідної материнської породи та екологічних впливів. Якщо повітря і вода здатні порівняно швидко самоочищатися, а ліси поновлювати себе, то благополуччя грунтового шару залежить тільки від людини. Людина може швидко збагатити добривами грунт, що виснажився, однак безсила створити його заново.

(В. Логвиненко)

6. Вкажіть спочатку діалектичні назви птаха, а потім — літературну. За якими

ознаками народ іменує птахів?

Зразок: жовтогрудок, беривіз, вівсянка.

Жовтогрудок, бо у ттаха груди жовтого кольору;,беривіз, бо птах ніби виспівує: “Бери віз! Бери віз”; вівсянка, бо мостить зніздо у вівсі.

Одуд, удод, видвуд, одгуд, дундало, вудко, худко, ходутут, одітут, вуток, дудлик; вишняк, дубоніс, черешень, черешняр; мухоловка, кривов'яз (в'язи — шийні позвонки ); горихвістка, дрижихвіст, трясихвістка; широконіс, лопоніс, плосконіска, плесконоса (качка), плутоніс.

7. Перепишіть, розкриваючи дужки, вставляючи пропущені букви. Якими

частинами мови є виділені слова? Запишіть перше речення фонетичною

транскрипцією.

Сон.

Ця рослина дуже любить ст...пові трав'янисті схили та узлісся. Вона дуже гарна. Ст...бло та листя її густо опуш..ні, дзвоноподібна квітка має шовковисті п..люстки — (в) середині лілові, а (зі) споду сизуваті.

Квітка тонко відгукуєт...ся на зміну погоди. На дощ чи (не ) году вона міцно стуляє п..люстки і сх...ляєт...ся (по) нижче до з...емлі — "засинає ". Така пов..дінка влучно відб...ваєт...ся у назві рослини — "сон".

Сон масово зр...вають на букети. Як цін..ий для науки вид, рослина потр...бує охорони.