Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1Однорідні члени речення із сполучниковим.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
124.53 Кб
Скачать

4. Виписати з тексту дієслова, визначити їх граматичні категорії. Поясніть

значення виділених слів.

Чи чув ти слово "графіка "? Це, мабуть, один з найпоширеніших видів мистецтва.

Графіка тебе оточує скрізь. Це — ілюстрації в книгах, газетах, журналах, плакати, різноманітні промислові етикетки, дипломи, грамоти, поштові марки.

Графічне зображення можна виконати різними матеріалами; олівцем, тушшю, спеціально приготовленою вуглиною, акварельними і гуашевими фарбами. Характерними особливостями його є штрих, лінія, контраст чорного і білого, але гравюра може також бути кольоровою і навіть різнокольоровою, наприклад, ілюстрація до книжки.

Один з видів графіки — гравюра. Художник наносить зображення, вирізаючи його на дерев'яній дошці, металевій пластині або лінолеумі. Відбиток з них називається гравюрою і естампом.

5. Вибірковий диктант. Виписати з тексту сполучники, схарактеризуйте їх.

Зробіть фонетичний розбір виділених слів.

Кожний з живописних жанрів має свої особливості і вимагає особливого обдаровання художника. Відомо, що один з найскладніших жанрів — портретний. У портреті художник не тільки передає схожість (без чого не буде портрета), а й розкриває суть людини, її внутрішній світ, думки і почуття. Для цього художник-портретист використовує всі засоби живописного вирішення. Він створює образ за допомогою і точного малюнка, і композиції, і найтонших колірних відношень, і фактури, і колірного та тонального контрасту. Для створення контрасту художник використовує фон, наприклад, природу, або робить фон нейтральним, різко протиставляючи йому постать або обличчя людини.

6. У поданому тексті числівники записати словами. Провідміняйте виділені

числівники. Поясніть вживання великої букви.

Ісаак Ілліч Левітан народився 18(30) серпня 1860 року в містечку Кибарти колишньої Ковенської губернії. На початку 70-х років сім'я його переїздить до Москви, але невдовзі помирають батько й мати. Левітан залишився з братом і двома сестрами. Почалася боротьба за життя. П'ятнадцятирічний Левітан учився тоді в Московському училищі живопису, ліплення і архітектури. "Говорили про його велике обдаровання і про його великі злидні", — читаємо ми у спогадах. Бідувати довелося багато років, перш ніж прийшло визнання.

7. Розвиток зв'язного мовлення.

Твір за картиною І.Рєпіна "Козаки пишуть листа турецькому султану". Списати твір, використовуючи однорідні члени речення.

— Кого з відомих історичних осіб зробив художник персонажем свого полотна?

— Коли й де відбувається зображена подія?

Словникова робота. Поясніть архаізми,які бажано використати у творі:

Свита, жупан, кунтуш, кобза, самопал, мушкет.

— Який тип мовлення повинен бути основним у творі?

— Де варто ввести роздум як авторську оцінку?

— Яка головна думка твору?

Українська мова і фізичне виховання.

1. Перепишіть текст. Виділіть слова іншомовного походження. Встановіть, з

якої мови запозичене кожне з них, користуючись " Словником іншомовних

слів". З'ясуйте їх лексичне значення. Випишіть із тексту прислівники,

зробіть їх морфологічний розбір. Виділені слова розберіть за будовою.

Найулюбленіша, найпопулярніша гра в усьому світі — футбол. А коли з'явилася ця гра? Вона виникла в Англії дуже давно, десь у XII столітті, значить, існує вона приблизно 800 років. У містах Англії у футбол грали спочатку на базарних площах і навіть на кривих та вузьких вуличках тогочасних міст.

У грі брали участь іноді до ста і більше гравців. Грали звичайно, починаючи з середини дня і до заходу сонця. Спеціально вироблених правил гри не було, була боротьба за м'яч.

(А. Коваль)