Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
одяг.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать
  1. Дайте визначення терміну „дублення”.

Дублення полягає у взаємодії дубильних речовин з функціональними групами білка колагену, внаслідок чого утворюються поперечні зв язки між суміжними ланцюгами макромолекул структури колагену, що призводить до незворотних змін фізичних і хімічних властивостей дерми.

  1. Охарактеризуйте хромове та алюмінієве дублення.

Хромове дублення. Дубильну здатність мають водні розчини комплексних солей тривалентного хрому, але практичне застосування одержали сульфати хрому (СгОН804) і солі хрому й органічних кислот. Шкіри хромового дублення мають сіро-блакитне або блакитно-зеленувате забарвлення, найвищу температуру зварювання обводненої шкіри (до 130°С), високу пористість, паро- і повітрепроникність, м'якість, міцність і тягучість. Недоліками хромових шкір є висока намокаємість і водопроникність, низька стійкість до стирання, зниження пружності при змоченні. Ці недоліки зв'язані з високою пористістю хромових шкір. Хромовим способом дублення виробляють шкіри для верха взуття, підкладки, одяг, галантерейні та технічні шкіри; хромовий дубитель у комбінації з рослинними і синтетичними дубителями застосовують при виробленні юхти, шкір для низу взуття, шорно-сідельних і технічних шкір.Алюмінієве дублення — одно з найдавніших. Використовують основний сульфат алюмінію й алюмінієві квасці - (К2804-АІ2(804)з-24Н20). Шкіри алюмінієвого дублення мають білий колір, низьку температуру зварювання (72-80°С); відрізняються великою м'якістю і тягучістю; при намоканні навіть у холодній воді вони роздублюються, а при наступному висушуванні стають твердими і грубими. Алюмінієве дублення, як самостійне, має обмежене застосування. Його використовували для виробки лайки - шкіри для рукавичок. Підвищити термостійкість і стійкість до дії води шкір алюмінієвого дублення можна, по-перше, при комбінуванні алюмінієвих дубителів із хромовим, титановим, цирконієвим, по-друге, при використанні для дублення основних солей алюмінію й органічних кислот. У другому випадку температура зварювання шкіри підвищується до 83°С, і вона не роздублюється під дією води. Однак з усуненням недоліків шкір," видублених основним сульфатом алюмінію й алюмінієвими квасцами, втрачаються і їхні переваги: знижуються м'якість і тягучість

  1. Охарактеризуйте жирове та комбіноване дублення.

Жирове дублення (або замшування) здійснюється шляхом просочення голини ненасиченими жирами типу ворваней (жир китів, кашалотів, тюленів) з наступним їхнім окислюванням киснем повітря. Самі ворвані дубильною дією не володіють, але при їхньому окислюванні утворяться речовини, що містять альдегідні і епоксидні групи. Вони взаємодіють з колагеном з утворенням поперечних зв'язків водневого типу. Шкіру жирового дублення називають замшею. Замша має низьку температуру зварювання (70-72°С), велику пористість, м'якість і тягучість, не змочується водою, вона олеофільна (змочується неполярними рідинами).