Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
одяг.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать
  1. Основні вимоги до маркування та зберігання хутрових виробів.

Маркування хутряних виробів містить: найменування підприємства-виробника, найменування виробу і вид хутряної сировини, розмір, модель, сорт, групу пороків, ціну, номер ГОСТу, дату випуску. Хутряний одяг маркується таким чином: до хутряному виробу (на одній зі сторін внутрішньої кишені) прикріплюють шовкову маркувальну стрічку з товарним знаком виробника, нанесеним методом шовкографії або незмивною фарбою. У дитячих пальто товарний знак пришивається під вішалкою. До петлі прикріплюють ярлик з щільного картону з зазначенням підприємства-виробника, найменуванням виробу, виду хутряної сировини, номера стандарту, роздрібної ціни, дати випуску, номери за прейскурантом. Ярлик пломбують: на зворотному боці повинен стояти штамп ВТК.

Пушно-хутряні та овчинно-шубні вироби при зберіганні слід оберігати від псування міллю, гризунами, а також від впливу вологи і прямих сонячних променів.

Пушно-хутряні та овчинно-шубні вироби необхідно зберігати в чистих і сухих, добре провітрюваних приміщеннях при температурі 0 - 80С і відносній вологості повітря 40 - 70%. Не допускається зберігання виробів при температурі понад 230С і відносній вологості повітря понад 65%.

Одяг рекомендується зберігати в підвішеному стані на плічках з чохлами. Ящики з упакованими в них шкурками та виробами встановлюють на дерев'яні настили. Висота настилу над підлогою повинна бути не менше 100 мм. Коміри, хутра та пластини кладуть на полиці, акуратно розправляючи. Зверху вироби накривають папером. Між пачками має бути відстань 15 - 20 см.

  1. Назвіть основні топографічні ділянки шкіри врх та коней.

Топографія шкури. Шкіри великої рогатої худоби, свиней, кіз і овець поділяють на топографічні ділянки: чепрак, вороток, поли. Топографічними називають ділянки шкіри, які відповідають визначеним частинам тіла тварини і відрізняються властивостями. Чепрак - найбільш цінна частина шкіри, складає майже половини її площі, товста і щільна. З чепрака виробляють шкіри різного призначення. Вони мають високу міцність, стійкість до стирання, низьку проникність. Вороток - ділянка, що покриває шию тварини, має значну товщину, але менш щільна, чим чепрак. Шкіри з воротка мають більш низьку міцність і стійкість до стирання, чим шкіри з чепрака. Поли - крайні бічні ділянки шкіри, відрізняються низькою товщиною і м'якістю. Шкіри з полів мають низьку міцність і стійкість до стирання, підвищену тягучість і проникність, у порівнянні зі шкірами з інших ділянок.Кінські шкіри поділяють на дві ділянки: передину і хаз.Передина - передня частина кінської шкіри, на відміну від хаза має меншу товщину і м'яку будову, з неї виробляють м'які шкіри для верха взуття (у тому числі взуттєву юхту), для одягу, підкладки, галантерейні шкіри. Хаз - задня частина кінської шкіри, товста і щільна, з нього виробляють шкіри для низу взуття.Після зняття шкіри з туші тварини її консервують. Ціль консервування -запобігання загниванню шкіри при її збереженні та транспортуванні.Застосовують декілька способів консервування шкіряної сировини: мокро-солоне, сухо-солоне, прісно-сухе та ін.