Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
одяг.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать
  1. Ознаки класифікації шкіряного взуття.

Усі процеси та операції шкіряного виробництва за їхнім призначенням і ролі у формуванні властивостей шкіри можна розділити на три основні групи: підготовчі, .дубильні, оброблювальні.

Підготовчі проводять з метою:

1) звільнити дерму від волоса, епідермісу і підшкірно-жировий клітковини;

2) видалити з дерми глобулярні білки, кератин та інші компоненти.

Підготовчі процеси й операції включають відмочування, зоління, міздріння, зняття вовни, знезолювання, м'якшення (при виробленні м'яких шкір), пікелювання (для підготовки до хромового дублення).

У процесі відмочування зі шкіри віддаляються консервуюючі речовини, бруд, кров, водорозчинні білки. Відмочування проводять у чистій воді або в воді з додаванням антисептиків та речовин, які прискорюють процес. Тривалість відмочування ЗО хв. - 2 год. для парної сировини, 4-24 год. для мокро-солоної та 24 - 60 год. для прісно-сухої сировини.

У процесі зоління жири і глобулярні білки розчиняються в лужному середовищі (водна суспензія вапна) і вимиваються з дерми, послабляється зв'язок підшкірно-жирової клітковини з дермою. У результаті дерма стає більш пухкою і пористою.

Міздріння - механічне видалення підшкірно-жирової клітковини.

Зняття вовни — механічне видалення вовни проводять на спеціальних волосозгонних машинах близьких за конструкцією до міздрильних. Після цих процесів напівфабрикат називається голиною.

Дублення полягає у взаємодії дубильних речовин з функціональними групами білка колагену, внаслідок чого утворюються поперечні зв язки між суміжними ланцюгами макромолекул структури колагену, що призводить до незворотних змін фізичних і хімічних властивостей дерми.

Дубильну дію мають багато неорганічних і органічних сполук.

До неорганічних дубильних речовин належать споїшся Хрому, Алюмінію, Цирконію, Титану, Феруму, Силіцію, а також гетерополїядерні комплексні сполуки.

Органічними дубильними речовинами є альдегіди, деякі види високоненасичених жирів морських тварин, рослинні (таніди), синтетичні (синтани) дубильні речовини, синтетичні полімери (аміносмоли). Дублення голини будь-яким одним дубильним препаратом у багатьох випадках не забезпечує отримання шкіри необхідної якості й не завжди дає змогу прискорити цей процес, знизити собівартість шкіри. Тому в практиці шкіряного виробництва для виготовлення шкіри з необхідними властивостями часто використовують декілька дубильних речовин. Широко використовують комбінації хромових дубильних речовин з рослинними, синтетичними, цирконієвими й титановими дубильними речовинами.

Обробку шкір для верха взуття проводять з метою додання шкірі м'якості, гнучкості, еластичності, красивого зовнішнього вигляду, підвищення водостійкості. Вона включає стругання, барабанне фарбування, жирування, наповнення, розведення, сушіння, тяжку, покривне фарбування, пресування, нарізку мереї (рисунок на лицевій стороні, що імітує поверхню шкір різних тварин), художнє тиснення, шліфування.

Після пролежки шкіри віджимають і піддають струганню - вирівнюванню товщини шкіри з боку бахтарми (зворотня сторона шкіри) на стругальних машинах